10 чудових українських bookstagram. Друга п’ятірка

Друга п’ятірка книжкових instagram, до яких варто долучитись книголюбам та книгоманам. Ці профілі зовсім несхожі один на одного – їхні власники читають різну літературу, мають власні рубрики та стилі фотозвітів у своїх #bookstagram. Поєднує їх одне – любов до книжок 🙂 Ви теж до них небайдужі? Тоді приєднуйтесь в instagram до усіх героїв публікації та Yakaboo 🙂


Читати: 10 чудових українських bookstagram. Перша п’ятірка

the_reader_ua

Маша, @the_reader_ua


Кількість публікацій: 564
Кількість читачів: 10 300


Скільки часу проходить між моментом створення ідеї до часу її реалізації у життя? В моєму випадку пройшло десь півроку. Здається – що там той блог створити. Особливо у такій соціальній мережі, як instagram. Проте я довгий час розмірковувала – чи маю я що сказати? На той час (кінець 2014-го року) #bookstagram був представлений двома-трьома блогерами в Росії, в Україні ж про книжки в instagram не розповідав ніхто. Проте я дуже довго вагалася.

Одного дня я розповіла свою ідею одногрупниці й вона сказала, що це круто і вона стовідсотково підпишеться. Того ж вечора я створила сторінку the_reader_ua.

З дванадцяти років я не розлучаюся з книжкою. Створення блогу дозволило знаходити співрозмовників, з якими можна нескінченно говорити про книжки. Іноді мене питають: чому instagram? Річ у тім, що за професією я фотограф. Тому соціальна мережа, в якій спочатку йде красиве фото, а далі цікавий текст – ідеальна для мене. Блог мотивує читати та дізнаватися більше. Зараз я навіть не уявляю свого життя без Рідера і нескінченно вдячна усім, хто мене читає – це мотивує понад усе ❤


maria_pravda (1)

Марія @maria_pravda


Кількість публікацій: 771
Кількість читачів: 2 024


За освітою я журналіст, за покликанням – керівник-медіа відділу дизайн-бюро ODESD2, у душі – письменник. Пропагую український дизайн, ділюсь знаннями в сфері медіа-просування, «м’яко» агітую свою аудиторію до читання. Захоплююсь читанням з дитинства, в період студентства була активним учасником літературних подій Києва. Зараз працюю над написанням дитячої книги.

Інтереси в літературі: дитяча, сучасна художня, non-fiction. Улюблені автори: Жадан, Булгаков, Винниченко, Хемінгуей, Маркес, Дал.

Свої перші публікації в instagram я зробила влітку 2012 року. Це були фотографії захмареного неба, стандартні фільтри та хештеги, якими користуються лише початківці. Першу книжкову «розкладку» (або, як зараз модно писати, фотографію в стилі flatlay) я зробила з книгою «Солодке печиво» Видавництва Старого Лева – просто розклала сухоцвіти, мандарини, бублики та чай з лимоном і зробила кадр під прямим кутом.

Від початку я вирішила «оточувати» книжки на фото предметами, які б відсилали до сюжету або були пов’язані з ними тематично. Так я почала збирати колекцію декору, який переходить від публікації до публікації, а також шукати незвичні локації. Значну частину моїх фотографій зроблено з котами – без них неможливо уявити моє життя й складно уявити мій акаунт в instagram.

На початку цього року я розпочала співпрацю з кількома українськими видавництвами, і наразі співпрацюю з Видавництвом Старого Лева, видавництвом Vivat і «Клубом Сімейного Дозвілля». Мене захоплює те, якими темпами розвивається українське книговидання, як видавництва працюють над графічним оформленням книжок, як обирають авторів та взаємодіють з аудиторією. Саме тому мені захотілось підтримати їх і зробити читання новинок систематичним.

Наразі відгуки на книжки я намагаюсь публікувати щонайменше раз на тиждень, а інші фото – щодня або через день. Окрім книжок у моєму акаунті є місце для кави, їжі, сучасного дизайну, квітів, рук і мене у красивих локаціях.

