10 книг про космос, що роблять зорі ближчими

Вони надихають поетів та науковців, зачаровують своєю недосяжністю та загадковістю, змушують нас задумуватися про сенс життя, долю світу та наше місце в цьому великому космосі. Завдяки зорям ми завжди підніматимемо голову догори з думкою: «А що ж там?». Добре, що у двадцять першому столітті на це питання принаймні є частина відповідей.

Ми підготували для вас добірку книг про космос, завдяки яким можна не тільки полюбити зорі ще більше, а й відкрити для себе кілька таємниць світобудови. Приємного читання!


12_04_2

Стівен Хокінг і Леонард Млодінов «Великий замисел» та «Найкоротша історія часу»


Стівен Хокінг – це справжній Ейнштейн кінця двадцятого – початку двадцять першого століття. Завдяки цьому геніальному фізикові-теоретикові астрофізика та теорія чорних дір вийшли на новий рівень, а любити науку стало модно. У співавторстві зі своїм американським колегою – фізиком та автором науково-популярних робіт Леонардом Млодіновим – він видав дві важливі книги: «Великий замисел» та «Найкоротшу історію часу».

«Великий замисел» став бестселером Amazon та The New York Times. У цій книзі автори пояснюють Теорію великого вибуху та розповідають, чому не варто думати, що ми єдині живі істоти на просторах всесвіту. «Великий замисел» призначений для широкого кола читачів, це проста книга про складні речі.

«Найкоротша історія часу» також написана доступною та захопливою мовою. Ця книга – скорочена версія легендарної «Короткої історії часу». Хокінг і Млодінов пишуть про Теорію суперструн, чорні діри, квантову механіку та те, з чого почалася історія нашої планети.


12_04_3

Лоуренс Краусс «Таємниці походження всесвіту»


Лоуренс Краусс – відомий американський фізик, експерт у галузях космології та астрофізики. Він є автором більше як 300 наукових статей та кількох книг. У «Таємниці походження всесвіту» автор концентрує увагу на питанні виникнення реальності, що нас оточує.

Краусс знайомить читачів із видатними вченими, що змінили наше уявлення про світ; його книга – це неймовірна подорож від часів Галілео Галілея й до наших днів. Фізик переконаний, що тільки завдяки науковому підходу можна зрозуміти закони космосу. У цьому він переконує й безліч читачів, завдяки підтримці яких «Таємниці походження всесвіту» стали бестселером The New York Times.


12_04_4

Ніл Деграсс Тайсон «Астрофізика для тих, хто цінує час»


Ніла Деграсса Тайсона знають і люблять усі, хто цікавиться астрофізикою. Саме цей харизматичний науковець найчастіше розповідає про зорі в різних телепередачах, серіалах та шоу. Його книга – «Астрофізика для тих, хто цінує час» – це коротка розповідь про сучасну наукову картину світу. Як зазначає сам автор, він написав цю книгу для людей, що не мають часу на лекції, підручники та документальні фільми, але хочуть дізнатися більше про космос.

Лаконічна та місцями доволі дотепна книга Ніла Деграсса Тайсона – ідеальний варіант для будь-якого читача.


12_04_5

Кристоф Ґальфар «Всесвіт на долоні. Подорож крізь простір, час та за їхні межі»


Кристоф Ґальфар – учень Стівена Хокінга. Він продовжує справу свого легендарного вчителя й також робить науку більш зрозумілою та доступною. Цей французький фізик-теоретик обіцяє, що прочитавши «Всесвіт на долоні. Подорож крізь простір, час та за їхні межі», ви зрозумієте сучасну фізику.

Ґальфар пропонує справжній «Путівник Галактикою для космотуристів». «Розкутий, ви-тут-зі-мною наратив пана Ґальфара запрошує впасти на хвіст променю світла, вдивитися в атом, вийти з тілесної оболонки та зануритися свідомістю в саме пекло Великого Вибуху…» – так описують «Всесвіт на долоні. Подорож крізь простір, час та за їхні межі» у The New York Times.

Треба читати: Кристоф Ґальфар «Всесвіт на долоні»


12_04_6

Стівен Петранек «Як ми житимемо на Марсі»


Сьогодні весь світ слідкує за сміливцем Ілоном Маском та його планами про підкорення космосу, тому питання Марсу стає все більш обговорюваним та важливим. Життя там уже не виглядає науковою фантастикою. Книга журналіста і спікера TED Стівена Петранека одна з найбільш лаконічних та водночас вичерпних і цікавих розповідей на цю тему.

