10 порад для мам від виснаженої материнством авторки «Мама має право»

10 порад для мам від авторки «Мама має право»

Бути мамою — це, безперечно, щастя. Але будьмо відверті, піклування про дитину 24/7 нон-стоп вимагає дуже багато ресурсів, насамперед моральних і фізичних. Авторка книжки «Мама має право» Ніна Рестрієрі не розкриє козирі «ідеальної мами» чи суперкруті прийоми тайм-менеджменту для матусь, що додасть кілька годин у добі. Вона поділиться порадами, як здолати кризу материнства, знайти вільний час та полюбити себе так само, як і своїх дітей.

Мимоволі приходить на пам’ять епізод із мультсеріалу «Сім’янин» про сімейку Гріфінів, де наймолодший син Стьюї задовбує свою маму, називаючи її то по імені, то мамою лише для того, щоб вона звернула на нього увагу. У виразі обличчя Лоіс відображено усю гірку правду материнства (якщо не бачили, обов’язково загугліть). 

Ніна Рестрієрі у 2016 році провела опитування серед сотні мам і довідалась, що понад 95% з них потерпає від стресу, 60% — непокоїться про те, чи хороші вони матері, лише 45% — вважає, що віднайшли баланс між роботою і особистим життям. Саме це й спонукало авторку написати книжку та розповісти свою історію. Вона — мама чотирьох дітей і успішна підприємиця, якій вдалося здолати кризу материнства та віднайти гармонію з самою собою. 

Ми зібрали 10 мамських порад від письменниці, що допоможуть подолати тотальне виснаження, почуття провини та зрештою дозволити собі турбуватися про себе. Вони будуть актуальними не лише для мам, а для всіх, на кого покладена (чи хто взяв на себе самостійно) відповідальність за виховання дітей. 

Порада №1. Надіньте кисневу маску спочатку на себе

Усі чули цю фразу стюардеси на борту літака. Що вона означає в цьому контексті? «Розставляти пріоритети, починаючи з себе, щоб ваше життя віддзеркалювало особисту значущість. Казати “ні” завданням, які не відповідають цим пріоритетам». Це означає піклуватися про своє фізичне, емоційне та соціальне Я. Цілком імовірно, що коли ви почнете вносити себе в перелік важливих справ, то наразитеся на опір вдома, осуд інших і навіть зі свого боку.

Порада №2. Ліквідуйте повинності

«Великі повинності — це правила, що ми їх підсвідомо склали для себе давно, ще в дитинстві, спираючись на спостереження за батьками й іншими важливими людьми, які нас виховували». Коли ми дорослішаємо, то вони перетворюються на наші обмежувальні переконання, які заважають робити те, що нас тішить. «Ліквідація повинностей починається й закінчується перебудовою думок. Замість того, щоб робити те, що, на вашу думку, ви “повинні” (з огляду на зовнішні впливи або обмежувальні переконання), запитайте себе, чого ви насправді прагнете».

Я рекомендую всім викреслити слово «повинна» зі свого словника і цілком змінити спосіб мислення.

Порада №3. Щоб бути хорошою мамою, не нехтуйте собою

«Народжуючи дітей, ми непомітно переходимо від “хорошої дівчинки” до “хорошої матері”. Усе триває за давнім сценарієм: ми ставимо потреби інших на перше місце, а власні потреби — на останнє». Як наслідок, почуваємось порожніми, висмоктаними, сумними і пригніченими, ще й не розуміємо причини цього. Забудьте міф про хорошу маму, бо це лише міф! І почніть піклуватися про себе, байдуже, у чому виявлятиметься ваша турбота. Головне, щоб вона зробила вас кращою, щасливішою, самореалізованішою мамою. «Коли ми починаємо любити себе, задовольняти власні потреби і дбати про себе, ми віддаємо рідним більше любові, часу та енергії, тому що маємо цього надмір».

Порада №4. Практикуйте турботу про себе щодня

Самотурбота базується на 6 стовпах: сні, їжі та напоях, тренуваннях, щоденному розслабленні, любові і зв'язку, доброті. «Турбота про себе покращує вашу особистість, перетворює на людину, здатну на вибір, який забезпечує щоденний виграш у життєвій грі. Щоб жити так, потрібна дисципліна… Слід працювати над собою й докладати зусиль, щоб день у день практикувати самотурботу і робити, можливо, й не найпростіший вибір, який, одначе, буде корисний і покращить самопочуття».

