Книжкове покоління Z: Книги, написані у 2000-их

Раніше у нашому блозі вже виходили добірки книг родом із 1980-их та 1990-их, які можуть стати чудовими підказками для тих, хто бере участь у весняному бінґо від Yakaboo. Тепер прийшла черга і наступного десятиліття! Тож ми пропонуємо вам обрати для себе цікаві книги, написані протягом 2000-их. А для тих, хто народився у цей час, маємо гарні підказки для проходження 17-го пункту бінґо.

Книжкове покоління Z: Книги, написані у 2000-их 0

Мастрід року:

Визнаний майстер художньої прози Еко, як ніхто інший, вмів помістити надзвичайно цікавий сюжет на тло не менш цікавої історичної епохи. У випадку з «Бавдоліно» – це пригоди молодого юнака з Александрії та період четвертого із Хрестових походів (на межі XII-XIII ст.). Бавдоліно – непересічна яскрава особистість, з багатою уявою і «живим» раціональним розумом, має унікальну здатність швидко опановувати різні мови. Він прекрасний оповідач, а до того ж – володіє ще й однією загадковою властивістю: будь-яка його вигадка сприймається оточуючими, як щось реальне, і часто саме завдяки їй змінюється подальший хід історії.

Читати, якщо ви народились цього року:

Це найвідоміша книга американця Дена Брауна, ім’я якого в сучасній літературі першим асоціюється із жанром інтелектуального детективу. Перед головним героєм роману – гарвардським професором Робертом Ленгдоном, спеціалістом із символіки, – стоїть непросте завдання. Він повинен розгадати загадку таємничого середньовічного ордену ілюмінатів, щоб розкрити гучне вбивство науковця та врятувати викрадених із Ватикану кардиналів, що претендують на папський престол. За книгою знята однойменна кінострічка «Янголи і демони» із Томом Генксом у ролі Ленгдона. А сам професор настільки полюбився читачам Брауна, що письменник зробив його персонажем ще чотирьох своїх наступних книг.

Книжкове покоління Z: Книги, написані у 2000-их 0

Мастрід року:

«Тінь вітру» – це книга-лабіринт, що занурює читача у напівмістичний світ повоєнної Барселони, так і запрошуючи разом із героями прогулятися численними закапелками й вуличками цього прекрасного міста. До рук юному Даніелю дивовижним чином потрапляє захоплива книга із дуже загадковою історією. Незабаром ця історія настільки сильно переплететься із життям хлопця, що він поставить собі за мету будь-що дізнатися про книгу та її автора все. Шлях до правди буде дуже довгим і небезпечним, але Даніель пройде його до кінця. На цьому шляху герой втрачатиме і знаходитиме друзів, кохання, а закінчить його вже зовсім не маленьким наївним 10-річним хлопчиком, а мудрим і сильним чоловіком

Читати, якщо ви народились цього року:

Пригоди колишнього ув’язненого на ім’я Тінь Лун, описані у цьому товстунці Ніла Ґеймана, стали основою для мегапопулярного серіалу «Американські боги». Тінь, якого випустили із в’язниці достроково через трагічну загибель в автокатастрофі його дружини Лори, від безвиході вирушає у подорож Америкою із загадковим містером Середою. Останній спочатку видає себе за біженця із якоїсь далекої країни і наймає екс-в’язня, аби той супроводжував і охороняв його в дорозі. Мета мандрівки полягає у начебто пошуках колег і друзів містера Середи, але Тінь навіть не підозрює, ким можуть виявитися усі ті люди, та які перипетії чекатимуть їх попереду.

Книжкове покоління Z: Книги, написані у 2000-их 0

Мастрід року:

Якщо ви – відданий фанат «Ста років самотності» Маркеса, то знайте, що сучасна українська література може запропонувати вам не гірші (а, може, навіть і кращі, – хтозна?) магічно-реалістичні сюжети. Замість міста Макондо у нас є свій, себто, Прохаськів, міфічний Ялівець із «НепрОстих», – серце Європи, що б’ється в Карпатах. А кілька поколінь жінок у цій книзі, які носять ім’я Анна, можна сприймати за дуже вдалу алюзію на родину Буендіа з їх неймовірною кількістю Хосе Аркадіо та Ауреліано. Роман «НепрОсті» наповнений життєвою мудрістю і, традиційно для творчості Тараса Прохаська,  великою філософією Природи та глибокими переживаннями Людини.

