10 «пташиних» книг

Весна – чудова нагода пригадати книги, у яких ідеться про пернатих або про людей, які їх нагадують. У світі птахів панує надзвичайне різноманіття: серед них є й домашні, і вільнолюбні, і красиві, і небезпечні, і співочі, і ті, що не вміють літати. Так і в нашій добірці ви знайдете дуже різні книги, від детективів, трилерів і зворушливих біографій до любовних та історичних романів.


Читати: Зустрічаємо весну та #YakabooBingoSpring2018


09_2_05

«Щиголь» Донна Тартт


Маленький щиглик із картини загадкового й геніального митця Карела Фабриціуса стає для малого Тео й талісманом, і прокляттям. Це полотно потрапило до його рук у день, який перевернув усе життя – в день, коли хлопець вижив під час теракту, але втратив маму. Для Тео настають великі зміни, які приводять його в різні сім’ї й різні міста. Він вдихає кокаїн під яскравими зорями Лас-Вегаса, пил давнини в антикварній майстерні в Нью-Йорку і краплі різдвяного дощу в Амстердамі. Він шукає любов і підтримку, і знаходить її серед різних людей, але не завжди може втримати. Він думає про те, що треба позбутися картини, адже переховування викраденого шедевру світового живопису може накликати величезні неприємності. Але не може цього зробити, бо не має сили розлучитися зі щигликом, який наповнює його душу світлом…

 Ця книга  принесла авторці Пулітцерівську премію, медаль Карнегі й місце в сотні найвпливовіших людей світу 2014 року за версією журналу Time. «Щиголь» не лише розповідає читачам захопливу, трагічну, зворушливу історію про «хлопчика-що-вижив», але й відкриває двері у два закриті й таємничі світи – світ антикварів і торговців старожитностями та світ російсько-української мафії. І хтозна, який із них виявиться не безпечнішим, який матиме більший вплив на героїв роману.


09_3_05

«Ті, що співають у терні» Колін Маккалоу


Сімейна сага із романтичною й сумною любовною лінією розпочинається із 1915 року й охоплює півстоліття життя з родини Клірі – родини, що пройшла нелегкий шлях від простих новозеландських бідняків до управителів одного з найбільших маєтків Австралії. У центрі цього роману – заборонене кохання між Меггі Клірі, спочатку юною дівчинкою в сукні кольору попелу троянди, а потім заміжньою жінкою й матір’ю, та молодим  католицьким священиком Ральфом де Брікассаром, змушеним (як би парадоксально це не звучало!) обрати церковну кар’єру заради кохання.

Тягар целібату, соціальна нерівність, стосунки батьків і дітей, шлюб через помилку, самообман, страждання й любов… У цій книзі переплелося стільки важливого й сокровенного, що вона зуміла зачарувати мільйони читачів в усьому світі. А історія болісного кохання Меггі й Ральфа стала втіленням легенди про птахів, які найпрекрасніше співають у той момент, коли прохромлюють свої груди гострим терням – і так, зі співом, умирають.


09_4_05

«Птахи та інші оповідання» Дафна дю Мор’є


Спочатку подує східний вітер – сильний, холодний і злий. Потім незвично швидко, як для осені, замерзне земля. Потім Нат Гокен, працюючи у фермера на полі, помітить, як дивно поводяться птахи. Вночі маленькі горобці і вільшанки атакують його дім, але з чоловіка всі сміятимуться. А потім збожеволіють майже всі пернаті – і це перетвориться на національну катастрофу. Бо чи можна врятуватися від крилатої загрози з міцними кігтями і дзьобами, яка нападає на тебе з неба?

Моторошне, напружене оповідання Дафни дю Мор’є «Птахи» ляже в основу однойменного класичного трилера Альфреда Хітчкока і принесе заслужену славу й письменниці, і режисеру. А до цієї збірки, окрім цього легендарного оповідання, увійшли не менш вражаючі, моторошні і яскраві історії – про таємничу спільноту, яка жила на горі Монте-Вериту, про стару яблуню, яка отруїла життя своєму господарю, про прекрасну маркізу, чиє безтурботне життя після маленької романтичної пригоди перетворилося на справжній жах, та інші.


09_5_05

«Птахи завжди повертаються» Оксана Сайко


Хоч ця книжка й належить до підліткової серії видавничого центру «Академія», та за настроєм, проблематикою й атмосферою вона стоїть дещо осібно. Бо йдеться в ній про дівчину, яка ледь тримається під тягарем абсолютно дорослих проблем, що звалилися на неї. Вони приводять 17-річну Олену до божевільні, де вона мусить пригадати всі жахи і всі травми, які тяжко вразили її, примиритися з ними, одужати – щоби зрозуміти, що світ «нормальних» може бути більш ворожим, колючим і неадекватним, ніж світ диваків.

До цього, другого світу належать усі найсимпатичніші персонажі книги – і чоловік, який випікав солодкі тістечка, щоби годувати птахів, і колишня вчителька Михайлина, що лишається голосом здорового глузду в царстві недужих, та й сама Оленка, вразлива, ніжна і світла. Чи відпустить цей світ дівчину, чи, може, вона повернеться до нього, – як і птахи, які завжди повертаються туди, де їм тепло й добре?


09_6_05

«Пташиний спів» Себастьян Фолкс


Цей роман, написаний Себастьяном Фолксом у 1993 році, чіпляє не лише романтичною любовною лінією, а і вражаючими батальними сценами Першої світової війни, зокрема – описом битви при Соммі, у якій бере участь головний герой Стівен Рейсфорд. А кількома роками раніше саме тут він зустрів велике своє кохання, – і про ці збіги в його житті через багато років дізнається його онучка Елізабет. І вона намагається розібратися в заплутаних родинних історіях, аби з’ясувати, яким був її дід, який так ненавидів птахів, що повсюди чув їхній спів, і як у долі її предків поєдналися пристрасть і мужність, самопожертва й любов.

