Подорож Шеклтона: переказаний в сучасній художній манері сюжет

 

«Це доволі голосно, але більшість часу
Це тиша. Ти навіть можеш почути своє серцебиття».
(автор про змалювання Антарктики й білі сторінки)

Книжка ілюстратора Вільяма Грілла (William Grill) «Подорож Шеклтона» (Shackletons Journey) 2014 року, яка здобула 5 переможних позицій (Winner of the 2015 Kate Greenaway Medal, A New York Times Best Illustrated Book of 2014, Best Children’s Book of 2014 Wall Street Journal, Best Children’s Book of 2014 Brain Pickings, а 2015 USBBY Outstanding International Book) – є дебютною для 25-річного автора.

william-grill-portrait-xlarge (1)
ФОТО АВТОРА (Credit: Andrew Crowley)

Грілл – наймолодший переможець Медалі Кейт Грінавей за більш, ніж 50 років. Цю перемогу пояснюють, як переміну книжкових трендів.

Впродовж багатьох років побутувала думка, що видавці добре презентують фікшн книжку, в той час, як документальна книжка сприймалася всього лише, як глянсовий довідник. Минулорічна перемога книжки жанру документалістики свідчить про зворотні тенденції.

Завдяки мистецькій умілості, Вільям Грілл відобразив величну правдиву історію подорожі дослідника Шеклтона до Антарктики та переніс реальність експедиції початку ХХ століття в сучасне життя. Ілюстратор майстерно використав кольорові олівці й спокійні тони, щоб підсилити дух пригоди та далекої мандрівки. Його вибагливо детальні та прискіпливо акуратні малюнки тонко відтворюють найдрібніші деталі експедиції – від масштабних карт та діаграм до візуальних інвентаризаційних списків. Двосторінкові ілюстровані розвороти доцільно доповнюють текст, або ж самостійно промовляють своєю образністю. Яскраві кольори та об’ємні ілюстрації надають книжці живості та реальності. Суміш простору снігу та простору моря насичує візуальний досвід читачів.
Ілюстратор Грілл стверджує, що текст книжки відіграє другорядну роль. Транслюючи всепоглинаючі детальні малюнки, немає потреби в словесному поясненні. В книжці представлені розвороти, на яких ілюстрації самостійно розповідають історію.

marickaudud.com-1-3
Книжка є переказуванням історично важливої експедиції мандрівника Ернеста Шеклтона та його команди до загадкового континенту Антарктики. В серпні 1914 року легендарний дослідник збирає свій відважний екіпаж та собак в подорож на інший кінець світу. Подорож, яка історично та науково могла стати останньою експедицією героїчної епохи антарктичних досліджень. Шеклтон виплив на кораблі «Витримка» (Endurance) з міста Плімут, Англія, і взяв курс на Буенос-Айрес, Аргентина. Ніхто раніше не наближався так близько до Антарктики. Подорож через Атлантичний океан зайняла більше двох місяців.

marickaudud.com-1-4

Протягом 10 наступних місяців корабель дрейфував, затиснутий брилами льоду, аж поки цей тиск не роздавив його. З мізерними залишками харчів, одягу й укриття, Шеклтон і його люди змушені були зійти на лід, де вони розбили табір на наступні п’ять місяців. Екіпаж висадився на острові Слона, покриту льодом гірську територію біля берегів Антарктиди в межах південних Шетландських островів в Південному океані. Назва острова була дана ранніми дослідниками, зважаючи на присутність морських слонів на берегах острова. Ризиковані та близькі до загибелі мандри, майстерність сили й відмінної навігації спричинили неймовірні результати – жодна людина не загинула під час цієї тривалої дослідницької подорожі.

«Я вибрав життя понад смертю для себе і моїх друзів… Я вважаю, що це закладено в нашій природі – досліджувати, щоб вийти поза межі невідомого. Єдина справжня невдача могла бути в тому, що не досліджувати взагалі».

Лише один момент, що може викликати пересторогу в читачів – чи достатньо документальним є це видання, чи достатньо багато біографічних деталей. В наш час, коли минуле ретельно досліджується і кожна цитата перевіряється на правдивість, відсутність вихідного матеріалу є помітним недбальством.

marickaudud.com-1-9
Книжка «Подорож Шеклтона» презентована в твердій обкладинці, велика за об’ємом – 25 x 1,5 x 31 см, та 80 сторінками. Є кілька книжок про Антарктичного Одіссея (наприклад, авторства Альфред Ленсінг і Натаніель Філбрік 2015 року, Нік Бертоззі 2014 року, Вікторія МакКернан 2006 року, Маргот Морелл і Стефані Каппарелл 2002 року), але видання Вільяма Грілла особливе та єдине в своїй віковій читацькій групі – від 7 до 11 років. Воно тлумачить академічну й історичну інформацію для молодої аудиторії. Дітям сподобається розглядати діаграми екіпажного харчування, індивідуальних креслень кожної їздовий собаки. Видання стане ідеальним для читання з батьками, особливо з татусями. Батьки, які шукають історії про мужність і виживання, пригоди і витримку, будуть задоволенні придбаною книжкою.

«Я сподіваюся, що дітям буде цікаво довідатися, що був час, коли люди мандрували в дійсно віддалені місця і не мали жодного зв’язку з рідними. Наскільки іншим все було». Автор.

marickaudud.com-1-11
Марічка Удуд

Marichka Udud
Літературна оглядачка, фотографиня, фасилітатор-інтерн Монтессорі освіти, громадянка Всесвіту. Понад 5 років скрупульозно розглядає і пише про книжки, здебільшого дитячі. Більше ілюстрацій, менше слів - рівноцінно для роздумів та розмови з дитиною-в-собі. Читає з і для своєї дитини. Поміж тим, уміє вправно складати коробки. Останнім часом випадає читати тільки в транспорті та в часі очікування когось/чогось. Найбільше жахіття реальності, аби книжки не перетворилися на поличкову колекцію (чим загрожує нестачу часу їх читати).
http://marichkaudud.com

7 504 thoughts on “Подорож Шеклтона: переказаний в сучасній художній манері сюжет

    Залишити відповідь