Я маю власний хештег #pravda_books, яким я позначаю усі свої публікації з книжками, а також #Ashley_the_cat та #Juice_the_cat для моїх котів.

Якщо описувати український instagram-простір, то книжковим блогам у ньому зовсім мало місця. Найбільшу кількість підписників збирають акаунти про моду, подорожі, а також профілі тих людей, які працюють над корпоративними акаунтами. Їх люблять читачі, їм довіряють бренди. Але така популярність має свої мінуси, адже доводиться балансувати між тим, що ти хочеш публікувати, і тим, що потрібно (і все одно отримувати відгуки в стилі «фу, реклама»). За кордоном книжкових блогерів любить аудиторія, з ними активно співпрацює бізнес, і це легко пояснити об’ємами книговидань. Я впевнена, що сплеск появи книжкових блогів зокрема та інтерес до книги загалом у нас ще попереду – темпи розвитку видавничої справи в Україні зростають, якісних книжок стає більше, як і людей, які пропагують любов до книги.


andromeda6f

Іванна @andromeda6f


Кількість публікацій: 230
Кількість читачів: 647


Книги відіграють дуже важливу роль у моєму житті не лише з тої причини, що я їх читаю, а ще й тому, що я їх пишу, точніше працюю над власною книгою. Принаймні намагаюся створити щось, що можна буде у майбутньому скріпити й назвати книгою. І хоча моя муза поводиться не завжди тактовно, покидаючи мене на довгий період часу, залишаючи мене наодинці з творчою кризою. Але все ж таки, на мінімальній швидкості я прямую у незвіданий мені світ, йдучи слідами своїх персонажів.

А зараз я трішки розкажу про свій профіль @andromeda6f. Коли саме він був створений, не можу сказати, тому що спочатку це був звичайний особистий профіль. Але з часом, добренько все розвідавши, перечитавши, я зрозуміла, що теж хочу мати книжковий профіль, у якому я зможу обговорювати книги. Після чого, видаливши всі свої особисті фото і набравшись азарту, я з головою занурилась у світ букстаграмерів. І хоча, бувши перфекціоністом я завжди сумніваюся у своїх фото і відгуках, попри це, дуже сильно люблю свій профіль. У першу чергу з тієї причини, що саме тут я познайомилась з прекрасними людьми. Я безмежно вдячна усім з ким розділяю цей світ книг, у якому ніколи не буває сумно. Усі наші спільні читання, кіносеанси на прочитані книги та навіть марафони по написанню книг завжди супроводжуються цікавою компанією, затишною атмосферою і приязними розмовами.

Що стосується моєї активності, то звісно хочеться бути більш активною і частіше викладати пости. Але, оскільки я пишу пости лише на прочитані мною книги й на книжкові покупки, то частіше просто не виходить. В середньому – 10 постів на місяць, тобто, приблизно кожні 3-4 дні новий пост. Як на мою думку цього достатньо, щоб про мене не забули 🙂

P.S. якщо комусь цікаво, свій профіль я назвала на честь Андромеди – головної героїні роману Джоді Піколт «Ангел для сестри», яку було названо на честь галактики Андромеда.


valieyka_about_books

Валерія @valieyka_about_books


Кількість публікацій: 214
Кількість читачів: 547


Насправді, багато людей все ще не знають про #bookstagram. Місце, де зібрані не тільки красиві фото книжок, а й розлогі огляди та дискусії на різні навколочитацькі теми. Це просто неймовірна спільнота! І я рада бути її частиною.

Мене звати Валерія. Я з тих людей в кого очі горять на книжки та все, що з ними пов’язано. В дитинстві у мене був величезний стосик казок різних народів світу на будь-який смак. Це була найбільша колекція серед знайомих мені дітей. І справжній скарб для мене.

Коли я підросла, моїм захопленням стала сучасна українська література. Підліткові роки в мене досі асоціюються з прозою Жадана, Карпи і Дереша. Тож абсолютно природнім для мене було вступити на спеціальність «Видавнича справа та редагування». Навчання було мені в радість, бо я опинилася в світі знань про створення книжок. І нарешті, у повній мірі моя пристрасть вилилась у мій блог @valieyka_about_books.