Читати, якщо ви народились цього року:

«Видозмінений вуглець» уже встиг стати гучним бестселером і не менш гучним науково-фантастичним серіалом від студії Netflix. І ось ми вже маємо свіженьке видання книги в українському перекладі, яке є просто-таки мастрідом для фанатів жанру sci-fi. Цей товстунець відкриває цикл книг про Такеші Ковача – головного героя «Видозміненого вуглецю». Дія відбувається в далекому майбутньому, коли технології дозволили людям не тільки повністю освоїти космос, але й проживати не одне, а кілька життів. Ковач – колишній член корпусу надзвичайних посланців, який опиняється на Землі, щоб розслідувати вбивство останнього тіла впливового мільярдера Лоренса Банкрофта. Звісно, Такеші навіть не здогадується, до яких небезпек це його приведе.

Книжкове покоління Z: Книги, написані у 2000-их 0

Мастрід року:

Химерні світи «фінського Кафки» Юркі Вайнонена просто не можуть залишити байдужими читачів. Вони рясніють метафорами й дивними образами, що збурюють уяву, але, власне, допомагають розкривати сюрреалістичний глибокий сюжет кожного твору Вайнонена. В романі «Німий бог» таким химерним світом є закинуте селище Бретань. Його населяють тубільці, які вважають птахів галок з місцевої печери священними істотами, вірять в духів і ведуть відлюдний спосіб життя. А сюжет розгортається довкола головного героя Андре, що приїжджає до Бретані в пошуках інформації про свого зниклого батька Шала – майстра перформансів і мешканця закинутого вітряка.

Читати, якщо ви народились цього року:

Надзвичайно емоційна і прониклива книга від сучасного письменника афганського походження, що живе і працює в США. «Ловець повітряних зміїв» – дебютний роман Халеда Госсейні, завдяки якому автор отримав любов і визнання  читачів по всьому світу. Книга розповідає історію дружби та зради на тлі трагічних сторінок історії Афганістану. Амір та Хасан – діти з діаметрально протилежних світів, бо належать до різних соціальних щаблів. Однак доля розпорядилась так, щоби тісно поєднати цих двох. А своєю назвою книга завдячує традиційній забаві афганських хлопчаків – битві повітряних паперових зміїв, де переможець залишається ширяти в небі на самоті.

Книжкове покоління Z: Книги, написані у 2000-их 0

Мастрід року:

Георгій – молодий випускник юридичного факультету. А що Володимир Лис наділив свого персонажа манією справедливості, то чоловік понад усе прагне стати суддею і нещадно карати винних. Адже саме на такого чекають у невеличкому поліському містечку Стара Вишня? Георгій прибуває сюди одного разу нічним поїздом, однак із моменту його приїзду в містечку починають відбуватися загадкові події, в результаті яких утворюється цілий ланцюг таємничих смертей – убивств, самогубств? Що і хто стоїть за ними? Хороший сучасний детектив із містичними мотивами від титулованого українського автора. Книга забезпечить шанувальникам творчості Лиса, як мінімум, одну безсонну ніч в очікуванні розв’язки.

Читати, якщо ви народились цього року:

Якщо ви народилися у 2004-му, то саме є ровесником Акселя Віндінґа – обдарованого піаніста із трилогії Кетіля Бйорнстада, яку розпочинає книга «До музики». Простим роман не назвеш, адже переживання головного героя пов’язані не лише із амбітним  початком його музичної кар’єри та духом суперництва, що його супроводжує. На ці складні емоції накладаються ще й сімейні драми, конфлікт поколінь, перше серйозне кохання і трагедія, яку Аксель намагається нарешті прийняти, однак вона все одно залишає свій слід у його житті. Єдиним рятівним колом для хлопця могла б стати музика, яку він так обожнює. Але схоже, що навіть вона здатна перетворитися для нього на тенета. 

