Майбутнім мільйонерам: 10 дитячих книжок про гроші

Фінансова грамотність - це не тільки «мама, ну купи», а ще й накопичення на ролики, новий планшет чи відкриття власного бізнесу відразу після школи. Не пускайте питання фінансової грамотності на самоплив! Ось 10 книжок, що допоможуть передати дітям правильні цінності у поводженні з грішми, виховати успішну особистість, а також проаналізувати власне ставлення до фінансів.

 

Мої гроші. Як розумно витрачати, заробляти і заощаджувати кошти

Джейн Бінгем, Голлі Бейсі

Для дітей 7-13 років

 Джейн Бінгем і Голлі Бейсі створили максимально універсальну книжку, яку б із задоволенням читали діти різного віку і навіть підлітки. Зростаючи, дитина може здобувати все нові й нові знання про гроші. А якщо в родині є діти різного віку – вони зможуть читати по черзі.

Молодшим буде цікавою історія появи грошей,  визначення потреб і бажань, догляд за телефоном, а також про оплати в застосунках. Сьогодні діти 6-7 років часто без нагляду дорослих користуються гаджетами, тому інформація про приховані витрати в безкоштовних іграх стане в пригоді.

На підлітків чекають уже складніші теми — підрахунок видатків і доходів, розрахунок бюджету, варіанти підробітку, поради для ефективних витрат і розумного заощадження, покупки та продажі онлайн, банківські рахунки тощо. Тут є потрібна інформація для абітурієнтів чи студентів перших курсів — стажування та робота, зарплата, податок на доходи, загальнодержавне соціальне страхування, студентські стипендії та знижки, оплата рахунків та оренда житла, кредитні картки та банківський кредит, азартні ігри, автострахування.  

Видання нагадує конспект, де корисні дані написано більшим чи іншим шрифтом, виділено яскравими кольорами.

Окремий фан – бліцтести, які допоможуть в опануванні матеріалу та встановленні наявних прогалин у фінансовій грамотності та нотатки з різноманітними розрахунками для наочного подання матеріалу.

Малюк та бюджет. Як українським батькам виховати фінансово успішних дітей

Любомир Остапів

Відомий український фінансист і радник із сімейних фінансів Любомир Остапів створив надзвичайну практичну книжку. Фінансовій освіті дошкільнят, школярів, підлітків і молодих дорослих відведено окремі розділи. Їх можна читати поетапно або вибрати конкретний розділ відповідно до віку вашої дитини. Тут є відповіді на такі питання: коли та з чого почати знайомство з грошима, за яку роботу можна платити дитині, чи потрібно давати кишенькові гроші, як пояснити, що таке сімейний бюджет, як навчити дитину правильно розпоряджатися своїми коштами тощо.

Автор пропагує ефективні методи спілкування з дітьми та виховання у них фінансової грамотності, дає поради щодо тематичних фільмів та мультиків, наводить адаптовані ігрові вправи та історії, які зроблять цікавим і захопливим процес навчання як для дітлахів, так і батьків.

Для дорослих спеціально записано розмови з українськими батьками різного достатку, які діляться власним досвідом і знаннями щодо фінансової освіти.

Пес на ім’я Мані, або Абетка грошей

Бодо Шефер

Для дітей 9-16 років

 

Ця книжка виділяється тим, що в центрі уваги насамперед захоплива історія дівчинки Кіри. Її автор, Бодо Шефер, зуби на фінансових консультаціях з’їв, за що отримав прізвисько — «фінансовий Моцарт».

Головна героїня рятує лабрадора на ім’я Мані. Довкола їхнього знайомства розгортається оригінальна історія. Виявляється, що пес вміє розмовляти людською мовою. Він вчить Кіру правильно розпоряджатися грошима. Завдяки цим знанням дівчинка дуже швидко стає справжнісінькою експерткою з фінансів, а потім починає вчити й інших. Паралельно історії головної героїні та Мані відбувається розтлумачення усіх важливих питань про гроші — як заробляти, витрачати та заощаджувати. Усі поради реальні і стануть у пригоді дітлахам. Звісно, до розбору деяких фінансових премудростей варто буде долучитися дорослим.

