15 найпопулярніших книжок Чака Поланіка

Фото: pinterest.com

21 лютого американський (і трішки український;) письменник Чак Поланік святкує День народження. Ми приєднаємось із привітаннями до фанів із усього світу та побажаємо ще більше шалених історій від автора “Бійцівського клубу”. 


Декілька фактів про Чака Поланіка


Чак Поланік народився 1962 року в Паско, штат Вашингтон. Його дитинство минуло в пересувному будиночку поблизу міста Бербанк. Його дід був українцем та емігрував на Захід через Канаду. Сам Поланік ніколи не був в Україні, хоча стверджує, що тут живе його брат.

Українські фани називають письменника Палагнюком, на український манір. Сам письменник розповів, що його прізвище вимовляється як «Пола-нік» (Paula-nick). З цим пов’язана історія із його дитинства. Якось його батьки повели його не кладовище, де були поховані його бабуся та дідусь. Тоді Поланік помітив, що їх звали Пола та Нік.

Його батьки, Фред та Керол, розлучились, коли Чак був підлітком.
Навчався на журналістиці в Університеті Орегону. Після навчання потрапив на радіо, а згодом і почав писати в місцеву газету.

Проте вже незабаром кардинально змінив сферу діяльності та почав працювати автомеханіком. Таким чином заробляв гроші, аж поки не почав писати книжки.

Читати: Обурливий Чак Поланік

Одне із перших оповідань Negative Reinforcement спробував переробити в роман та надіслати видавцям. Роман проігнорували. Палагнюк був впевнений, що роман не сприйняли через ризиковану тему. За 9 років роман все-таки вийде у друці під назвою «Невидимки».

Ще більш похмурою стала його наступна книжка — «Бійцівський клуб». Він робив перші нотатки до роману, коли лаштував вантажівки. Саме досвід із реального життя ліг в основу відомого роману. У той час він був членому клубу the Cacophony Society, який і став прототипом до Проекту Мейхем.

Книжка отримала у 1997 році Oregon Book Award. А в 1999-му вийшла екранізація Девіда Фінчера з Едвардом Нортоном та Бредом Піттом привернула ще більше до неї уваги.

У тому ж році Паланік пережив особисту трагедію. Його батька Фреда та його дівчину було вбито. Злочин вчинив колишній партнер його дівчини Дейл Шеклфорд. Згодом його засудили до страти, але потім змінено на довічне ув’язнення.

З часу «Бійцівського клубу» Поланік написав багато романів та оповідань. У 2013 році анонсували вихід графічної новели за мотивами відомого роману. Серія із 12 номерів вийшла в травні 2015 року.

Поланік живе на два штати — Орегон та Вашингтон. Він відкритий гей та живе із партнером.

Читати: Чак Поланік випустить розмальовку для дорослих із “міцними нервами”


15 найкращих книг Чака Поланіка в магазині Yakaboo


  1. “Бойцовский клуб”
  2. “Удушье”
  3. “Колыбельная”
  4. “Невидимки”
  5. “До самых кончиков”
  6. “Бойцовский клуб 2. Книга 1”
  7. “Уцелевший”
  8. “Бійцівський клуб”
  9. “Чарівна ти”
  10. “Призраки”
  11. “Сочини что-нибудь”
  12. “Створи щось. Історії, які неможливо (не) прочитати”
  13. “Задуха”
  14. “Снафф”
  15. “Дневник”

Факти із життя з biography.com

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

486 thoughts on “15 найпопулярніших книжок Чака Поланіка

    Залишити відповідь