Let It Snow! 10 зимових книжок на будь-який смак

Фото: Oh My Book

Зима — найліпший час для читання. Особливо, коли йдеться про атмосферні зимові книжки. Іноді вони створюють казковий засніжений настрій, дають змогу наснажитися зимовою свіжістю, змушують інакше подивитися на світ, з його дивами природи і погоди, інколи запрошують у захопливу зимову мандрівку до іншої країни, часу чи навіть виміру, а буває і так, що занурюють в таку сувору заметіль і холоднечу, порівняно з якими українська зима — невеличка прохолодна перерва. До настуного переліку увійшли книжки, в яких багато див і багато снігу, в яких можна як слід перезимувати, а тоді рушати далі — у весну!

1

“Засніжені кедри”, Девід Ґатерсон


Ця книжка зачаровує прекрасним і тужливим настроєм Північно-Західного Тихоокеанського узбережжя, на тлі якого розгортається сюжет, пронизаний коханням, війною, почуттям втрати і силою пробачати й бути вищим за дріб’язкову помсту чи власний зиск.

Події роману розгортаються у 50-х роках в маленькому містечку на острові Сан-П’єдро, де японця Кабуо Міямотто обвинувачують у жорстокому вбивсті місцевого рибалки Карла Гайне. Серед спостерігачів процесу — журналіст Ішмаель Чамберс. Та чи насправді його так цікавить доля Кабуо, чи, може, він не полишає думок про дружину підсудного — Хацую, яку палко кохав з дитинства?

Винятковим роман Ґатерсона робить, правдиво і щемко представлена, тема антияпонського руху у США і ганебного інтернування японців у арізонські табори, що напрочуд рідко освітлюється в літературі. Й хоча сюжет загалом обертається навколо одного судового процесу й людей, замкнених у стінах суду, у власних спогадах і переживаннях, все ж ця книжка дарує надзвичайно багато простору — простору заколисаних океанськими хвилями островів П’юджет-Саунда, напоєних холодним дощем полуничних полів, засипаних лапатим снігом хвойних лісів, простору для думок і почуттів.

2

“Хроніки Нарнії. Лев, Біла Відьма і шафа”, Клайв Стейплз Льюїс


Майже 70 років ця історія зачаровує дорослих і малих читачів, занурюючи в атмосферу казкової зими, світу, де тварини розмовляють, та й загалом не поступаються людям, де можливе все і навіть трохи більше.

Через бомбардування Лондона чотирьох дітей — Пітера, Сьюзан, Едмунда і Люсі відправили жити до літнього професора, замешканого у старовинному будинку. Одного дня, коли діти бавляться у хованки, крізь чарівну шафу Люсі потрапляє до чарівної засніженої країни — Нарнії. Після повернення дівчинка розповідає про все братам і сестрі, але ті не вірять Люсі. Мине зовсім трохи часу, і їм усім доведеться не лише повірити, але й стати частиною казкового світу і навіть вирішувати його долю.

Казка — на всі часи, а особливо на довгі зимові вечори!

3

“Країна снігу”, Ясунарі Кавабата


Не дарма Ясунарі Кавабату називали майстром малої форми: його повісті та оповідання створюють неповторну кінематографічну атмосферу, де наскрізними темами залишаються природа, мистецтво, кохання і смерть. Лауреат Нобелівської премії, “самурай від літератури”, не зважаючи на тужливість і мінорність своїх розповідей, автор незмінно проносив через них справжнє людське ставлення до любові і душевної прихильності, до прагнення бути щасливим, до розуміння і внутрішнього прийняття краси.

“Країна снігу” — розповідь про трьох людей, які так чи інакше є заручниками обставин, і, певним чином, тримають у полоні одне одного. Гейша Комако палко закохана у Сімамуру, в той час, як він не полишає думок про юнку Йоко, яка вже давно обрала бути поруч із іншим. На тлі японських пейзажів і побуту розгортається сумна і прекрасна історія, вповільнена ритмами милозвучного сямисену, пройнята запахом хризантем, снігу і гір, сповнена присмаком чаю і сліз.

