Нумо читати: стартував проєкт «Живі письменники. Батькам»

Yakaboo приєднався до проєкту «Живі письменники. Батькам», який видав посібник-рекомендації по читанню. В збірку увійшли 50 книг, які варто прочитати школярам молодшої школи. Книги відбирали вчителі, психологи, мами та фахівці з читання.

Посібник «Живі письменники. Батькам»  – це путівник, який має зорієнтувати батьків у світі сучасної української літератури та залучити до читання школярів 1-4 класів. Посібник знаходиться у відкритому доступі – будь-хто його може скачати та скористатися порадами фахівців. Проєкт спільно реалізують ГО «Смарт освіта» та ДУ «Український інститут книги» в партнерстві з Фундацією Дарини Жолдак.

Посібник вміщує описи 50-ти дібраних експертами книжок сучасних українських письменників; запитання для бесід із дитиною про зміст книг, а також ідеї для спільної гри та коментарі психолога.

На сайті Yakaboo можна придбати книжковий бокс, складений з рекомендованих книжок, замовити його до власної чи публічної бібліотеки  або надихнутися ідеями для подарунків.

Нумо читати: стартував проєкт «Живі письменники. Батькам» 0

Українські діти мало читають

На презентації посібника зазначили, що за даними міжнародного дослідження Pisa більшість українських підлітків читають з примусу, і тільки 13% дітей можна назвати затятими читачами.

«Дані PISA доводять: ті учні, яким батьки багато читали змалечку і під час навчання в початковій школі, досягають кращих результатів у навчанні, ніж інші учні. Ще на успішність позитивно впливає обговоренням різних тем, щоденних подій та шкільного життя.  Цей посібник вміщає як чудові тексти для читання з дитиною і читання самою дитиною, так і плани бесід для ще більшого занурення у світ книжок», – каже очільниця ГО «Смарт освіта» та укладачка посібника Галина Титиш.

Задача батьків – показати, що книжка – це казка та нагорода, а не примус.

Нумо читати: стартував проєкт «Живі письменники. Батькам» 0

Батькам варто «узбагоїться»

У своєму виступі психологиня Світлана Ройз заначила, що мета проекту – правильно залучити дітей до читання, а батькам – «узбагоїться».

«Діти зараз перевантажені і не сприймають інформацію, а задача  батьків –  не тільки відновити контакт з дитиною, але й її спілкування з зовнішнім світом. Досвід читання – це не просто читання, це проживання. Якщо ми хочемо дістати дитину з гаджета, ми повинні дати більше задоволення», – радить Світлана .

Одна з рекомендацій психологині  – починати читати у гарному настрої,  щоб дитина не відчувала, що вона жертва поганого настрою батьків. А ще робити паузи – бо це час для рефлексії та післясмаку від читання.

Телеведуча та мама трьох дітей Марічка Падалко наголосила – процес залучення дитини до читання постійний і не варто думати, що справу зроблено, якщо дитина захопилася однією історією. Адже після закінчення цієї книги дитина знов може повернутися до гаджетів. Важливо, щоб у залученні до читання школа та батьки діяли спільно. Телеведуча навела  приклад школи, де вчаться її діти, і де вчителі проводять челенджі та читацькі марафони.