10 найцікавіших фактів про Боба Ділана

Фото: Odyssey

Цьогорічна Нобелівська премія – напевне, найнеочікуваніша з усіх. Якщо зазвичай після оголошення більшість здивовано питає: «А хто це?» – то сьогодні перепитують: «А це хіба не музикант?» Так, це музикант – найперше. І вручення Бобу Ділану Нобелівської премії з літератури ще раз доводить, що сьогодні різні види мистецтва вже не можуть бути герметичними. Кордони не просто розмиті, часто вони зникають, тож музика зливається з поезією, а візуальне – з текстуальним. І сьогодні це було визнано на найвищому з можливих рівнів. Тож якщо наступного року Нобелівку отримає Ніл Гейман за свої «неймовірні комікси», ми будемо готові. А сьогодні тільки лишається дізнатися про музичного і літературного Ділана більше.


1. Майбутній Боб Ділан, а у цей час ще Роберт Аллен Циммерман народився 24 травня 1941 у містечку Дулут (штат Мінесота) в сім’ї дрібного торговця. Батьки музиканта Абрахам Циммерман і Беатриса Стоун брали активну участь у житті невеликої місцевої єврейської громади. Їхні предки були вихідцями з Російської імперії: дідусь і бабуся по лінії батька, Зігман і Анна Ціммерман, виїхали до США з Одеси у зв’язку з єврейськими погромами 1905 року. По материнській лінії предки Ділана були литовськими євреями (Беньямін і Ліббі Едельштейн), які емігрували в 1902 році. В автобіографії Боб Ділан додає, що рід його бабусі по материнській лінії походить з Туреччини.


2. За свою кар’єру співак користувався різними псевдонімами, такими як Елстон Ганн, Блайнд Бой, Елмер Джонсон, Джек Фрост, Віллов Скарлет, Джек Фейт. Під псевдонімом «Сергій Петров» музикант написав сценарій до фільму «Шоу століття». В основу псевдоніма Боб Ділан, як писав сам музикант, закладено ім’я улюбленого поета Ділана Томаса.

Результат пошуку зображень за запитом "bob dylan"
Фото: Music.lt

3. На творчість Ділана загалом і його манеру виконання зокрема особливо вплинули фолк-композиції американського виконавця Вуді Гатрі, якого Ділан бачив лише один раз, коли відвідав Гатрі у психлікарні.


4. Тексти Боба Ділана – наскрізь інтертекстуальні, сповнені алюзій як на сучасну, так і класичну та навіть релігійну літературу. Наприклад, пісню «Blowin’ in the Wind» музикант написав під впливом Старого Завіту. Варто лише порівняти кілька рядків: «Сину людський, ти живеш серед дому ворохобного, вони мають очі, щоб бачити, та не бачать, мають вуха, щоб слухати, та не чують, бо вони дім ворохобний. (Єзекіїль 12:2, переклад І. Огієнка) і «Скільки вух потрібно людині, щоб почути… Скільки разів людина може відвертатися, перш, ніж побачити?..» — у композиції Ділана.

Результат пошуку зображень за запитом "bob dylan"
Фото: artmony.biz

5. Ділан товаришував з багатьма письменниками ХХ століття, зокрема з поетом-бітником Алленом Ґінзберґом. У відео до пісні «Subterranean homesick blues» Боб Ділан перебирає листи, на яких написані окремі фрази з пісні, а на задньому плані стоїть Ґінзберґ.


6. Засновник гонзо-журналістики Хантер Томпсон присвятив Бобу Ділану свій роман «Страх і відраза в Лас-Вегасі», а також заповів, щоб на його похороні прозвучала пісня Ділана «Mr. Tambourine Man». У 2004 році журнал Rolling Stone помістив цю пісню у виконанні гурту «The Byrds» на 79 місце свого списку «500 найкращих пісень усіх часів», а у виконанні Боба Ділана – лише на 106 місце.

Результат пошуку зображень за запитом "bob dylan"
Фото: Wildlandia

7. У 1966 році Ділан написав експериментальний роман «Тарантул», де вдався до потоку свідомості. Сам Ділан стверджував, що у нього не було серйозного наміру написати книгу, а ідея почати писати більшою мірою належала Альберту Гроссману, його колишньому менеджеру, ніж самому Ділану. Офіційно книгу було випущено тільки в 1971 році, і твір відразу ж отримав погані відгуки критиків. У 2003 році в журналі Spin було опублікований рейтинг «п’яти найбільш незрозумілих речень з книг, написаних музикантами», де речення з книги Ділана посіло перше місце.


8. Фільм «Достукатися до небес» Томаса Яна отримав назву на честь однойменної пісні Боба Ділана. Пісня звучить у фільмі у виконанні німецької групи «Selig», а не самого Боба Ділана.

Результат пошуку зображень за запитом "bob dylan"
Фото: Morrison Hotel Gallery

9. Починаючи з 1994 року Боб Ділан видав шість книжок зі своїми малюнками, а його картини були представлені у багатьох відомих галереях. Директор лондонської поп-арт галереї Halcyon Пол Грін характеризував картини Ділана так «Ці роботи пронизані почуттям самотності, швидкоплинності часу і постійного переміщення».


10. Боб Ділан отримав Нобелівську премію з літератури в 2016 році з формулюванням «for having created new poetic expressions within the great American song tradition» («за створення нової поетичної мови у великій американській пісенній традиції»). Медаль вагою 175 грамів Ділан отримає 10 грудня цього року.

Богдана Романцова

Богдана Романцова
Магістр літературознавства Національного університету "Києво-Могилянська Академія", критикиня, журналістка.
https://www.facebook.com/bogdana.romantsova

12 thoughts on “10 найцікавіших фактів про Боба Ділана

    Залишити відповідь