10 фактів про іменинника Чака Поланіка

Від книжок Чака Поланіка можна фанатіти (як це роблю я), а можна відвертати носа. Але сьогодні цьому чудовому письменнику з українським прізвищем Палагнюк 59! І з кожним роком він, здається, виглядає все краще. Многая літа ювіляру та якнайбільше нових книжок його шанувальникам!

Вимовляти як Paula – Nick – тобто Поланік, а не якось інакше. На цьому наголошує письменник. Хоча він не впевнений, що це саме так. Однак, імена його бабусі та дідуся (власне, Пола та Нік) ідеально вписуються в прізвище.

Найсвіжіша книжка Чака Поланік називається «The Invention of Sound». Цю книжку вже охрестили «класичним» Поланіком. Зникла молода жінка, її розшукує батько, приватний детектив Фостер Ґейтс. Якимось чином її зникнення пов’язане зі записом страхітливих звуків для страшних фільмів – криків, від яких стигне кров. Вони несуть в собі стільки жаху, тому що виходять від людей на смертному одрі. Купити книжку мовою оригіналу вже можна у нас.    

Перший нон-фікшн. «Я нарешті зламався і написав книжку про письменництво» – так Чак Поланік анонсував свою першу нехудожню книжку «Consider This: Moments in My Writing Life after Which Everything Was Different». Там ви знайдете значно більше, ніж 10 несподіваних фактів з життя письменника.

Зокрема, письменник  забороняє використовувати «розумові» дієслова. А саме: «думати», «знати», «розуміти», «усвідомлювати», «вірити», «хотіти», «пам’ятати», «уявляти», «бажати» і сотні інших, які ви так любите використовувати. У цей список також повинні увійти слова «любити» і «ненавидіти». І «бути» та «мати». 

Чак активно займається волонтерською роботою (саме звідти він взяв чимало жахливих сюжетів, які описав в своїх книжках). Наприклад, нещодавно кожен, хто донатив проєкту ThePixieProject, який підтримує безхатніх тварин, міг взяти участь в розіграші унікальної книжкової закладки, створеної письменником в єдиному екземплярі.

Діяльність. Не тільки письменництвом та журналістикою відомий наш сьогоднішній герой.  Чак виступив редактором та укладачем збірки трансґресивних (відразливих, неполіткорретних) оповідань – антології «Burnt Tongues» разом з Річардом Томасом та Деннісом Відм’єром.

Вдягайтесь, як Чак. На офіційному сайті письменника можна накупити мерчу: одягу, аксесуарів (вельми актуальних масок, наприклад), домашнього текстилю, горнят, канцелярії за мотивами його популярних книжок, зокрема «Бійцівського клубу».  

Попри українське походження свого діда, Чак ніколи тут не бував, хоч і має родичів. Як стверджував сам письменник, раніше у нього не було грошей на таку мандрівку, тепер, коли гроші є, не вдається виділити час.

Досліджуй, не вигадуй. Перед написанням книжок письменник проводить ретельне дослідження та спілкується з багатьма людьми з соціальних груп, яких планує описувати. «Вкрай мало з того, що я пишу, – це вигадки, більшість з того, що я пишу, – журналістика», – каже Поланік в інтерв’ю The Guardian.

Ніколи не пише про… Поланік у своїх творах пише про таку величезну кількість незручних тем (насильство та знущання у найрізноманітніших виявах), що може здатись, що в нього немає стоп-тем. Однак в інтерв’ю часопису Read It Forward він сказав, що вбивство тварин і навіть згадка про це для нього в сюжеті неприпустимі. 

Коміксове продовження «Бійцівського клубу». Поланік каже, що ніколи не уявляв, що його історія так вплине на культуру. І в якийсь момент він відчув, що їй потрібне продовження. Власне, бачення з іншої, старшої перспективи. Формат коміксу став для нього викликом, який письменник сприйняв як чудовий привід для того, щоб покращити свої навички сторітелінгу. Мальопис дозволив поєднати текстове з книжки та графічне з фільму в щось нове, а також повернутись до первісного сюжету одразу на кількох рівнях. 

А які твори Поланіка ви читали?

38684_58202_5

Бійцівський клуб

1_11_80

Рент. Усна бiографiя Бастера Кейсi

901883_1

Виправний день

38685_58203_5

Створи щось

Авторка: Юлія Дутка