Як говорити з дітьми про гроші

Рон Лібер

Для підлітків і батьків

Щоб купити іграшку, потрібні гроші. Щоб заплатити за піцу, потрібні гроші. Щоб піти в кіно, знову ж таки — потрібні гроші. Діти постійно чують від нас, дорослих, про гроші та задають найрізноманітніші питання. Фінансовий колумніст New York Times Рон Лібер вважає, що всі батьки обов’язково мають розмовляти з дітлахами про гроші.

З книжки ви дізнаєтеся:

  • навіщо говорити про гроші;
  • як не виховати зажерливого хапугу;
  • як правильно реагувати на питання на зразок «Ми бідні?» та «Скільки ти заробляєш?»;
  • коли, скільки і як давати кишенькові гроші;
  • як відрізняти потреби від забаганок;
  • чи потрібно заохочувати до благодійності;
  • скільки та за що може отримувати гроші дитина.

Чесно кажучи, ця книжка буде корисна і багатьом дорослим. Раніше дуже малий відсоток батьків розмовляв зі своїми дітьми про гроші, тому це нормально бути новачком і спочатку самостійно розбиратися у цій справі. Вчити дітей, не володіючи відповідним багажем знань, дійсно складно. 

Таємне життя грошей

Кіра Вермонд

Для дітей 6-12 років

 

Кіра Вермонд створила путівник світом готівки. Авторка доводить, що контролювати своє фінансове майбутнє не лише корисно та необхідно, а ще цікаво та весело.

Вона порівнює гроші з яблучним пирогом, бо прибутки, як і смачна випічка, складаються з інгредієнтів-купюр, які лише у разі поєднання несуть цінність. Як впливає на наше життя готівка, чому всі ганяються за цими папірцями, для чого потрібні кредитки, чому дорослі почувають себе нещасними без грошей, як заощаджувати кошти, для чого потрібні інвестиції — ось так Вермонд привідкриває незбагненний та захопливий світ грошей для дітвори.

«Таємне життя грошей» написане простою мовою, воно яскраве та з класними картинками. Книжку не просто цікаво читати, сама її присутність у руках власника додає крутості. Якщо зачитуватися нею на перерві, однокласники будуть заздрісно заглядати у ваш бік.

Гроші. Історія та секрети

Для дітей 6-12 років

 

Це справжня дитяча енциклопедія грошей, фінансів та економіки. А починається оповідь з давніх часів, коли «грошима» були не папірці, як ми звикли, а, наприклад, какао-боби чи шкура хутрових тварин. Тут є історії про мідь, срібло та золото, про різні валюти світу, про скарби та сейфи, про купюри та цінні папери, про електронні та фальшиві гроші, про інфляцію та складні закони економіки, про грошові забобони та цінність речей.

Увагу приділено й іграм — «Монополії» та іншим настілкам, казино та лотереї. Завдяки цьому виданню дитина не лише дізнається про грошові одиниці різних часів і країн, але й отримає практичні поради для досягнення фінансової успішності. На сторінках багато ілюстрацій та коротких історичних довідок. Книжка ідеально підійде для школярів.

Книга юного підприємця. 9 детальних планів своєї справи для підлітків

Сергій Біденко, Ірина Золотаревич

Для підлітків

 

Якщо ваша дитина вже опанувала базовий рівень фінансової грамоти, тоді з посібником юного підприємця зможе прокачати свої бізнес-вміння. Автори покроково розкажуть, як:

  • придумати бізнес-ідею та скласти бізнес-план;
  • зібрати власний капітал чи взяти кредит у батьків;
  • знайти партнера чи сформувати комадну;
  • вибрати нішу для своєї справи;
  • створити інтернет-магазин, вирощувати зелень та овочі, доглядати за тваринами, надавати клінінгові послуги та багато інших варіантів бізнесу;
  • відстежувати доходи та витрати;
  • заробити свої перші гроші.

