8 порад, як вижити без «Книжкового Арсеналу» цього року

У травні українські книголюби дізналися, що через пандемію коронавірусу Х Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» цього року не відбудеться. Найбільшого книжкового свята столиці доведеться чекати аж до кінця весни 2021 року.

Сумно? Так, але давайте шукати шляхи, як дотриматися улюблених книжково-фестивальних традицій і навіть вигадувати нові. Адже можна:

8 порад, як вижити без «Книжкового Арсеналу» цього року 0

Не зраджувати звичці й накупити наприкінці травня багато книжок! Тим паче, українські видавці зараз дуже потребують підтримки. В інстаграмі та фейсбуці активно шириться хештег #МійВіртуальнийКнижковийАрсенал. Його ініціаторки Наталія Клименко та Інна Голік закликають усіх охочих публікувати списки та фото книжок, які ви придбали останнім часом, або ж тільки плануєте. До флешмобу долучаються звичайні затяті читачі, а ще письменники, перекладачі, редактори… А видавництва пропонують свої добірки новинок та спокусливі знижки. Наприклад, до 31 травня книжки Yakaboo Publishing можна купити дешевше. А ось весь список того, що це видавництво планувало представити на Книжковому Арсеналі.

8 порад, як вижити без «Книжкового Арсеналу» цього року 0

Відвідати зустріч з улюбленим письменником — хай навіть і онлайн. Ви ж помітили, скільки цікавих ефірів про літературу відбувається під час карантину? Yakaboo запустив в Instagram своє книжкове ток-шоу, учасниками якого вже стали Софія Андрухович, Дорж Бату, Ярослав Грицак, Макс Кідрук, Олександр Авраменко та інші популярні автори.

Регулярні зустрічі з українськими письменниками в онлайні донедавна проводив ще один книжковий фестиваль — «Форум видавців». Всі Facebook-ефіри доступні онлайн. Продовжуються читання й Q&А на сторінці Українського ПЕН і багатьох видавництв. Особливо тішить, що до них долучаються й зарубіжні автори.

8 порад, як вижити без «Книжкового Арсеналу» цього року 0

Нові книжки, тет-а-тет через екран із письменниками це добре, але як же без зустрічей з друзями-книголюбами? Ніяк, тому, здається, зараз саме час долучитися до книжкового клубу. Члени Litclub_1991, започаткованого букстаграмерками @big_book_blog та @8pixelsof, до карантину зустрічалися в київському закладі 1991cafe. А відтепер — в онлайні, через Zoom. Перша книжка для обговорення вже 6–7 червня — «За лаштунками в музеї» Кейт Аткінсон. Ви вже читали?

А може, зараз саме час започаткувати свій читацький клуб? Нехай у ньому буде лише кілька людей — це точно буде цікаво! Оберіть книжку й влаштуйте відеообговорення. Або ж поділіться з друзями своїм списком книг, які хочеться перечитати, чи знахідками в улюбленому жанрі. Бонус — таким чином можна «побувати» в гостях один у одного й познайомитися з домашніми улюбленцями.

8 порад, як вижити без «Книжкового Арсеналу» цього року 0

Письменники такі ж люди, як ми з вами. Їм теж сумно сидіти вдома й вони теж жаліються на брак спілкування. То чому б їм не написати? Джоан Ролінґ повернулася в Twitter і часом відповідає там на рандомні запитання підписників. Одна з них нещодавно поцікавилася, як поживає Корморан Страйк головний герой детективної серії, яку авторка пише під псевдонімом Роберта Ґалбрейта. «Смішно, що ви спитали. Прямо зараз я разом з ним у заповненому лондонському барі, у 2015 році». Таким чином фанати дізналися про час дії у шостій частині серії, яку «мама Гаррі Поттера» почала писати лиш нещодавно.

Тож напишіть улюбленому письменнику українському чи іноземному. Поділіться враженнями про його книжку, запитайте про деталь сюжету, яка не дає вам спокою, похваліть. І побачите, що автори книжок ближчі, ніж здаються.

8 порад, як вижити без «Книжкового Арсеналу» цього року 0

Наведіть лад у книжковій шафі, аби було куди поставити новинки, видані до «Книжкового Арсеналу». Посортуйте їх за своїми смаком: кольорами, видавництвами, читаним/нечитаним. Зробіть особливу поличку улюбленого й тих книг, які хочете прочитати найближчим часом. Повірте, навіть у такій, здавалося б, не надто захопливій роботі по дому, на вас очікують відкриття. Знаю, що ви точно забули, що маєте ось цей роман. Та й із минулого «Книжкового Арсеналу» лишилося дещо непрочитане, правда? Час братися за забуті книжечки, бо ж от-от підвезуть нові!

8 порад, як вижити без «Книжкового Арсеналу» цього року 0

Попередній пункт точно наштовхне вас на думку, що деякі книжки варто відпустити. Комусь вони потрібніші. То подаруйте сільській бібліотеці, лікарні чи школі в прифронтовій зоні. Або ж продайте з благодійною метою таких ініціатив зараз багато. Наприклад, ЧитайДопомагай чи уже традиційна кампанія на підтримку підопічних фонду «Таблеточки».

8 порад, як вижити без «Книжкового Арсеналу» цього року 0

Душа потребує поезії коли добре, і коли сумно чи тривожно — теж. Поетичні читання у дворику «Мистецького Арсеналу» на призахідному сонці фейсбук-ефіром не заміниш, це факт. Але ж дещо зробити можна. Дістати з найвищої полиці тоненький томик українського класика й перечитати вірші, які подобалися ще в школі. Цікаво, чи і зараз вони знайдуть у вас відгук? Послухати пісні «Спини мене» гурту «ФІОЛЕТ» на вірш Ліни Костенко й «Не моя» Kozak System на поезію Василя Симоненка. Замовити футболку з рядком Сергія Жадана. Переписати улюблений вірш на звичайну поштову листівку й відправити зробити другові сюрприз, навіть якщо він живе у вашому ж місті.

8 порад, як вижити без «Книжкового Арсеналу» цього року 0

Ви стежите за блогом Yakaboo, цікавитеся відгуками інших книголюбів, але досі не почали ділитися своїми думками про прочитане? А варто! Напишіть в улюбленій соцмережі і побачите, серед ваших френдів точно знайдуться ті, хто читав цю ж книжку або порадить щось схоже. А ще — не забувайте, що на сайті Yakaboo за рецензії нараховуються бонусні бали. Хтозна, а може це саме той маленький крок, з якого почнеться ваш літературний блог?

Найбільша магія блогів про книжки у тому, що вони привносять у ваше життя прекрасних людей. Однодумців, завдяки спілкуванню з якими навіть такий тривалий карантин — не страшний. Інфа 100 %, перевірено на собі 🙂

Катерина Толокольнікова
Київська журналістка, книголюбка та авторка блогу про читання What are you reading?. Для свого блогу запитую у незнайомців із книгами у руках, що саме вони читають і які враження у них викликає книжка. Обожнюю подорожувати по Україні та світу. Тому й героїв блогу знаходжу в різних містах та країнах.
http://what-are-u-reading.blogspot.com

88 thoughts on “8 порад, як вижити без «Книжкового Арсеналу» цього року

    Залишити відповідь