«Пташиний спів» – це перша частина трилогії Стівена Фолкса, яка також включає в себе романи «Шарлотта Грей» і «Дівчинка й Золотий Лев», але українською мовою наразі перекладений тільки перший із них.


09_7_05

«Поміж сірих сутінків» Рута Шепетіс


Руту Шепетіс називають однією із найвідоміших литовських авторок, хоча народилася й мешкає вона в США й литовською мовою майже не розмовляє. Але цей її роман розповідає про одну із найтрагічніших сторінок з історії Литви, написали криваві совєтські окупанти – депортацію сотень і тисяч сімей углиб Совєтського Союзу. У цій книзі – історія юної Ліни, яку разом із мамою й молодшим братом вивезли на далекий Алтай, а потім – і взагалі за Полярний круг. Холод, голод, знущання, приниження – з цих цеглинок будується їхнє нове життя. Але й  у нелюдських умовах ця литовська сім’я намагається зберегти крихти своєї гідності, людяність, жагу до життя й надію на повернення додому.

У книзі багато важких, сумних, ба навіть натуралістично-відразливих моментів. Але є в ній місце і для світла, радості й кохання. Бо й серед крижаних рівнин і вічних холодів зустрічалися люди, у чиїх серцях горів вогник добра.


09_8_05

«Соловей» Крістін Генна


Коли чоловіки йдуть «на війну», жінки мусять самотужки з тою війною якось собі давати раду. І роблять це по-різному, як і героїні цього роману, сестри-француженки Віанна та Ізабель із родини Росіньоль (з французької – Соловей), у країну яких приходять німецькі окупанти. Перша проводжає чоловіка до війська й намагається жити тихо й непомітно, у чомусь догоджаючи чужинцям-зайдам, аби вберегти від небезпеки доньку. А друга не може скоритися і вирішує приєднатися до французького руху Спротиву. Але кожна із них по-своєму воює – за свій край, за свою сім’ю, за свою Батьківщину.

Це глибокий, щирий та емоційний роман зі стрімкими сюжетними поворотами, який тримає інтригу до самого фіналу. У 2015 році «Соловей» став головним світовим бестселером і з того часу був виданий у 30 країнах світу.


09_9_05

«Червоний горобець» Джейсон Метьюз


Він – молодий агент ЦРУ Нейт Неш, розумний, вродливий, вправний у мистецтві стеження і відданий своїй роботі. Вона – молода агентка СВ Домініка Єгорова, надзвичайно вродлива,  розумна й обдарована, випускниця балетної школи і «школи горобців», де шпигунів навчають найвищого мистецтва зваблювання. Вони зустрілися в чужій їм обом країні і стали «завданням» одне для одного. І в нього, і в неї за плечима – свої родинні травми, специфічні стосунки з керівництвом і свої ризики. Чи вдасться комусь із них завербувати свого суперника? Чи, може, їх обох захопить кохання – аж настільки, що вони забудуть про роботу, обов’язки, завдання, державу?

«Чевоний горобець» – дуже цікавий, напружений і гострий шпигунський трилер. І хоча він нашпигований не надто приємними сценами насильства, але дуже… смачний ? Адже після кожного розділу автор помістив короткий рецепт страви, якою ласували герої під час подій цього розділу.


09_10_05

«Сузір’я лебедя» Юрій Косач


Твори племінника Лесі Українки Юрія Косача давно могли б стати класичними, якби не канули в забуття на багато років. Нині ж вони нарешті повертаються до читача. І до цієї книжки увійшло одразу два твори письменника-емігранта, написані в різний час.

«Сузір’я Лебедя» розповідає про вже знайомий українським читачам за романом «Володарка Понтиди» давній рід Рославичів, на гербі якого зображений лебідь. Цей текст – дуже симпатичний, але узагальнений портрет справжньої української шляхетської родини, зафіксований письменником на межі століть, акурат перед буремними подіями початку ХХ століття. Звісно, ці Рославичі нагадують самих Косачів-Драгоманових, однак  документальної схожості між ними немає. А другий текст, «Еней і життя інших», стосується української національно-визвольної боротьби в часи Другої світової війни.


09_11_05

«Моя дорога птаха» Ольга Кузьменко


«Моя дорога птаха» – так лагідно зверталася мати до свого сина Андрія, якого вся Україна називала Кузьмою Скрябіним. Книга спогадів, що народилася після трагічної загибелі Андрія Кузьменка, – тремтлива, жива й гаряча, зіткана з болю й любові. Пані Ольга ділиться глибоко інтимними спогадами про свого сина, родинними фотографіями і всією ніжністю й тугою розбитого горем серця. Крім материнської розповіді-сповіді, до книги увійшла казка Кузьми «Тарасик, тролейбус і святий Миколай» і підбірка текстів його пісень.

Читати цю книгу важко й боляче, але вона дозволяє побачити улюбленця українців Кузьму Скрябіна не яскравим музикантом і харизматичним шоуменом, а вразливим і щирим хлопчиком із великим серцем і гострим відчуттям справедливості. Крім цього, книга має й соціальну складову: 10 гривень  з вартості кожного примірника ідуть у Благодійний фонд Кузьми Скрябіна.


Читати: Проект Щастя. Шукаємо мотивацію у книжках

Читати: Друга частина серії для бінґо у двох томах. Том перший

Читати: Друга частина серії для бінґо у двох томах. Том другий

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

12 thoughts on “10 «пташиних» книг

    Залишити відповідь