11 книжок для розвитку нових навичок цього літа

Кожна корисна звичка варта витраченого на неї часу. Якби часом вам не здавалось, що прогрес виглядає безрезультатно – насправді все просувається повільніше, ніж ви очікували. Літо – це найкраща пора, коли вдосталь вільного часу, який можна використати з максимальною користю – підібрати заняття до душі і вдосконалювати свої знання.

Головне пам’ятати – кожна засвоєна звична робить нас крутішими у своїй професії, спілкуванні і творчості. 

«Якщо ви несерйозно підходите до вироблення звички, яка веде до успіху – ви несерйозно підходите до майбутніх неперевершених результатів»

Ґері Келлер та Джей Папасан

Щодня ми потопаємо у купі справ. Лише успішні люди долають хаос буденного життя. Вони вміють фокусувати свою увагу на найголовнішому, виховувати власну дисципліну та жонглювати справами. Цей шлях до успіху відкривається авторами бестселера з тайм-менеджменту Гері Келлером та Джеєм Папасаном у книзі «Одна справа. Як робити менше, а встигати більше». Вони пояснюють, чому важливо мати чіткі цілі, як визначати свої довго і короткотривалі пріоритети, та як зберігати рівновагу у щоденному житті.    

У книзі можна знайти добірку ключових запитань, які допоможуть визначити найголовнішу справу у кожній сфері свого життя і працювати заради її досягнення. 

Навики – це знання в дії. Корисні навики – це валюта сучасності. Ніхто не народжується з блискучим набором здібностей, що роблять нас успішними. Всьому можна навчитися. Навик, який сьогодні на вагу золота – це вміння швидко читати. 

Пітер Камп у книзі «Прорив у швидкості читання» пропонує свій підхід до зміни типової моделі читання, якої нас навчили у школі. 36 розділів – це 36 порад, як швидше і ефективніше читати, краще запам’ятовувати прочитане і вибирати найголовніше. 

Якщо сумлінно виконувати вказівки, подані у книзі, тоді автор обіцяє, що швидкість читання можна збільшити у 2-3 рази без втрати розуміння прочитаного. Все, що для цього потрібно, – це старанно виконувати практичні завдання із книги стільки часу, скільки вам знадобиться.

Творче мислення – це ключ успіху у сучасному світі. Сьогодні рамки креативності вийшли за межі художніх творів та мистецтва. Креативність тепер у всьому – в навчанні, в бізнесі і навіть у щоденних стосунках. Головний секрет, як мислити креативно – це виходити за межі шаблонів. Майкл Мікалко на прикладі відомих творців та передових експертів різних галузей показує їхні способи творити і вирішували завдання неординарно. Автор дає 21 підхід для того, щоб змінити власне мислення і перспективу світобачення.

Найважливіша теза Майкла Мікалка в тому, що на одну і ту ж річ, можна дивитися по-різному. І що найголовніше – цього можна навчитися.  

Тексти всюди. Ми всі їх пишемо – повідомлення про виконану роботу, реферати про щось цікаве, епохальні романи і філософські есеї. Щоб писати тексти добре, потрібно вчитися у найкращих. Вільям Зінсер, письменник і літературний критик, ділиться своїм досвідом написання текстів у «Текст-пекс-шмекс. Магія переконливих текстів».

Його головний секрет у тому, що потрібно писати багато. Від досвіду приходить вміння писати просто, чітко і зрозуміло. У своїй книзі Вільям Зінсер розповідає про головні принципи письменництва у написанні різноманітних текстів – інтерв’ю, біографій, мемуарів, путівників та спортивних подій. Він вчить писати з гумором, але критично про все на світі – від буденних речей до новинок інноваційних технологій.

Автор переконаний – писати може кожен. Більше того, немає людини, у котрої б не виникало страху перед пустим папером, який потрібно заповнити своїми думками і аргументами. І у своїй книзі Вільям Зінсер допомагає долати цей страх. 

У більшості із нас є за плечами 1000 і одна спроба стати жайворонком. У сучасному світі раннє пробудження – це тренд, який часто залишається непідкореним. Переведений вкотре будильник, невиконаний список ранкових справ і поганий настрій – ось що може статися, якщо пробуджуватися неправильно.

