Знати про свої коліна

Книга про важливість знати і досліджувати свій родовід, розгадувати таємниці історії, зокрема на локальному рівні – свого селища, міста чи регіону, про сміливість та доброту, про щирість намірів та цікавість до потаємного.

 Саме так коротко можна означити повість «Ключ до книги скрижалей». Це історія, яка синхронно ретранслює події минулого і теперішнього. З плином розповіді розкриваються деякі таємниці, з’являються нові факти та речові докази, події все чіткіше виходять на лінію горизонту, аби врешті скластися докупи у цілісну історію. Тому тут є і елементи детективу, трошки містики, ритуальності та навіть один привид.

Оскільки повість адресована сучасних підліткам, то герої користуються мобілками й інтернетом, подеколи розмовляють сленгом, ходять у школу і роблять домашку. До речі, інтернет і привиди дуже добре співіснують у сучасній літературі: наприклад, з’являються анонімні повідомлення тощо. Тут одразу на гадку спадає підліткова повість Валентина Берта «Все починається в 13», з якою можна провести аналогії поєднання містичного і віртуального світів. Мабуть, віртуальний світ таки теж містить елемент нереальної таємничої присутності. Тому цікаво простежувати, як сучасні письменники використовують цю комбінацію, цей «тандем» світів.

Читати: За скільки можна купити сюжет?

Розповідь зосереджено переважно на подієвості, на легенді про самоука архітектора, на його нащадках аж до сучасного молодого покоління. Можливо тому й не надто виписані персонажі, зокрема сучасні підлітки. Вони здебільшого є представниками традиційних типажів: красуні-модниці, «ботаніка» тощо. Тобто якогось глибокого психологізму тут сподіватися не варто.

Інший момент, який на загал не впливає на будову сюжету чи на якість оповіді, але мені він помітився – це коли малий хлопчик помітив Діда Мороза (це, до речі, ще один нюанс під знаком питання) у батьковому взутті. Батько покинув матір з хлопчиком, коли той лише робив перші кроки, і то в дуже ранньому віці як на дітей, які починають ходити. Відповідно, дитині не могло бути більшу року. І в читача постає риторичне запитання, чи могла така дитина вже запам’ятати татове взуття.

Попри те, повість варта уваги. «Ключ до книги скрижалей» зацікавить тих, хто любить динамічні сюжети, детективні історії, загадки та розкриття таємниць.

N.B. Повість Оксани Мардус «Ключ до книги скрижалей» – переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку!», оголошеного видавництвом «Фонтан казок» улітку 2015 року з метою простимулювати українських письменників до творення книжок, у яких ключовим є образ сучасної дитини.

Також повість увійшла у довгий список премії «ЛітАкцент-2016» у номінації «Поезія і проза для дітей»

Оксана Мардус. Ключ до книги скрижалей / Художник Надія Дойчева-Бут. Київ: Фонтан казок, 2016. – 128 ст. (Серія «Книжка про мене»)

Христина Содомора

Христина Содомора
Здобула філософсько-богословську та філологічну освіту, читаю та пишу огляди, цікавлюсь зокрема й дитячою літературою.

14 thoughts on “Знати про свої коліна

    Залишити відповідь