Стівен Петранек переконаний, що життя на Марсі – це запасний план для людства, якому вже невдовзі може знадобитися нова планета. Автор пише про те, чи буде легко населити Червону планету і як взагалі ми справимося з цією новою космічною ерою нашої історії.


12_04_7

Крістофер Хедфілд «Руководство астронавта по жизни на Земле. Чему научили меня 4000 часов на орбите»


Крістофер Хедфілд – справжня суперзірка серед астронавтів. Він активно користується соціальними мережами, де розповідає про життя в космосі. Його відео набирають мільйони переглядів, а фотографії в інстаграмі – десятки тисяч лайків. Ця книга – це історія його життя; розповідь про мрію маленького хлопчика, якій судилося збутися.

З «Керівництва астронавта по життю на Землі…» можна дізнатися про те, як живуть на Міжнародній космічній станції; про те, що має знати і вміти людина, яка хоче полетіти в космос. Втім, це не так книга про побут астронавтів, як велетенська порція натхнення для кожного з нас, урок цілеспрямованості та впевненості; доказ того, що досягнути можна будь-чого – достатньо йти до своєї мети.


12_04_8

Джуліан Гатрі «Как построить космический корабль. О команде авантюристов, гонках на выживание и наступлении эры частного освоения космоса»


Навіть невелика команда, у якої є достатньо сміливості, може змінити світ. Ця книга розповідає саме про таку. Джуліан Гатрі пише про Пітера Діамандіса, Берта Рутана, Пола Аллена та низка інших видатних особистостей, що не можуть не надихати. Це розповідь про ключовий історичний момент, коли польоти в космос перестали бути тільки державними, а перетворилися на можливість і для приватних компаній.

Джуліан Гатрі пише про людей, цілі яких здавалися неможливими та недосяжними, але ці авантюристи просто брали й досягали своєї мети. Отож, не дивно, що в передмові книги «Як побудувати космічний корабель…» Річард Бренсон обіцяє, що ця історія вразить вас і в 9, і в 99 років.


12_04_9

Карл Саган «Голубая точка. Космическое будущее человечества»


Карл Саган – астроном та науковець, що вірить у космічне майбутнє людства. Він переконаний, що наш дім – це не тільки Земля, а й весь всесвіт. У «Блакитній точці» Саган розповідає, як ми вивчали та підкорювали космос і що потрібно робити, аби зберегти Землю. Його книга показує ширшу перспективу розвитку та переконує, що зорі ближчі, аніж здаються.

Це одна з найкращих книг видатного астронома, у якій є і філософська глибина, і наукові знання. Вона дозволяє помандрувати в минуле, щоби пригадати все, що знали про космос раніше, та вирушити в майбутнє, щоби дізнатися, що чекає на нас завтра.


12_04_10

Ніл Деграсс Тайсон, Майкл Стросс, Джон Річард Готт «Большое космическое путешествие»


Автори «Великої космічної подорожі» – три легендарних астрофізики. Вони читали лекції для гуманітаріїв у Прінстонському університеті. Ці лекції і стали основою книги. Отож, читаючи «Велику космічну подорож», ви отримуєте ті ж знання про космос, що і студенти одного з найпрестижніших та найстаріших навчальних закладів США. Чудова можливість, правда ж?

Важливо, що лекції були призначені для гуманітаріїв, тому не потрібно жодних спеціальних знань, аби зрозуміти «Велику космічну подорож». У ній найбільш складні та часто не зрозумілі для звичайних людей теорії стають більш простими та захопливими.


Читати: Далека мрія чи близька реальність: 5 дитячих книжок про космос

Читати: 5 книжок для космічної подорожі від Міри Київської

Яна Грицай
Блогер, письменниця. Вивчала журналістику у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Люблю казки братів Грімм, "Маленького принца" і екзистенціалістів. Якби у мене була можливість побалакати за кавою з будь-якою історичною особистістю, то обрала би Франца Кафку. Впевнена, що одна хороша книга може змінити життя.
http://www.unicornstime.in.ua

1 528 thoughts on “10 книг про космос, що роблять зорі ближчими

    Залишити відповідь