Валєйкою мене називають друзі. Це ім’я до речі, теж було знайдено мною в книзі. Звідси і назва блогу «Валєйка про книжки», адже моя сторінка це стовідсотковий bookstagram. Ви можете подумати, що писати про самі книжки важко і не цікаво. Зовсім ні, якщо це частина твого життя. Наприклад, у мене є така рубрика, як #літщоденник, у якій я підіймаю різні буденні читацькі питання і роздуми. Ще є #випадкова полиця – абсолютно випадковим чином вибрані книжки. Бо не секрет, що багато хто з книголюбів любить роздивлятися книжки на чужих поличках 🙂 Однією з моїх улюблених є рубрика #книжкова_гра – веселі завдання пов’язані з читанням у формі гри, долучитися до яких може кожен охочий. А зовсім недавно з’явилась ще одна рубрика #зсеріїлітературнихстрахів і це, мабуть, єдина з них, яку б не хотіла доповнювати занадто часто))

Однак основною, безумовно, є рубрика #зкнигоюнавколосвіту. Кожного тижня я читаю по одній книзі з кожної країни в світі і ділюся своїми враженнями з іншими книголюбами. Про кожну книжкову подорож детально розповідаю на своєму BookTube каналі і більш стисло в instagram, де також розгортаються дискусії навколо письменників та літератури з конкретної країни. На разі тринадцять з них вже пройдено і цей список продовжує зростати. Я була приємно вражена тим, скільки всього інакшого і різноманітно існує в літературі кожної країни. До того ж це вельми бюджетний спосіб мандрівок 😉 А скільки цікавого знають про них наші книголюби! З їхніми порадами мій список до прочитання розрісся до неймовірного розміру!

Як бачите, в instagram існує ще багато цікавого окрім селфі та їжі)) До того ж вподобані фото та огляди надзвичайно просто зберігати – слід лише додати їх у закладки й повернутися, коли вам це буде зручно. Я роблю так з книжками, які мене зацікавили і я б хотіла згодом їх прочитати. Тому, якщо ви любите читання і досі не зареєстровані в instagram, негайно це зробіть. Вам неодмінно сподобається!


lilito_lolita

Вікторія @lilito_lolita


Кількість публікацій: 205
Кількість читачів: 494


Здається, сьогодні мені сімнадцять. І завтра, гадаю, мені буде сімнадцять. І навіть за кілька місяців мені буде сімнадцять! А якщо б запитали, що лунає в мені, відповіла б, що це Елла Фіцджеральд і Луї Армстронґ, Девід Ґарретт і знову джаз… Це думки про Андреаса Штайнгьофеля («Середина світу» недоторкана й це шедевр). Це думки про Сонце з ім’ям… власне… Сонце, ти ж не заперечуватимеш, якщо я не назву тебе? Це так камерно… Але це так важливо!.. І, до речі, зазвичай я Lilito Lolita з букстаґраму, а не Вікторія Беркут.

Поки мій профіль червоно-чорних барв і… Хто знає, яким він буде завтра? Можливо, я розкажу про Ніла Ґеймана чи Михайла Коцюбинського, про Малгожату-Кароліну Пєкарську чи Аґнєшку Тишку, подружжя Голонів чи Галину Рис? Тобто я спробую розповісти хоча б про когось з-поміж моїх найкращих зі світу літератури. І спробую розказати про них щиро. Така алітераційна назва – Lilito Lolita – не випадкова: я люблю Володимира Набокова, його Ло й обожнюю експерименти з літературою. Будьте обережні, заходячи до мого bookstagram’у: приготуйтеся побачити Мері Нортон поруч з маркізом де Садом, не забувайте, що варто бути толерантним… І ще я жахливо ревнива! Але це не для протоколу 😉


ЧитатиЩо читають працівники Yakaboo навесні
Читати: Високий старт: 85 книжкових новинок квітня від українських видавництв
Читати5 блогерів про вибір книжок та скретч-постери
Читати5 українських буктюберів та їхні домашні бібліотеки

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

24 thoughts on “10 чудових українських bookstagram. Друга п’ятірка

    Залишити відповідь