4

“Схід”, Едіт Патту


В основі цієї книжки лежить одна старовинна норвезька казка “На схід від сонця, на захід від місяця”, яку англомовні читачі знають у переказі Ендрю Ленґа (The Blue Fairy Book, 1889), однак вона також збагачена фрагментами інших чарівних сюжетів і потужним авторським доробком.

Роуз була незвичайною дівчинкою від народження, та тільки із появою загадкового Білого Ведмедя стало зрозуміло, що на неї чекають неймовірні пригоди, важкі випробування, але й, по-справжньому, казкова доля.

“Схід” — це блискуча мозаїка з географії, старовинних традицій та забобон, безлічі цікавих дрібниць, деталей, атрибутів, символів, образів, уривків таємничих мов. Це подорож сушею і морем, через гори, ліси і річки, серед засніжених крижин, крізь віхолу і химерний туман, під маревом Північного сяйва – туди, де закінчується світ і починається… казка.

5

“Зимові люди”, Дженіфер МакМагон


Творчість Дженіфер МакМагон нерідко порівнюють із доробком Стівена Кінґа, і їй дійсно не відмовиш у вмінні створити якісний занурювальний саспенс.

Дев’ятнадцятирічна Руті повертається додому посеред ночі, боячись, що її мати буде сваритися, та її занепокоєння значно зростає, коли вона виявляє, що мати безслідно зникла, покинувши Руті з маленькою сестрою. Дівчина починає власне розслідування, яке веде її у далекий 1908-й рік до жінки на ім’я Сара Гаррісон Ши, яка мешкала у їхньому будинку і, схоже, вміла повертати людей з потойбіччя.
Таємниці старого будинку і розкішна снігова зима створюють унікальну атмосферу, а хитросплетіння сюжету і зв’язків між персонажами не дають занудьгувати. Але, бережіться, можливо саме ця книжка напротивагу “Хронікам Нарнії” викличе у вас моторошну недовіру до старих шаф.

6

“Сніг”, Орхан Памук


Лауреат Нобелівської премії Орхан Памук — своєрідний провідник західного читача у лабіринті східної культури. Його роман “Сніг” являє собою чергову спробу осмислити життя сучасної Туреччини, її взаємини із Заходом і самоідентифікацію.

Журналіст-поет на ім’я Ка приїздить з Німеччини у Стамбул на похорон матері, і чує захопливу історію про самогубства молодих жінок в маленькому містечку Карс. Так починається ця книжка, що повсякчас справляє враження гри автора з читачем. В декораціях повсюдного снігопаду, на тлі безжальної жорстокості і смерті, зринають нестримні рефлексії головного героя на тему почуттів до юної Іпек і його невтомні спроби надати цим почуттям форми поезії. Хитрість же Памука полягає в тому, щоб читач продерся крізь сніжну завісу і порожню лірику до реального ісламського світу.

7

“Пані Смілла і її чуття снігу”, Пітер Хьоґ


У Смілли Ясперсен є сімдесят слів-визначень для снігу і немає спорідненної душі, хіба що хлопчик Ісайя, за яким вона іноді наглядає. Але трагедія — нещасний випадок на даху — віднімає у малюка життя. Принаймні, така офіційна версія поліції. Та, що як слідчі помиляються? Пані Смілла починає власне розслідування, яке вестиме її разом з читачем несподіваними шляхами Данії та Гренландії, розкриє чимало таємниць і загадок, збентежить, налякає, виснажить і надихне, та головне — огорне такою зимою, яку неможливо було навіть уявити.

Під крижаною завісою детектива-трилера Пітер Хьоґ заховав скандинавську казку, в якій немає місця для хепі-енду, але так добре читається істина про те, що всі шляхи, навіть засніжені, ведуть додому.

