Лютневий must read: час переосмислення

Фото: Pavel P. via Flickr

Лютий хоч і називається “лютим”, але знаменує собою закінчення зими, незважаючи на все ще присутні її атрибути. У цьому місяці хочеться завершити справи, що надто затягнулися, розібратися з невирішеними питаннями буття і розкласти по поличках думки, щоб вступити у весну як у нове життя, глибоко вдихнувши і очистившись від тягот. І допоможуть нам у цьому, звичайно ж, книги.

ш

“Шантарам – 2. Тень горы”

Продовження улюбленого читачами усього світу роману “Шантарам” австралійця Грегорі Девіда Робертса, який називають “Тисячею і однією ніччю” сучасності. Автор не втомлюється дивувати читача, заслуговуючи на порівняння з великими літературними іменами Томаса Вулфа і Маріо Варгаса Льйоси.

Минуло два роки відтоді, як Лін втратив двох найближчих йому людей: Кадербхая – ватажка мафії, який загинув в афганських горах, і Карлу – загадкову, жадану красуню, що вийшла заміж за бомбейського медіамагната. Тепер Ліну належить виконати останнє доручення, дане йому Кадербхаєм, завоювати довіру мудреця, що живе на горі, зберегти голову в конфлікті нових ватажків мафії, що нестримно розгорається, але головне – знайти кохання і віру.

зп

“Хроники Заводной Птицы”

Цю книжку Харукі Муракамі порівнюють з творами джойсівського масштабу. Його герой Тору Окада, який звільняється з роботи, а потім втрачає дружину, відчайдушно шукає сенс життя. Навколо нього одна за одною з’являються дивні жінки. Муки пошуку супроводжуються містичними сновидіннями, спогадами, журнальними статтями, закодованими файлами, які сплітаються у канву неймовірних подій. По ходу розповіді згадуються епізоди японської окупації Китаю і війни з СРСР на Халхін-Голі в 1939 році.

Сам автор назвав «Хроники Заводной Птицы» спробою абсолютного роману і книгою зцілення. В це видання увійшли три книги, що складають роман. У Японії спочатку вони публікувалися окремо.

уч

“Утренний чтец”

Щоранку в поїзді 6.27 молодий чоловік на ім’я Бєлан Гормоль читає вголос уривки з книг, пущених “під ніж” на заводі з переробки макулатури. Деякі пасажири навіть спеціально сідають з ним в один вагон – на двадцять хвилин поїздки читання забирає їх далеко від сумних буднів. Одного разу монотонність його ранкового виступу розбавляється несподіваною знахідкою: хтось упустив на підлогу електрички флешку. А Бєлан підібрав – чи то думаючи, що зможе повернути її власнику, то чи з цікавості. На флешці знайдено 72 файли – багатосерійна сповідь таємничої дівчини, яка працює прибиральницею громадських туалетів у торгівельному центрі.

«Утренний чтец» – перший роман Жан-Поля Дідьєлорана, блискучого новеліста, лауреата престижних премій, в тому числі двічі – Міжнародної премії Гемінгвея. Книга, що вийшла два роки тому, розійшлася накладом у 60 000 менше ніж за чотири місяці і вже готується до перекладу в більш ніж 20 країнах.

м

“Монстролог. Ступени, ведущие в бездну”

Таємничий монстролог доктор Пеллінор Уортроп і його учень, сирота Уїлл Генрі, полюють на чудовиськ, розгадують таємниці, що терзають людство, і наближаються до відповіді на найважливіші питання. Що ж таке справжній монстр? Кого можна вважати чудовиськом? І навіщо інфернальні створіння приходять у наш світ? Ким ми були до зустрічі з ними? І ким станемо після?

Доктор Уортроп міг би скласти прекрасну компанію Доктору Хаусу і Доктору Хто. Та сама одержимість власною справою, ризик і специфічне почуття гумору.

мж

“Чоловіки, жінки і діти”

Збірка глибокої і відкритої поезії про події останніх років: зміни, втрати, війну, біль і всіх, кого вони торкнулися. Але, як дорогоцінні камені, в цих віршах просвічують паростки того світлого і теплого, яке називається “щастям жити”.

…Притискаємось ближче – гляди й спалахне береста.
На повіках невидиме золото потемніло.
І десятками стріл проростають ліси крізь тіло,
і глибоко в землі озивається серцебиття.

19 thoughts on “Лютневий must read: час переосмислення

    Залишити відповідь