100 must-read історичних романів. Перша частина

Нік Реннісон, британський письменник, редактор та торговець книгами склав список із 100 найкращих та найпопулярніших історичних романів, які на його думку, має прочитати кожен. Реннісон на постійній основі оглядає історичну прозу для видань The Sunday Times та BBC History Magazine. Романи охоплюють історичні епохи від античного Риму до Другої світової війни, деякі із них були екранізовані у вигляді фільмів чи коротких серіалів. Читати їх усі, чи хоча б декотрі, вирішувати вам, але головне, є з чого обрати.


  1. Пітер Акройд Dan Leno and the Limehouse Golem” (Вікторіанський Лондон)
  2. Маргарет Етвуд “Alias Grace/Вона ж Грейс” (дії відбуваються у 1843 році в Канаді)
  3. Беріл Бейнбрідж “Master Georgie/Мастер Джорджі” (про британський досвід Кримської війни 1853-56 років)
  4. Джон Бенвілл “Doctor Copernicus/Доктор Копернікус” (історія життя видатного вченого Коперніка)
  5. Пет Баркер “Regeneration/Переродження” (роман про посттравматичний синдром після Першої світової війни)
  6. Андреа Барретт “The Voyage of the Narwhal”  (роман про дослідження Арктики в середині XIX століття)
  7. Томас Бергер “Little Big Man/Маленька Велика Людина” (історія про те, як білого чоловіка виховало плем’я індіанців, екранізований із Дастіном Хоффманом в головній ролі)
  8. Вільям Бойд “An Ice-Cream War” (історичний роман у жанрі чорної комедії про Східноафриканську кампанію під час Першої світової війни)
  9. Мелвін Брегг “Кредо” (епічна історія про молоду кельтську принцесу, яка розривається між відданістю Богу та любов’ю до принца країни Регед, дії відбуваються у 7 столітті в Британії).
  10. Джеральдін Брукс “Марч” (переказаний роман Луїзи Мей Елкотт “Маленькі жінки” із перспективи протагоніста, відсутнього в оригіналі батька героїв).
  11. Джон Бакен Твідсмур “Midwinter/Середина зими” (роман про події 1745 року під час другого якобінського повстання та політичні амбіції щодо королівського трону Карла Едварда Стюарта)
  12. Антонія Байєтт “Possession” (постмодерний роман на межі історичної прози та метапрози)
  13. Калеб Карр “The Alienist/Психіатр” (події роману відбуваються в 1896 році у Нью-Йорку ,серед персонажів багато відомих особистостей, наприклад Теодор Рузвельт. Головний герой, психіатр доктор Ласло Крайцер намагається розслідувати вбивства за допомогою відбитків пальців та психології).
  14. Вілла Катер “Death Comes for the Archbishop” (історія про те, як католицький єпископ спробував започаткувати церковну владу на території Нью-Мексико).
  15. Трейсі Шевальє “Дівчина із перловою сережкою” (історія картини відомого голландського художника Яна Вермеєра, стала базою для відомої екранізацією із Скралетт Йохансон у головній ролі)
  16. Джеймс Клавелл “Сьоґун” (історичний роман-епопея про англійського моряка, який опинився в Японії в XVII століття).
  17. Бернард Корнуел “Орел Шарпа” (події відбуваються під час Піренейських війн, та зокрема битва при Талавері у 1809 році).
  18. Ліндсі Девіс “Срібні свині” (історичний детектив, дія якого відбувається в 70-х роках нашої ери у Римі та Британії, відразу після Року чотирьох імператорів).
  19. Чарльз Діккенс “Повість про два міста” (історичний роман про часи Французької революції).
  20. Едгар Лоуренс Доктороу “Регтайм” (дія роману відбувається між 1902 та 1912 роками в Нью-Йорку, історія зображує США перед початком Першої світової війни).
  21. Артур Конан Дойл “Білий загін” (про пригоди англійського лучника в 14 столітті в Англії, Франції та Іспанії під час Столітньої війни).
  22. Олександр Дюма “Три мушкетери” (всесвітньовідома авантюрна історія про Д’артаньяна та його друзів).
  23. Дафна Дюмур’є “Jamaica Inn/Трактир Ямайка” (моторошна історія із 1820-го року в Корнуолі, на яку авторку надихнув реальний готель Ямайка).
  24. Дороті Даннет “Niccolo Rising/Шлях Ніколо” (серія романів про середину 15 століття, епоху європейського ренесансу).
  25. Умберто Еко “Ім’я рози” (постмодерністська детективна історія, дія якої відбувається в 1327 р. в одному з італійських монастирів).
  26. Роберт Едрік “The Book of the Heathen” (1897 рік, ізольована від світу станція в бельгійському Конго, білого чоловіка засуджують за вбивство місцевої дитини, поки триває офіційне слідство, його друг розпочинає своє власне).