Мастрід року:

Книжкове покоління Z: Книги, написані у 2000-их 0

Видатні вчені Стівен Гокінґ і Леонард Млодінов написали дійсно потрібну, чудову і дуже пізнавальну науково-популярну книгу про наш Всесвіт. Яку, до речі, з легкістю читатимуть навіть ті, хто зовсім не розуміється ні у фізиці, ні в астрономії. Завдяки «Найкоротшій історії часу» читачі будь-якого віку можуть дізнатися усе найцікавіше не тільки про появу Всесвіту, але й про природу чорних дір, теорію суперструн і навіть основи квантової механіки. Таким чином, маючи тільки базові шкільні знання, можна і отримати задоволення від книги, і розширити свою свідомість. Також тут висвітлено головні протиріччя в сучасній науці і показано, до чого вони призвели.

Читати, якщо ви народились цього року:

Шоста книга із фентезійного циклу Гаррі Поттера продовжує розповідати про пригоди учнів Школи Чарів та Чаклунства. У новому навчальному році Гаррі дістається старий підручник «Розширеного курсу зіллєваріння», підписаний як «Власність Напівкровного Принца». Цей таємничий колишній власник підручника зробив у книзі багато корисних позначок, завдяки яким Гаррі стає найкращим учнем і втирається в довіру до нового вчителя. Однак на героїв насувається відчуття нової страшної небезпеки, тож їм точно доведеться протистояти темній магії, якої навколо Гоґвортса стає все більше і більше.

Книжкове покоління Z: Книги, написані у 2000-их 0

Мастрід року:

Для поціновувачів сімейних епопей «Ляля» молодого польського письменника Яцека Денеля – незамінний роман. Величезна кількість персонажів у книзі спочатку може насторожити та ускладнити читання, однак тим більшим стає читацьке задоволення, коли починаєш розуміти всі родинні й сусідські зв’язки між героями, безпомилково розпізнаєш хронологію подій і починаєш щиро вболівати за долі Лялі та її близьких. Це з її, Лялі, спогадів складається роман, тому всі війни, революції, фінансові та любовні подвиги й невдачі, що їй довелось пережити, утворюють такий собі калейдоскоп зі згадок, переказів і родинних фотографій. Зібрати пазл намагається Лялин онук, оповідач цієї чудової історії, який ловить останні проблиски пам’яті своєї бабусі.

Читати, якщо ви народились цього року:

Сумна історія, яка нагадує нам, що за страшні злочини батьків іноді доводиться розплачуватися їхнім ні в чому не винним дітям. Хлопчик Бруно, мабуть, навіть і не підозрював, що його батько – комендант одного з німецьких концтаборів, тобто фактично – кермувальник страшної машини смерті. Бруно просто хотів залишатися звичайною дитиною і мати щасливе дитинство: не тільки любов матері, а й увагу від тата, дружбу однолітків… Зрештою, друга він собі знайшов, але із Шмулем їх розділяє колючий дріт і суворі закони концтабірного життя. Зворушлива книга від одного з найперспективніших ірландських авторів сучасності.

Книжкове покоління Z: Книги, написані у 2000-их 0

Мастрід року:

Якщо вам відомо про  Вуді Аллена лише як про популярного кінорежисера, то знайте, що це – лише один бік його геніальної особистості. Адже талановита людина – талановита в усьому. Тож і не дивно, що режисер Вуді Аллен виявився ще й чудовим письменником. Його літературний доробок – це, здебільшого, короткі сатиричні оповідання, а збірка «Повний безлад» є цілковитим розривом шаблонів. Її вирізняє авторова інтелектуальна іронія, легкий стиль і кумедні сюжети. Та з найбільшою дотепністю Вуді Аллену вдається висміювати все ж людську пришелепкуватість, тупість, жадібність і недолугість.