Гел Елрод дає дієві поради, як зробити свій ранковий підйом чудовим. Як не проспати життя – девіз цієї книги. Автор не лише дає 6 практичних завдань на кожен ранок, які налаштовують нас на продуктивний день, а й допомагає ввести раннє вставання у звичку. 

Навики спілкування відкривають перед нами не одні двері. Наше спілкування є багатогранним, і, безумовно, найголовнішою стороною є мистецтво переконання свого співбесідника. Вміння пояснити свою точку зору стане у пригоді скрізь – на співбесіді, під час роботи чи звичайної розмови.

Колектив найвпливовіших авторів та експертів соціальної психології, серед яких і Роберт Чалдині, підготував 60 порад, як бути переконливим. Всі вміщені секрети – універсальні та ґрунтовні, вони вміло пояснюють, як краще подолати власну невпевненість та перетворити свої страхи у переваги. Окрім фундаментальних підходів з порадами, як подолати страхи, у книзі розкриті секрети, як бути харизматичним і які механізми переконання краще вибирати, залежно від цільової аудиторії.

Не існує людей із математичним і гуманітарним складом розуму. Це міф, який спростовує Барбара Оклі у своїй книзі «Навчитися вчитися. Як запустити свій мозок на повну». Колись, будучи старанною ученицею, яка любила історію і боялась, як вогню, математики, Барбара Оклі вирішила підкорити точні науки у дорослому житті і стати професором інженерії. 

Головний секрет її запам’ятовування простий – ділити інформацію на порції і робити невеликий перепочинок, аби інформація засвоїлась.  

Літо – це найкраща пора для експериментів на кухні. І для того, щоб відчути себе приборкувачем кухонних шедеврів, краще вчитися у професіоналів. Євген Клопотенко – шеф-кухар та блогер – у своїй книзі навчить, як готувати неймовірно із простих та звичних для нас інгредієнтів.

Євген не лише пропонує 70 рецептів, а й закликає не боятися експериментувати і творити самому. У книзі автор намагається пояснити – готувати смачно і просто – можливо! На сторінках книги вміщені не лише рецепти із кольоровими картинками, але й QR-коди, які є ключиками до повноцінних відео приготування кожної страви.

Френк Сесно все життя задає запитання. Він – першокласний журналіст, який понад 40 років задає запитання своїм дітям, друзям, оточенню, а також відомим політикам, президентам різних країн та зіркам світового масштабу.

Автор переконаний: правильне запитання – це ключ до успіху. На сторінках книги Френк методично описує різні підходи постановки запитань, пояснює, чому іноді важливо вміти зупинитися і не переходити межі особистого простору співбесідника.

Окрім власного професійного досвіду, Френк Сесно також пропонує познайомитися зі своїми колегами. Тут можна знайти поради від ведучої радіо, науковців різних галузей та державних реформаторів – усіх, хто опанував мистецтво задавати запитання. 

Психічний і фізичний стан здоров’я пов’язані між собою набагато тісніше, ніж ми собі це можемо уявляти. У своїй книзі професор Стенфорду та спеціаліст у галузях психології і нейропсихології Келлі Макгонігал вчить не лише, як долати внутрішні конфлікти і досягати цілей, але як піклуватися про свою силу волі. За її словами, силу волі завжди можна натренувати, однак, як і будь-який м’яз, – вона втомлюється, тому потрібно також вміти її розслабляти. 

Практичні поради, вміщені у книзі, допоможуть краще зрозуміти, як функціонує мозок і як влаштоване наше мислення.

Бути зосередженим у сучасному світі, де постійно відволікають тисячі дрібниць, – ціле мистецтво. Буди сфокусованим – це звичка, яку можна здобути, якщо вперто над нею працювати. 

Кел Ньюпорт дає поради, як краще зосереджувати свою увагу і не відволікатися на другорядні речі та доводити завдання до кінця. За його словами, відсіювання всього неважливого – секрет зосередженої творчої праці, цінність якої сьогодні дуже важлива. 

Вміння бути сконцентрованим – це рідкість, секрети якої Кел Ньюпорт намагається відкрити у своїй книзі.

Надія Скокова
Я – історик, пишу концептуальні тексти й дисертацію. Моє хобі – робити складні речі простими. Вірю у власну впертість та уяву.

125 thoughts on “11 книжок для розвитку нових навичок цього літа

    Залишити відповідь