Ілон Маск, якого ми не знали: відгук на українське видання книжки Ешлі Венса

Українська журналістка Оксана Форостина створила власне видавництво і першою ж книгою видала найповнішу біографію Ілона Маска українською мовою — «Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє». Окрім того, що сама книга Ешлі Венса є цікавою, видання теж не підкачало.

Рішення починати роботу видавництва з публікації обмеженого тиражу спеціалізованої науково-популярної книги – досить сміливе. Навіть незважаючи на те, що про Ілона Маска, мільярдера, який змінює автомобільну та аерокосмічну індустрію, чув кожен, хто цікавиться світом технологій.

Про видання

Вартість книги на Yakaboo, офіційному дистриб’юторі видавництва ТАО, становить 350 грн. Чимало. З такою ціною видання автоматично переходить з розряду «просто почитати» в розряд «на подарунок» або «для душі». У даному контексті вимоги до оформлення книги значно зростають. І видавництву вдалося не розчарувати.

По-перше, книга виконана в американському стилі. Ті, хто тримав книги, вироблені в США, знають, що у багатьох з них є свої особливості: широкі відступи, великий шрифт, трохи жовтуватий папір. Все це є в українському виданні «Маска», що навіть на рівні відчуттів наближає читача до місця подій.

По-друге, коли береш книгу в руки, відразу відчуваєш тремтливість, з якою підійшли до її створення. Під яскравою суперобкладинкою ховається лаконічна матова сірувата обкладинка зі стильним написом на корінці. Єдина претензія – вага і розмір. Книжка досить важка і велика в усіх сенсах, це дещо заважає носити її з собою або читати в громадському транспорті, однак для подарункових та люксових видань це норма.

Окремо варто відзначити чудовий переклад. Перекладачка Мирослава Лузіна не тільки скористалася послугами професорів хімії та фізики, щоб уникнути неточностей у формулюваннях, але і використала просту і сучасну українську мову. Текст не перенасичений складними формулюваннями і архаїзмами, зате тішить фразами та ідіомами, які з’явилися буквально пару років тому. Таким чином стилістика більше нагадує сучасний український роман, ніж класичне научпоп-видання.

Про книгу

Протягом усієї книги автор відповідає на одне, здавалося б, нескладне питання: «хто такий Маск – безумець чи геній?». У випадку з Ілоном грань особливо тонка. Він жорсткий і часом жорстокий, у нього божевільні, часом навіжені ідеї, у нього далеко не завжди все виходить, але він відчайдушно йде до мети, не шкодуючи ні себе, ні людей навколо.

Цінність книги Венса в тому, що він намагається показати Маска – людину, про успіхи якої відомо всьому світові – зі зворотного боку. Іноді з боку повного невдахи як у бізнесі, так і в особистому житті. Але Венс щиро захоплюється своїм героєм і намагається протягом всієї книги довести собі, що він не помилився.

Маск змінює своє обличчя по ходу книги. З невпевненого і відчуженого підлітка він перетворюється на голодного програміста, люблячого сім’янина, огидного чоловіка, авантюриста, плейбоя і рятівника людства. Автору вдалося вибудувати драматургію пригодницького екшна, незважаючи на жорсткі рамки біографічного роману. Єдине, що Венсу не вдалося, – залишитися неупередженим. Критикам Маска такий підхід не сподобається.

Але Ілон – це перш за все, образ, жива легенда, суміш Джобса і Гейтса (саме таке порівняння наводиться в книзі). Тому навіть його недоліки і провали подані як складові його персони, з якими ми все одно змушені миритися.

Висновок

«Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє» — це захоплююче читання, в якому авторові вдалося об’єднати елементи пригодницького бойовика, біографічного роману, бізнес-довідника та мануалу з лідерства. Книжка буде цікава професіоналам індустрії, які давно знайомі з персоною Маска: у ній вони знайдуть факти, які раніше не розкривалися. Книжка буде цікава новачкам: це історія про реального супергероя IT. Книжка буде цікава навіть тим, хто взагалі не цікавиться інтернет-технологіями: особистість і шлях Маска настільки неабиякі, що IT виступає в них лише фоном.

У підсумку можна сказати, що видавництво ТАО вгадало і з задумкою, і з реалізацією, і з вартістю першої книги. А головне – коли такі видання стають бестселерами, це принципово впливає на популяризацію IT- і бізнес-тематики в суспільстві. І підвищує попит на наступні видання у жанрі бізнес-літератури.

Олексій Бондаренко, ain.ua

Купити в Yakaboo.ua

27 thoughts on “Ілон Маск, якого ми не знали: відгук на українське видання книжки Ешлі Венса

    Залишити відповідь