Де знайти час: декілька тактик, які справді працюють

Звикли починати день із стрічки новин у соцмережах, паралельно робити декілька справ та проєктів, а за вечірнім столом зиркати на сповіщення від усіх можливих робочих чатів? Що ж, тоді у вас дійсно є проблема з тим, аби знаходити час для чогось справді вартісного. Насправді, ви і не помічаєте, як потроху хвилини спливають у нікуди і день заповнюється зайвими діями, повторами та розосередженістю. Автори книжки «Знайти час» Джейк Кнапп і Джон Зерацкі, який скромно називає себе Джей Зі, (Yakaboo Publishing, 2020, пер. Наталія Валевська) розкривають, як вони дійшли до розуміння, що щось вони роблять не так зі своїм часорозподілом. 

А для тих, хто й досі не відкрив загадку під назвою «Де знайти 5/20/60 хвилин на те, щоб вивчити французьку/пограти з дітьми/сходити до лікаря/прочитати статтю», розповідаємо короткі поради з книжки.

Проста система

Ось як виглядає схематично розроблена авторами книжки система «Знайти час»:

Де знайти час: декілька тактик, які справді працюють 0

Здавалося б, це просто. Від самого ранку поставте собі на день лише одне пріоритетне завдання, будьте зосереджені, а наприкінці — підбийте підсумки проробленої роботи. Та хоч цю картинку і легко тримати завжди перед очима, все ж впровадити її у свій щоденний розпорядок і стиль життя складнувато. До того ж, варто пам’ятати, що знайти час ви зможете лише на те, на що ви хочете знайти час; якщо ви не зустрічаєтеся з якимось знайомим під приводом «дуже-хочу-але-не-встигаю», а самі після роботи просто переглядає кліпи в YouTube, то навряд ця методика якось надихне вас на те, аби “знайти час” для того, що ви, по суті, не так уже й хочете робити.

Розкладемо цю систему на простіші кроки.

  • Основне завдання — це не єдина ваша справа на цей день, але вона має бути для вас у пріоритеті. Ви можете обрати основне завдання, виходячи з того, що для вас найтерміновіше або ж що вам принесе найбільше задоволення, чергуючи між собою ці критерії. Поставте собі це завдання на день або напередодні перед сном, або вранці під час сніданку чи в транспорті по дорозі на роботу. Так ви задасте собі вектор дій і зможете більш-менш все розпланувати.
  • Увійдіть в режим гострої уваги (або ж, можливо, ви ще чули це під іншим поняттям — стан потоку). Автори рекомендують для цього кардинальні рішення: видаліть усі застосунки соцмереж, ігор, новинних стрічок, пошти чи — о Б-же, серйозно?! — браузера зі свого телефону, щоб уникнути тонни сповіщень і відволікань на те, аби порозважатися свайпаючи і гортаючи нескінченні потоки інформації. Для мене це було занадто, тому я просто завантажила застосунки, які постійно нагадують: ти забагато сидиш в телефоні, поглянь скільки часу ти витратив на Facebook, тобі не соромно взагалі. І відімкнула звукові сповіщення під час роботи. Автори радять також не починати ранок з інтернету, “забувати” на роботі комп’ютер і/чи телефон на вихідні та закривати вкладки в браузері й видаляти ярлички, де можуть бути якісь розваги і відволікання. Чистий робочий стіл ноутбука, до речі, і справді надихає. Якось видалила геть всі-всі ярлички, відкрила блокнот і писала роботу без інтернет-з’єднання — це прекрасно, скажу вам.
  • На виконання завдань необхідна відповідна енергія, а щоденно її зможуть приносити лише фізичні вправи, правильне харчування, здоровий сон, хоча б інколи бувати в тиші та зустрічатися особисто з друзями.
  • Підсумки — це просто. Занотовуйте свій день у поняттях того, які тактики ви використали для покращення продуктивності, чи вдалося виконати основне завдання, який у вас був настрій тощо. 

Робіть тактики частиною свого життя

Прочитавши про те, що автори рекомендують займатися спортом, ви, мабуть, могли викреслити цей пункт зі свого щільного графіка, мовляв, і так роботи багато, коли ще й цьому приділяти увагу? Та не обов’язково ж ходити заради навантажень у спортзал: чому б просто не пройтися пішки після роботи чи не зробити коротеньку зарядку вдома.

Унаочнюйте

Коли у вас є якесь завдання на день, автори рекомендують його записати, бо так воно має вищу ймовірність відбутися. Думаю, що нічого магічного в цьому нема: просто коли бачиш свою задачу на день перед очима і постійно її згадуєш, то навряд чи вийде перед самим собою виправдатися, нібито забув. Та й чітко сформована ціль на день вже більш організовує, ніж коли тримаєш все у голові, постійно відволікаєшся на дрібніші задачі та змінюєш собі порядок денний по кілька разів на добу. Можна ставити нагадування у календар на телефоні, але старий добрий стікер, приклеєний у верхньому кутку ноутбука, стола чи записника — теж непоганий варіант. Колись на моєму телефоні можна було поставити собі статус, який би висвічувався щоразу перед розблокуванням, і я часто записувала собі вадливі речі туди. Таким чином завдання на день завжди миготіло перед очима.

Ой, а так можна було?

Автори цієї книжки з усією серйозністю дозволяють інколи деякі справи просто “динамити”. Але не спішіть відкидати все на абстрактне “потім” і думати про те, навіщо ж вам ця книжка, якщо забивати на все ви і без неї вмієте. Ні-ні, пропускати важливі завдання можна лише тоді, коли натомість ви зробіть щось не менш важливе. Тому вийміть свій щоденник зі смітника, беріть стікер і пишіть, що найважливішого треба зробити сьогодні: як не щось одне, так вигадайте інше. Але тільки те, що справді конче необхідно. Також динамити можна те, що змушує постійно відкладати свою пріоритетну справу; Вона Одна має бути для вас найбільш значущою. Не бійтеся при цьому чесно відмовляти іншим.

1 950 thoughts on “Де знайти час: декілька тактик, які справді працюють

    Залишити відповідь