Любов до себе і самотурбота — це не егоїзм.

Порада №5. Приборкайте монстра провини

Ось кілька важливих кроків, що допоможуть позбутися почуття провини: 1) знайте своє чому; 2) затямте, що провина контрпродуктивна; 3) співчувайте собі; 4) згадайте, що важливо, і не переймайтеся дурницями. «Приборкання монстра провини означає поблажливість до себе. Затямте: ви не повинні бути ідеальною, щоб бути чудовою мамою. Усвідомте, що час без дітей корисний не лише для вас, а й для дітей».

Порада №6. Не потрібно бути ідеальною, щоб бути хорошою матір'ю

Ми часто ставимо перед собою недосяжно високу планку стандартів і повсякчас виявляємо, що не дотягуємося до неї. Через це ми почуваємо себе цілковитими невдахами і постійно докоряємо самі собі. «Відмова від досконалості дає нам змогу видихнути і погодитися, що “досить добре” — цілком достатньо. Це дає нам змогу зупинитися десь посередині між відчуттям лузерства та ідеальності, дає змогу знати, що ми робимо все можливе і наші діти щасливі, попри неминучі материнські помилки».

Ідеальне — це ворог хорошого.

Порада №7. Дайте собі дозвіл робите те, що хочеться

«Вам дозволено бути собою, жити власним життям і чинити на власний розсуд, хоч би про що йшлося». І для цього не потрібен дозвіл суспільства. Ви можете поводитися будь-як, звісно, якщо це не завдає фізичної чи емоційної шкоди людям довкола. Сформулюйте власний дозвіл самотурботи, починаючи з маленької потреби в турботі про себе та закінчуючи більшою, що змінить ваше життя.

Порада №8. Зменшіть завантаження та знайдіть час для себе

Ніна Рестрієрі пропонує 8 способів для боротьби з перенавантаженням: 1)навчіться відрізняти термінове від важливого; 2)залагоджуйте справи почергово; 3)просувайтеся малими кроками; 4)делегуйте обов'язки; 5)просіть і приймайте допомогу; 6)автоматизуйтеся; 7)складайте списки; 8)говоріть «ні». «Позбавляючись повинностей, ми чинимо те, що хочемо чинити, а не тому що почуваємося зобов’язаними. Як результат, ми працюємо менше, але робимо більше».

Слід позбутися думки, що як ми відмовимося збирати кошти на школу, готувати вишукані страви або витрачати дві години на те, щоб допомогти дітям виконувати домашні завдання, то світ завалиться.

Порада №9. Сформулюйте пріоритети

Складіть перелік десяти найважливіших речей у вашому житті (наприклад, батьківство, партнер, робота, тренування тощо). Визначаючи їх, думайте у далекосяжній перспективі. Після цього викресліть пять речей, що не є найвищими пріоритетами. А тепер викресліть ще два. У вашому списку має залишитися три найважливіші пріоритети. Вони й визначатимуть ваші щоденні рішення. «Жити відповідно до власних пріоритетів означає жити згідно з власними цінностями».

Порада №10. Піклуйтеся про себе навіть у кризових ситуаціях

Під час кризи дуже складно зрозуміти, що найліпше для вас. Авторка пройшла через розлучення і з власного досвіду сформулювала кілька дієвих порад, що допоможуть подолати біль (розлучення, розбите серце, смерть близької людини, хворобу та проблеми з дітьми) і подбати про себе: 1)послабте кермо і пустіть життя на самоплив; 2)зателефонуйте у службу підтримки; 3)скажіть «так» тому, що стається в житті, а не боріться з ним; 4)викладайте свої думки та емоції в щоденнику; 5)медитуйте.

Ще більше настанов у книжці Ніни Рестрієрі «Мама має право». 

Схожі книжки

Чому матуся часто матіркує

Джилл Сімс

Замахана жінка в розквіті літ

Това Лей

Покінчи з “хорошою дівчинкою”

Махо Мольфіно

Авторка: Любов Ляшко