8

“Одд і крижані велетні”, Ніл Ґейман


В основу цієї дотепної історії покладено скандинавські міфи, але не слід чекати від неї піднесенної романтики чи пафосу, чого тут не бракує, то це іронії, життєвої мудрості і, як не дивно, реалістичності.

Простакуватому, але доброму хлопцеві Одду випала нелегка доля: спочатку загинув батько, згодом він сам вчинив собі каліцтво, а тоді ще й його мати вийшла заміж за огрядного недоумка з купою дітлахів. Одд вирішує піти з дому і оселитися у лісовій хижці, аж тут раптово зустрічає зачарованих Ведмедя, Орла та Лиса, які насправді виявляються богами Тором, Одіном і Локі. Вони розповідають Оддові про захоплений крижаними велетнями Асґард і про те, що на людей чекає вічна зима. Ось тут хлопцеві і спадає на думку зухвала ідея — порятувати світ!

9

“Терор”, Ден Сіммонс


Цей довгий і суворий роман — філігранно виконаний твір, де витончено сплелися історичні факти, фрагменти інуїтської міфології та авторська вигадка, влаштувавши химерну містерію, в яку неможливо повірити, але моторошній магії якої несила пручатися.

1845 року два корабля “Терор” і “Еребус” залишили береги Англії і вирушили на пошук морського шляху, що проходить Північним Льодовитим океаном та з’єднує Атлантику з Тихим океаном через північне узбережжя Канади. Випробування учасників експедиції не обмежується суворими погодними умовами, хворобами і голодом, найстрашніша загроза — це зустріч із загадковим звіром Туунбаком — породженням невгамовної сніжної віхоли і полярного мороку. Чи витримає хоч хтось це нещадне випробування, не втративши людську гідність, розум і саму душу, чи взагалі виживе хто-небудь у цьому крижаному пеклі? Відповідь є у Дена Сіммонса, але не нарікайте, якщо вона вас налякає.

10

“Місто Тіней”, Мія Марченко


Зимова казка-фентезі, події якої розгортаються у двох світах: аналоговому сучасному і зачарованому, застиглому у вічній зимі, Місті Тіней. У мешканців Міста — майстрів-ремісників, пригніченних темними силами короля-узурпатора, давно зникли сподівання повернути тепло і весну, але дівчинка Марта, що зуміла перетнути межу світів, здатна відродити у їхніх душах надію, принести втіху, розбудити магію, повернути Різдво.

Розгортаючи події у двох вимірах, авторка довершено передає атмосферу кожного з них, не даючи програти ні реальності світу Марти, з її тугою за померлою мамою, складними стосунками з батьком і його молодою подругою, дружбою з дотепним однокласником Данею, який має власні таємниці і вразливі місця; ні казковості Міста Тіней, з його майстрами-чарівниками Тобіасом та Еммеліною, підступною почварою Гейлісом, завороженими принцесою Мафальдою і лицарем Роландом.

Це історія про силу любові і необхідність відпускати біль і тугу, жити далі, шукати світла, вірити у дива, творити, мріяти, не здаватися під натиском долі і навіть злих чар.

Матеріал підготовлено в межах спецпроекту з виданням lb.ua


Читати: Святкове читання. 10 книжок із різдвяним настроєм

Читати: 5 дитячих і підліткових книжок на зиму

Читати: Жадан&co: 5 зимових історій у віршах та піснях

Читати: 7 товстих романів на довгу зиму


Олександра Орлова

Олександра Орлова
Письменниця, журналістка і перекладачка, педагог Монтессорі, авторка дитячих книжок і колонок літературних оглядів. З 2012-го року замешкана в Сіетлі (США). Шаленію від природи Північно-Західного узбережжя, хайкінгу і рафтингу, релаксую з йогою, книжками і клаптиковим шиттям, у перервах допікаючи обіймами коту Ешеру.
http://alekro.uamodna.com/

18 thoughts on “Let It Snow! 10 зимових книжок на будь-який смак

    Залишити відповідь