Сучасні і красиві книги до 205 дня народження Шевченка — розіграш книжкового боксу

Розіграш книжкового боксу зі знаковими виданнями, пов’язаними з іменем Тараса Шевченка.

Для участі необхідно:
1.Залишити своє ім’я та електронну адресу в формі нижче;
2.Натиснути «Підтвердити» — і ваші дані автоматично будуть внесені в систему*.

Розіграш триватиме з 7 до 14 березня включно. Вибір переможця здійснюватиметься за допомогою електронної програми методом генерації випадкових даних. Результати ми оголосимо 15 березня на Facebook-сторінці Yakaboo, а також надішлемо лист на електронну адресу переможця.

Увага! Уважно вводьте дані, адже саме вони використовуватимуться у розіграші. Якщо протягом трьох днів після оголошення результатів переможець не відповість на наші листи та не проявить бажання забрати подарунок, книжковий бокс піде наступному учаснику, що стоятиме у списку після генерації даних програмою.

*Своєю участю у розіграші ви погоджуєтеся на обробку ваших персональних даних. Участь у розіграші можуть брати лише учасники, яким виповнилося 18 років.

Подарункове видання Катерини в перекладі англійською мовою – не лише привабливе естетично, а й має приємні на дотик сторінки. Той момент, коли при підготовці книжки враховано усе – до найменших деталей. А якщо врахувати, що робота над книжкою не починалась більше 3-х років – стільки тривали пошуки художника з потрібною художньою мовою – то усі пазли сходяться.

Микола Толмачов створив виразні чуттєві ілюстрації про сучасних нам героїв, тому вони й мають на нас значно більший вплив, ніж ті, що створювались в попередні епохи. Довершена композиція, відчуття трагедії, що насувається, символізм і витончена робота над деталями – те, що характеризує візуальну складову цього видання поеми.

Ще одне подарункове видання. Проілюстроване воно роботами бойчукіста Василя Седляра. Ілюстрації до Шевченкового «Кобзаря» були створені Седляром в 1929-1931 роках і стали головною працею художника, що одразу після виходу викликала захоплені відгуки серед читачів і фахівців. За життя митця було здійснено два видання (друге – у 1933 р, кольорове, створене до 120-річного ювілею Шевченка), та, на жаль, наклади обидвох «Кобзарів» були знищені, всього лиш кілька примірників збереглися в спецхранах і приватних колекціях. Оригінальні малюнки теж були знищені. Художник, як і більшість бойчукістів, загинув 1937 р.

Ця книжка містить синтез двох попередніх видань і, попри таку трагічну передісторію, заслуговує на місце в кожній домашній бібліотеці.

Книжка із серії, що покликана доступно і в небанальній формі розповісти дітям про класиків української літератури, маючи за структурну основу алфавіт. Так, до кожної з літер підібраний термін і міститься пояснення його зв’язку з героєм книжки. Том про Шевченка створений професором Ушкаловим, який, крім того, що володів глибоким знанням про письменника, завжди умів підібрати легку форму оповіді – для аудиторії будь-якого віку.

Ілюстрації до книжки створила Анастасія Стефурак.

Свіже оформлення «Кобзаря» привертає увагу вже тим, що письменник на обкладинці «помолодшав», а значить – трохи струсив із себе наліт десятиліть і перепрочитань. Тому можемо перевідкривати його, читаючи, як вперше. Це одне з найновіших перевидань Шевченкових творів, зібраних в одній книзі.

Окрім поезії, в доробку Шевченка є чимало повістей та його публічний щоденник – «Журнал». Уся прозова спадщина письменника написана російською. У цій книжці вміщені три знакові повісті в перекладі українською – хороша нагода для знайомства з прозою класика.

Досі найґрунтовніша біографія Шевченка, хоч і видана вона була ще 2008 року. Її найкраще читати не поспішаючи разом з художніми текстами Шевченка. Якби сьогодні кожен, хто вступає в дискусію про те, яким ми повинні бачити образ Пророка, яким він був чи не був або ж повинен бути, прочитав працю Дзюби, дискусії велись би на зовсім інші теми і в кардинально іншому ключі.

Та поки цього не сталося, радимо розпочати з себе і власної самоосвіти, вирушивши в захопливу подорож життям і творчістю Шевченка з досвідченим провідником – Іваном Дзюбою.

Книжка Забужко свого часу наробила великого галасу, пропоноване ж видання містить, окрім власне тексту дослідження, вибране з тогочасних дискусій, рецензій та інтерв’ю. «Дискусійну» частину книжки упорядкував Ростислав Семків, розставивши акценти сприйняття тодішніх діалогів вже з сучасної точки зору.

Що ж так обурило певні кола у 1997 році, коли книжка вперше побачила світ? Як не дивно, багато паралелей можемо провести із виставкою робіт Олександра Грехова – будь-яке потрактування образу великого Кобзаря поза його шапкою й традиційними вусами – неприпустиме. Забужко ж пише про міф, який витворив Шевченко, фактично збудувавши основу української державності. Як – читайте в «Шевченковому міфі».

Мар'яна Хемій
Редакторка блогу. Люблю книжки, розмови, подорожі.

12 thoughts on “Сучасні і красиві книги до 205 дня народження Шевченка — розіграш книжкового боксу

    Залишити відповідь