5 книжок для космічної подорожі від Міри Київської

До 8 травня Yakaboo із партнерами 1+1 медіа та проектом #книголав збирають дитячі рецензії для конкурсу “Моя космічна книжка”. Разом із письменницею Галиною Ткачук та головною редакторкою сайту про літературу для дітей та батьків Букмоль Мірою Київською ми будемо обирати найкращі листи. 


У рамках конкурсу Міра Київська розповідає про п’ять книжок, які можна взяти у космос, як дорослому, так і підлітку.

1

«Путівник по Галактиці для космотуристів» Дугласа Адамса


Вирушити у подорож до сусіднього міста та навіть іншої країни можна й без путівника – правильний шлях підкаже мапа на телефоні, а про найцікавіші місця і корисні поради можна завжди розпитати місцевих. Але в космосі 3G не працюватиме, а місцеві, якщо й трапляться на шляху, навряд знатимуть бодай одну мову з планети Земля.

Отож, можу закластися, що без знаменитого Адамсового «Путівника по Галактиці для космотуристів» у космічній мандрівці не обійтися. Бо інакше ви наражаєтеся на небезпеку вислуховувати вірші вогонів, не зможете навчитися користуватися рибкою-транслятором, не дізнаєтеся, скільки доріг має пройти людина, щоби стати людиною, і, що найстрашніше, – забудете предмет першої необхідності для всіх космотуристів, рушник.

Крім того, «Путівник по Галактиці для космотуристів» – це саме та іронічна, дотепна й філософська книга, що допомагає читачам не впадати у відчай у найбезвихідніших ситуаціях, яких у подібних мандрівках чимало, «бо космос – великий. Без жартів».

Дуґлас Адамс, Путівник по Галактиці для космотуристів / переклад з англ. Олексія Антомонова. – Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2016

2

«7 основних уроків фізики», Карло Ровеллі


Космос – це така, друзі, річ, яку тяжко зрозуміти, навіть якщо дуже довго спостерігати за нею крізь вікно ілюмінатора. Бо, як переконує відомий італійський фізик-теоретик Карло Ровеллі, «реальність не така, як її бачать». А яка ж вона? Як вона працює? З чого складається? Які приховує таємниці? Відповіді на ці запитання і намагається дати вже згаданий науковець у книжці «7 основних уроків фізики». Книжці, яка, хоч і має всього-на-всього 95 сторінок, дає надзвичайно об’ємні й глибокі знання про Всесвіт. При цьому, на відміну від багатьох подібних науково-популярних видань, дивує поетичністю та легкістю. Зрозуміло, що повністю осягнути нашу реальність і пролити світло на всі чорні діри сім коротеньких уроків не допоможуть, але для усіх, хто їх прочитає, подорожувати безмежним космосом стане, найімовірніше, цікавіше та затишніше.

Карло Ровеллі, 7 основних уроків фізики / переклад з англ. Аніти Луїс. – Харків: Клуб сімейного Дозвілля, 2016.

3

«Антологія молодої поезії США»


Ті, хто вирушають у подорож із поезією завжди у виграші, адже хороший вірш, як і машина часу з популярного телесеріалу «Доктор Хто», всередині значно більший, ніж зовні. А в космічній подорожі подібна концентрація смислів страшенно актуальна – не дарма ж там навіть повноцінну вечерю намагаються вмістити в один малесенький тюбик.

Чому до мого космічного багажу потрапила саме «Антологія молодої поезії США»? Бо, на моє переконання, фрагментарність, багатозначність, свіжість і медитативність віршів сучасних американських поетів, імена яких в Україні майже невідомі, якнайкраще пасуватимуть до тривалої подорожі крізь час та простір. Тим більше, що розплутувати вишукані метафори, образи і сюжети куди цікавіше, ніж розгадувати звичайні кросворди.

Антологія молодої поезії США / Пер. з англ. Т.Малкович, Л.Якимчук, А.Любка, П.Матюша. – Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016

5

«Кальвін і Гоббс. Всі дні заповнені дощенту», Білл Ваттерсон


Хто зна, чи продовжує сміх життя, чи так лише кажуть, але, якщо подорож на іншу планету обіцяє бути затяжною, можна випробувати цю теорію і захопити з собою збірник коміксів Білла Ваттерсона.

Намальовані протягом 1985-1995 років комікси про шестирічного хлопчика Кальвіна і його справжнього/іграшкового друга тигра Гоббса не вимагають розлогих коментарів, адже ці коротенькі історії на щодень знають в усьому світі. Чому вони? Бо розважають. Бо спонукають думати. Бо розповідають геть про все… І тут могло би бути ще з десяток таких «бо», але найбільше комікси Білла Ваттерсона приваблюють тим, що лише на перший погляд можуть видаватися простенькими, насправді ж, як і вірші, з кожним новим прочитанням-розгляданням розростаються новими та несподіваними значеннями. До того ж під час космічної мандрівки вони якнайкраще компенсуватимуть ностальгію за буденним земним життям: за розвагами, рутиною, дрібними проблемами і звичайними радощами.

Билл Уоттерсон, Кальвин и Хоббс. Все дни забиты до предела / перевод с англ. Ирины Громовой. – Москва: Zangavar, 2016

4

«Місячний коп», Том Голд


Очевидно, що з такою купою книжок у космічну мандрівку мене ніхто не пустить. Отож я скористаюся нагодою і залишуся на Землі, бо, чесно кажучи, політ навіть на звичайному літаку для мене мука – куди там ракетам і зорельотам. А щоби сильно не засмучуватися через непобачений Всесвіт, читатиму, перечитуватиму й розглядатиму вишуканий лаконічний комікс Тома Голда «Місячний коп».

Ми ж із вами чудово розуміємо, що здійснити подорож на іншу планету можна навіть не виходячи зі стін власної кімнати. А книжка Тома Голда дійсно здатна перенести читача…ні, не на Венеру, не на Марс, а на відносно близький нам Місяць – туди, де вже завершилася колонізація, де все зовсім не так патетично, як розповідають письменники-фантасти, де працює лише один-єдиний поліцейський, якому знову відмовили в переведенні на Землю.

Том Голд, Лунный коп / текст и иллюстрации Тома Голда / перевод с англ. Виктора Меламеда. – Санкт-Петербург: Бумкнига, 2016


Читати: Yakaboo.ua вигадав конкурс для маленьких книголюбів

Читати: Вивчити фізику, підкорити космос, врятувати Землю

Читати: Міжпланетний квест у пошуках життя

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

27 thoughts on “5 книжок для космічної подорожі від Міри Київської

    Залишити відповідь