Крім теоретичних знань, у книжці подано 9 ідей заробітку з реальними інструкціями, як створити справжній бізнес, шаблон бізнес-плану та шаблон обліку доходів і витрат. Започаткувати власну справу ще ніколи не було так легко.

 

 

Як перетворити $100 на $1 000 000. Заробляй! Зберігай! Інвестуй!

Джеймс МакКенна, Джанін Глайста, Метт Фонтейн

 

Для дітей 12-16 років і батьків

Заробляй, заощаджуй та інвестуй — три основні концепції, які необхідно освоїти та застосувати дітворі, аби здобути свій перший мільйон. З цією книжкою юні читачі навчаться визначати фінансову мету, створювати бюджет; дізнаються про способи заробітку; опанують навички заощадження та інвестування. Крім того, школярі дізнаються відповіді на такі питання:

  • чому мати гроші — це круто та яка з них користь;
  • як мислить мільйонер і чим він вирізняється серед інших;
  • як встановити свою фінансову ціль;
  • як віднайти та влаштуватися на роботу;
  • як скласти та дотримуватися коротко-, середньо- та довготермінового плану і бюджету;
  • як відкрити ощадний рахунок;
  • як управляти відсотками від заощаджень та цінними паперами;
  • для чого потрібен бізнес-план і як його скласти.

Усі теоретичні матеріали ілюстровано яскравими та інформативними картинками.

Продавец обуви. Как я создал Nike. Версия для детей и подростков

Філ Найт

Для підлітків

Це історія про хлопця, який щойно закінчив школу. У нього була мрія — розпочати власну справу. Він позичив у батька 50$ для старту. І досить швидко зміг їх повернути. За перший рік продажів з фургона хлопець заробив 8 тисяч доларів і заснував цілу компанію, річний оборот якої сьогодні становить 30 мільярдів доларів. Знаєте, про кого йдеться? Про Філа Найта — власника компанії Nike. Це версія відомої книжки його авторства, яку адаптовано для підлітків. Найт навчить:

  • вибирати майбутню професію та вид бізнесу;
  • заробляти гроші;
  • ставити коректні цілі та досягати їх;
  • рухатися вперед і не зупинятися на досягнутому.

Книжка нагадує лист чи розповідь дідуся Найта своїм онукам про історію зародження ідеї та розвитку власного бізнесу.

 

Бізнесмаги. Як стати справжнім чарівником

Сергій Щербаков, Наталія Щербакова

Для дітей 7-14 років

Сергій та Наталія Щербакови подарували дітям можливість відчути себе справжнісінькими чарівниками. Разом із головним героєм — Максимом Деревянком — дітлахи спробують себе у ролі Гаррі Поттера. Якось наш герой побачив запуск повітряного ліхтарика і дізнався, що той виконує записане на ньому бажання. Аби воно здійснилося, потрібно виконати одну важливу умову — купити ліхтарик за власно зароблені гроші. Максим вирішив впоратися із завданням, чого б це йому не коштувало, і навіть побився об заклад з приятелькою Марійкою, що випередить її в цьому. З дитячої суперечки почалися дорослі пригоди. Чи вдалося дітям заробити гроші? Які ідеї для отримання прибутку були дієвими? Хто переміг у суперечці? Шукайте відповіді у книжці.

Мимохідь автори розкривають всі тонкощі бізнесмагії, розповідають варіанти заробітку грошей для дітей, попереджають про небезпеки та халепи на шляху підприємців. Ця книжка абсолютно не схожа на підручник, радше на захопливу пригодницьку історію, що з першої сторінки заманює юних читачів.

Автор: Любов Ляшко