Чак Паланик. “До самых кончиков”, АСТ, 2015

Навіть якщо розуміти Поланіка і не бути ханжею, “Чарівна ти” шокує.

Добра сотня сторінок опису збоченого сексу, а потім – наслідків любовних експериментів, що охопили 98,7% жінок промислово розвиненого світу.

Злий геній, нью-йоркський олігарх Максвелл К. Лінус на прізвисько “Вклінус” створює секс-іграшки для жінок, проводячи експерименти на тисячах піддослідних. Здавалося б, він всього-на-всього хоче, щоб жінки у всьому світі навчилися отримувати задоволення. Однак насправді він задумав дещо страшне. Разом з секс-іграшками в жіночий організм потрапляють армії наноботів, якими за допомогою невеликого кнопкового приборчика керує усіма шанований безликий ботанік, що пережив психологічну травму. Він здатний одним натисненням кнопки дистанційно знищити мільярд жінок. Але поки він їх лише катує.

Поланік не забув у властивій йому манері “поглумитися” і над образом праматері всього жіночого роду – в даному випадку 200-річною Бабою Сивобородкою, яка виступає секс-гуру і рятівницею в одній особі. Вона живе усамітнено на Евересті і майструє секс-іграшки, зокрема з людських кісток і сухожиль. До неї на навчання приходить остання учасниця максвелловських експериментів Пенні Харріган, яка насправді виявляється клоном. Саме Пенні, створена самим же Максвеллом, покликана “відбити бісівську енергію” і врятувати новий божевільний світ.

Історія про Попелюшку і мільярдері, якою здається роман, перетворюється на антиутопію. Відвертість і реалістичність нового світу, в якому панують “кінчики”, досягає такого ступеня божевілля, що зникає апетит. На певних сторінках ловиш себе на тому, що давно сидиш з відпалою щелепою. Несподіваний, бурхливий і сюрреалістичний фінал книги залишає в цілковитому сум’ятті.

За всім цим криється саркастичне і гротескне висміювання Поланіком сучасної масової культури і божевілля суспільства щодо споживання і отримання задоволення. Дісталося і феміністкам – автор викриває їх нездатність змінити що-небудь в розташуванні сил. Описувані події представляються реальними, хоч і гіпертрофованими. За всією іскрометністю складу і змісту ховається посил: всі ми – раби власних інстинктів і через це нами легко маніпулювати. Але до чого здатна довести нас така залежність?

Вікового обмеження 18+, напевно, недостатньо для роману. Стійка психіка теж стане у нагоді. А після прочитання, будьте впевнені, сексу вам захочеться не відразу.

Тетяна Дудник, Yakaboo

Купити в Yakaboo.ua

В українському перекладі книга має назву “Чарівна ти”.

17 thoughts on “Чак Паланик. “До самых кончиков”, АСТ, 2015

    Залишити відповідь