10 відтінків червоного. Книжки з червоними обкладинками

Червоний – колір пристрасті й небезпеки. Любов і кров, знак прихильності або попереджувальний сигнал, ознака сили або божевілля… Які красиві й жахливі, гострі і жагучі історії ховаються під червоними палітурками книжок?
Спробуємо розгадати разом !

«Порт Житана»

Олесь Ільченко

Мистецтво, як і любов, буває справжнім або фальшивим. Як відрізнити оригінал від підробки? Як не прогавити справжнє? Про це і не тільки задумуватимуться герої роману Олеся Ільченка, сюжет якого поєднує дві часові лінії. Перша – про мистецтвознавця Сергія Коваленка, який збирає для олігарха колекцію шедеврів українських авангардистів. Друга, віддалена на сто років у минуле, – про художника Марка Мазура, який зумів не тільки втікти із захопленого більшовиками Києва за кордон, але й збудував там шалену мистецьку кар’єру. Й обидві вони поєднуються десь на ресторанній терасі готельчика «Порт Житана», на березі мальовничого Женевського озера.

«Ліки від кохання»
 Овідій

Любовна пристрасть схожа на хворобу, і хто краще знає, як знайти від неї ліки, ніж давньоримський «співець ніжних любощів» Публій Овідій Назон? Ця поема у перекладі блискучого перекладача Андрія Содомори – справжня знахідка для літературних гурманів. Вона дозволить оцінити тонкий інтелектуальний гумор Овідія, помилуватися літературними знахідками поета і, звісно, нагадати собі про те, як читається, відчувається, «смакує» і звучить справжня класика.

«Югославія, моя батьківщина»

 Горан Войнович

Дорослішання в умовах війни – таке болісне, таке пронизливе. Словенський письменник Горан Войнович розповідає про це вустами свого героя, спершу підлітка, а далі дорослого чоловіка. Ця історія – не стільки про війну, скільки про криваві сліди, які вона лишає на тілах, в серцях, у душах і долях людей, яких вона зачепила. А також про ролі, які – коли йдеться про війну – кардинально змінюються залежно від перспективи, з якої дивитися. Та сама людина може бути героєм і злочинцем. Той самий шрам може бути відзнакою і тавром. Та сама країна може батьківщиною і чужиною. Момент, коли роль змінюється, буває надзвичайно травматичним – і головний герой роману відчує це, як ніхто.

«Глиняний міст»

Маркус Зузак

У родинну сагу  про життя братів Данбарів занурюєшся, як у холодну воду. Спершу некомфортно і хочеться втекти. А потім тебе захоплює течія, і ти понад усе бажаєш їй віддатися, дочитати цю історію, в якій химерно поєднуються Вбивця, родинні таємниці та мости між людьми. 

«Г’юстоне, у нас проблеми»

Катажина Грохоля

Єремія болісно переживає драматичне розставання з дівчиною, він по-дурному провтикав маленький шанс повернутися до улюбленої роботи, щоб випрати брудну білизну, йому треба поїхати до мами, а отже – витерпіти кілька годин нав’язливого втручання у своє життя – і це в той час, коли у друзів все складається досить-таки непогано. Але не варто скаржитися Г’юстону на проблеми – справжні халепи почнуться згодом. Та ще й такі, що тільки встигай розрулювати! Але саме вони дозволять Єремії подорослішати і внутрішньо вирости. А Катажина Грохоля пише  так щиро, легко і дотепно, що ви постійно витиратимете з очей сльози – то від зворушення, то від сміху.

«Тінь у профіль»

Олена Андрейчикова

Це історія про пристрасть до жінки, таку сильну, що змушує тремтіти нутрощі. Про здатність дивуватися і дивувати. Про те, яке місце займає жінка – тут, на Заході, і там, на Сході. Чи всі жінки – і ті, що з розпущеним волоссям, і ті, які тісно закутані у хіджаб – можуть грати однакові ролі в житті чоловіків? Чи все-таки залежить, хто ти – вчителька в Данії чи українка в Бахрейні? У цій історії переплітаються долі й почуття людей з різних куточків світу, а локація, в якій вона розгортається, додає їм східного колориту. Однак «Тінь у профіль» – це далеко не казки Шехерезади, швидше крик душі, приглушений чорним нікабом.

 

«Діти їхні»

Ніколя Матьє

Іще один «роман дорослішання», але цього разу в інших декораціях. Маленьке французьке містечко – це не обов’язково мощені вулички, виноградники і шато. У випадку Антоні, 14-річного героя цього роману, – це помальовані і покоцані фабричні стіни, занедбані вулички, прокурені кафешки, секс-алкоголь-і все це, що smells like teen spirit. Великі пристрасті, які палають у душах молодих, які понад усе прагнуть вирватися звідси – і глибоко всередині розуміють, що це місто так просто їх не відпустить. «Діти їхні» – гімн бунтівній юності, який приніс автору Гонкурівську премію, а українським його читачам – розуміння, що між тими, хто ріс у 90-ті у Франції і в Україні, можна знайти багато спільного.

«Щоденні ритуали. Так працюють митці»

Мейсон Каррі

Творча енергія, коли вона не знаходить виходу, може розірвати незгірше за вибух бомби. Тож книжка Мейсона Каррі, яка знайомить із різноманітними принципами роботи митців, допоможе знайти час і можливість, щоб виразити весь той креативний потік, який вирує у ваших душах. Тут зібрані методи організації часу і простору митців, філософів, музикантів та літераторів чотирьох минулих поколінь – від британського художника-експресіоніста Френсіса Бекона до угорського композитора Ференца Ліста та американського романіста Бернарда Маламуда. Коли вони сідали до роботи – вранці чи ввечері, працювали лише з похмілля або ж натверезо, ловили натхнення чи мали чіткий план роботи? Скільки митців, стільки й способів упіймати свою музу. І, безперечно, серед них ви знайдете саме той, який допоможе вам приборкати свою творчу енергію.

«Книжкові злодії»

Андрес Рідел

Кожен книголюб знищення книг сприймає як жахливий злочин. А в нацистській Німеччині існували цілі загону «книгорізів», книжкових злодіїв, які грабували бібліотеки – від найбільших публічних до маленьких приватних книгозбірень. Вигрібали томи і фоліанти, палили їх і нищили. Які видання ставали жертвами нацистів? Хто з німецьких письменників був до цього причетним? Яких збитків світовій культурі завдали «книжкові злодії»? Хто намагався їм протистояти і чи реально повернути втрачений спадок? Про все це і не тільки розповідає детальне і грунтовне дослідження Андреса Рідела, яке буде особливо цікавим тим, хто захоплюється історією у широкому сенсі і неймовірними історіями, пов’язаними з книговиданням.

«Підкори свій Еверест»

Тетяна Яловчак

Історія Тетяни Яловчак – це історія про пристрасне захоплення альпінізмом і холодний розум та грунтовну підготовку підкорення вершин. Мрія допомогла дівчинці з маленького шахтарського містечка вирости в одну з найкрутіших альпіністок. Про першу українку, яка підкорила сім найвищих вершин світу і зійшла на Еверест. На цьому шляху її підстерігало багато труднощів і перепон, але вона зуміла їх подолати.  Про це Тетяна розповідає з гумором, натхненням і цікавими деталями. Можливо, ця книжка не спонукає вас повторити її подвиг, але точно надихне знову спробувати підкорити ту життєву вершину, яка здається вам недостяжною.