Літературна романтика: 10 книг французьких письменників

Осінь викликає багато асоціацій: пожовкле листя, гарячий чай (чи кава), пледи, парасольки і тому подібні речі. Ця пора року також асоціюється з романтикою, а отже – із Францією. Ми підібрали 10 книг із, можливо, найчарівнішої країни світу, де література посідає особливе місце.


france1Оноре де Бальзак «Етюди про звичаї»
(Фоліо, 2013)

«Етюди» – перша частина епопеї «Людська комедія», яку Бальзак задумав ще у XIX столітті. До цієї книги увійшли три повісті й один роман. Збірка дає можливість згадати найвідоміші роботи французького класика, або ж познайомитися з ними. Характерними рисами творів Бальзака є чудове описання побуту й тонка психологія. Сам письменник до цих пір вважається одним із кращих мислителів.


france2Фредерік Беґбедер «Ідеаль, або На поміч, пардон»
(КМ-Букс, 2018)

Книга продовжує історію головного героя роману «99 франків» Октава Паранго. Чоловікові вже виповнилося 40 років. Після кількох років, проведених у в’язниці, він розуміє, що залишатися у Франції йому не можна. Несподівано Паранго отримує пропозицію стати агентом із пошуку моделей. Октав погоджується і йде на роботу в Росію. Для головного героя все складалося просто чудово, доки він не зустрів 14-річну Лєну Дойчеву, в яку закохався. Така любов може стати або напастю, або порятунком.


france3Дідьє ван Ковеларт «Жуль»
(Видавництво Анетти Антоненко, 2017, пер. Іван Рябчій)

Майже все своє свідоме життя пес Жуль був поводирем у сліпої жінки. У 30 років хазяйка повернула собі зір, а собаку – прогнала. Це рішення дуже засмутило Жуля, але він попри все любить свою хазяйку. Пес, зібравшись із думками, вирішує повернутися «в сім’ю». У собаки навіть з’являється план: звести із жінкою чоловіка, який колись врятував його в аеропорту. Можливо, він врятує Жуля вдруге.


france4Жуль Верн «П’ятнадцятирічний капітан»
(Навчальна книга Богдан, 2016)

Дік Сенд відбував у плавання на кораблі «Пілігрим» у званні молодшого матроса. Під час подорожі капітан і частина екіпажу загинули у битві з китом. Моряки, які залишилися в живих, вирішили вибрати капітаном Діка, незважаючи на його юний вік. Однак повар із цим не погодився, бо сам хотів стати командиром судна. Кок вирішив помститися екіпажу, навмисно взявши курс на Африку – прямо в руки работорговців. Врятувати людей може тільки 15-річний капітан.


france5Марсель Пруст «Полонянка»
(Юніверс, 2001, пер. Анатоль Перепадя)

Одна з трьох посмертних книг Пруста, що увійшли до циклу «У пошуках втраченого часу». Тема твору – любов. Головний герой, Марсель, хоче розібратися в собі. Для цього молодий чоловік повинен досконало зрозуміти свої почуття. Марсель вважає, що любов не приносить людині такого щастя, як природа і мистецтво. Можливо, комусь вдасться переконати героя не бути таким категоричним.


france6Жанк-Крістоф Ґранже «Пасажир»
(КСД, 2017, пер. Леонід Кононович)

Психіатр Матіас Фрер спеціалізується на рідкісних видах амнезії. Після зустрічі з дивним пацієнтом, медик розуміє, що й сам страждає від цього ж захворювання. Та як таке можливо? Ким тоді він є насправді? І чому його  переслідують то «люди в чорному», то поліція? Фрер має будь-якою ціною зберегти свободу і життя, щоб зрозуміти нарешті, хто він такий.


france7Гійом Мюссо «Сентрал-парк»
(Эксмо, 2018, пер. Катерина Кожевнікова)

Аліса прокидається в Центральному парку Нью-Йорка. Біля жінки знаходиться незнайомий чоловік, до якого вона прикута наручниками. Згодом Аліса дізнається, що незнайомець – музикант. Ніхто з них не розуміє, як вони могли опинитися в подібній ситуації, та Аліса допускає, що це зв’язано з її професію, оскільки вона працює  в поліції. Хто і чому так пожартував – жінка з’ясує потім. Для початку їй треба розібратися із незнайомцем. Аліса не вірить, що цей чоловік опинився біля неї випадково.


france8Віктор Гюго «Знедолені»
(Фоліо, 2017, пер. Віктор Шовкун)

Події розгортаються 1815 року. Жан Вальжан пробув у неволі 19 років. Вийшовши на свободу, колишній каторжник почав думати, що в ньому вже не залишилося нічого людського. У протилежному його переконав єпископ Мірієль – єдиний, хто сприйняв Жана таким, яким він є. Зустріч із католицьким священиком докорінно змінила Вальжана. Герой вигадав собі іншу особистість і почав щасливо жити новим життям. Однак поліція навіть через 19 років не полишає француза. Значить, йому знову потрібно переховуватися.


france9Марк Леві «Викрадач тіней»
(Рідна Мова, 2017, пер. Марія Венгренівська, Жанна Шевченко)

Головний герой – хлопчик із рідкісним даром. Юнак може спілкуватися з людськими тінями. Ті, в свою чергу, розповідають йому різні історії та просять іноді допомогти їх власникам. Хлопчик виріс і став лікарем. Бажання допомагати у нього не зникло, як і рідкісний дар. Головний герой продовжує зцілювати хворих, але сам він теж потребує допомоги. Чоловік, його тінь і душа шукають любов, загублену багато років тому.


france9fАнна Гавальда «Мені б хотілось, щоби хтось мене десь чекав»
(ВСЛ, 2015, пер. Євгенія Кононенко)

Наостанок – збірка з 12 новел. Твори Гавальди душевні, але без надмірного сентименталізму, прості, але не примітивні. У кожній новелі описано звичайне людське життя, під зовнішнім шаром якого криються страхи, образи, бажання та мрії. Все це, врешті, об’єднує одна ідея – любов. Як і годиться для Франції.


Читайте також:

Сонячна балканська література: 10 книг сербських і хорватських письменників

Література Західної Європи: 10 книг німецьких письменників

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

1 313 thoughts on “Літературна романтика: 10 книг французьких письменників

    Залишити відповідь