Читати, якщо ви народились цього року:

Цей фантастичний роман Марини та Сергія Дяченків одразу після свого виходу у 2007 році отримав престижну відзнаку «Золотий кадуцей». А наступного року «Віта Ностра» потрапила у список 10-ти найкращих фантастичних книжок пострадянської епохи за версією журналу «Афіша» (в номінації «Вибір експертів»). Книга розповідає історію юної Саші Самохіної, життя якої раптово перетворюється на кошмар. Шантажем і погрозами її змушують вступити до таємничого Інституту Спеціальних Технологій. Ті випускники, які здають свій «перехідний екзамен», діваються невідомо куди. Що ж станеться із самою Сашею після закінчення навчання?

Книжкове покоління Z: Книги, написані у 2000-их 0

Мастрід року:

Іноді таке просте слово, як «ні», якщо його висловити усвідомлено і впевнено, може принести набагато більше користі, аніж вимушене і нещире «так», сказане просто для того, аби зробити комусь приємність чи уникнути конфлікту. «Сила позитивного ні» – це нон-фікшн, який містить багато цікавих, корисних і слушних порад для широкого кола людей, що прагнуть бути щирими, говорячи своє «ні». Але при тому дбають, аби зберегти гарні стосунки із близькими та колегами. Як правильно говорити «ні», щоб воно не зашкодило переговорам, діловим угодам, родині, і водночас захищало ваші інтереси – читайте в цій книжці.

Читати, якщо ви народились цього року:

Четверта за порядком і точно одна із найзахопливіших частин циклу про Персі Джексона та олімпійців. Зусиллями сина Гермеса, Луки, який надумав підступом повалити богів із Олімпу, Титан Кронос ось-ось відродиться з Тартару. Перший свій нищівний удар він має нанести на табір напівкровок. Тому нашим героям нічого не залишається, як спуститися в моторошний лабіринт, де колись мешкав Мінотавр. Але без нитки Аріадни пройти його неможливо. Тож Персі Джексон і його друзі відправляються на пошуки чарівної нитки: вони хочуть випередити Луку і не дати йому здійснити свій підступний план. Захопливі пригоди і динамічний сюжет – що іще потрібно для класного підліткового фентезі? 

Книжкове покоління Z: Книги, написані у 2000-их 0

Мастрід року:

Абсолютний український бестселер, загальний наклад якого з моменту виходу перевищив 300 тисяч примірників. Історичний роман Василя Шкляра «Залишенець. Чорний ворон» розповідає про буремні події у Холодному Яру на Черкащині в 20-их роках минулого століття. Прототипом головного героя книги став Іван Якович Черноусов, більш відомий як отаман Лебединського полку Холодноярівської республіки Чорний Ворон. У центрі сюжету роману – сильні духом люди, для яких головним гаслом всього життя стало «Воля України або смерть».

Читати, якщо ви народились цього року:

У старовинному англійському маєтку Букшоу мешкає ексцентричний полковник де Люс разом із трьома своїми доньками. Влітку 1950 року їхню спокійну округу сколихнуло вбивство незнайомця, в якому запідозрили полковника, та взяли його під арешт. Поки старші дочки, як годиться добре вихованим англійським леді, ридають в хусточки, молодша, одинадцятирічна Флавія, у справжньому захваті від таких подій: нарешті і в її житті сталося щось цікаве! Аналітичний склад розуму та захоплення дівчинки різними отрутами допоможуть їй розібратися у заплутаній справі, щоб втерти носа поліцейським і довести всім, що її батько не винен в цьому злочині. 

Ірина Стахурська
Менеджерка з комунікацій, працюю в аграрній сфері. За першою освітою – банкір. Палко люблю читати і все, що пов’язане з книжками. Віддаю перевагу художці, бо ніщо не зрівняється з задоволенням від прочитання доброго роману. Авторка інстаграм-блогу @book_klondike
https://www.instagram.com/book_klondike/

5 thoughts on “Книжкове покоління Z: Книги, написані у 2000-их

    Залишити відповідь