  27. Томас Ейдсон “St Agnes’ Stand” (1858 рік, поранений Нет Свонсон біжить через пустелю від погоні в західному Техасі, він вбив незнайомого чоловіка, захищаючи жінку, яку він ніколи зустрічав досі. Тікає до Каліфорнії, де жевріє його єдина надія на порятунок).
  28. Джордж Еліот “Ромола” (історія про Флоренцію 15 століття та її культурне, релігійне та соціальне життя).
  29. Майкл Фабер “The Crimson Petal and the White” (роман про двох дуже різних жінок у вікторіанській Англії).
  30. Джеймс Гордон Фаррелл “The Siege of Krishnapur/Блокада Кришнапуру” (історія про період індійського повстання проти імперської влади в 1857 році).
  31. Патриція Фінні “Firedrake’s Eye/Око Файрдрейка” (історія епохи Тюдорівської Англії 16 століття, головний сюжет роману – планування вбивства Єлизавети І шаленим католиком Томом О’Бедламом).
  32. Пенелопа Фіцжеральд “The Blue Flower/Блакитна квітка” (історія життя одного із найяскравіших представників німецького романтизму – Новаліса).
  33. Кен Фоллет “The Pillars of the Earth/Стовпи Землі” (12 століття, Громадянська війна в Англії, події відбуваються десь між тим, як затонув відомий Білий корабель та вбивством архієпископа Томаса Бакета).
  34. Форд Медокс Форд “The Fifth Queen/П’ята королева” (серія історичних романів про життя п’ятої дружини короля Англії Генріха VIII – Кетрін Говард).
  35. Сесіл Скотт Форестер “The Happy Return/Щасливе повернення” (перший роман із серії про Хорнблавера, капітана корабля, де він вирушає до берегів Нікарагуа, на дворі 1808 рік).
  36. Джон Фаулз “The French Lieutenant’s Woman/Коханка французького лейтенанта” (пародія на вікторіанський роман, дії відбуваються в середині 19 століття, автор пропонує три альтернативні закінчення історії).
  37. Джордж Макдональд Фразер “Flashman/Флешмен” (пригоди секретного агента Флешмена в Афганістані у 19 столітті).
  38. Чарльз Фрейзер “Cold Mountain/Холодна гора” (роман про Громадянську війну в США, відомий завдяки екранізації із Джудом Лоу та Ніколь Кідман).
  39. Маргарет Джордж “The Memoirs of Cleopatra/Мемуари Клеопатри” (детальна біографія Клеопатри VII, королеви Єгипту).
  40. Вільям Голдінг “Rites of Passage/Ритуальне плавання” (перша книжка із морської трилогії Голдінга, молодий чоловік мандрує із Англії в Австралію, із надією знайти нове життя).
  41. Роберт Грейвс “I, Claudius/Я, Клавдій” (роман у вигляді автобіографічних мемуарів Клавдія, римського імператора, який народився в 10 році до н.е, а був вбитий в 54 році нашої ери).
  42. Філіппа Грегорі “The Queen’s Fool” (одна із частин тюдорівської серії письменниці, дія якої відбувається між 1548 та 1558 роками про життя королеви Марії І Тюдор та її напівсестри Єлизавет із погляду вигаданого персонажу).
  43. Кейт Гренвіль “The Secret River/Секретна річка” (на початку 19 століття британця переправляються за крадіжку до Австралії, історія про колонізацію австралійських земель, на яких жили аборигени).
  44. Роберт Гарріс “Pompeii/Помпеї” (роман розповідає про виверження Везувію у 79 році нашої ери).
  45. Джорджет Хейєр “A Civil Contract” (1814-1815 роки, збіднілий віконт має одружитися за розрахунком з багатою жінкою не із свого кола).
  46. Пітер Хо Девіс “The Welsh Girl” (романтична історія кохання під час закінчення Другої світової війни у Північному Вельсі).
  47. Віктор Гюгю “Собор Паризької Богоматері” (відома історія про горбаня Квазімодо, який покохав циганку Есмеральду, і все це в декораціях унікального собору в Парижі).
  48. Мері Маргарет Кей “The Far Pavilions/Далекі шатри” (роман британсько-індійської письменниці про британського офіцера у Британській Індії).
  49. Томас Кеніллі “The Playmaker” (1789 рік, Сідней, у найвіддаленішій британській виправній колонії, вязні вирішують поставити виставу).
  50. Елісон Луїз Кеннеді “Day/День” (роман про пілота-бомбардувальника Ланкастер у часи Другої світової війни).

Джерело: listchallenges.com


Читати: 10 книг про художників, які варто прочитати

Читати: 7 зимових та весняних екранізацій 2017 року

Читати: Детективи Ролінґ-Ґелбрейт: як, про що, кому читати

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

39 thoughts on “100 must-read історичних романів. Перша частина

    Залишити відповідь