Згадати все: читаємо Українку, Шевченка, Мирного

Існує 2 категорії книголюбів: ті, що читають із дитинства і ті, хто почав отримувати задоволення від читання у дорослому віці. Перші, ми впевнені, перечитали всю шкільну програму і часто до сьогодні не все вже пам’ятають, для других українські автори можуть стати відкриттям. Сьогодні, у день філолога, саме час виконувати завдання №19 весняного бінго - українська література XIX ст.

Енеїда

Іван Котляревський

«Еней був парубок моторний І хлопець хоч куди козак…» – це знають усі. Маємо: античні герої, які стали українськими козаками, непересічний гумор і чудово описаний національний колорит народу. Чому варто перечитати ще раз? Щоб відкинути гумор і зануритися в історичне минуле українців, побут і традиції, почуття і переживання, очима і словами талановитої людини.  А ще це «Енеїда»  стала  першим твором в українській літературі, написаним народною мовою, яка імперія всіляко забороняла. І це на його смерть Тарас Шевченко написав вірш:
«Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди;
Поки сонце з неба сяє,
Тебе не забудуть!»

Конотопська відьма

Григорій Квітка-Основ’яненко

Народні вірування українців 17 століття, неймовірні, як на наш час, забобони, і знову колорит, показаний через гумор. 

Чому варто прочитати «Конотопську відьму»? Щоб точно знати, як виявити відьму, аби розуміти, що навіть у тяжкі часи, важку роботу, буденність і побут українці не втрачали почуття гумору і готові вірили у справедливість. А ще добри, що минули часи, коли відьм виявляли,  кидаючи жінок у воду.

А ще кожен розділ повісті починається словами смутний і невеселий, які давно стали афоризмом.

 

Облога Буші

Михайло Старицький

Твір від автора «За двома зайцями», який у багатьох деталях перегукується із сьогоденням: український народ намагаються підкорити і загарбати. Національно-визвольна боротьба українського народу проти поляків – важлива історія нашого народу.

А ще повість цікава історією кохання поляка Антося і української дівчини Орисі. Якщо хочете прочитати про героїзм та патріотизм не штампованими фразами, а яскравими образами живих, дуже близьких та яскравих героїв, то ми рекомендуємо «Облогу Буші» – вам сподобається.

Захар Беркут

 Іван Франко

Після екранізації декілька років тому, один із найвідоміших творів Франка зажив новим життям серед  кіноманів. Справжній книголюб і оцінить екранізацію і перечитає оригінал твору. Правда? 🙂 

Навіщо зараз читати  «Захара Беркута»? Аби нагадати собі, а, згодом, і оточуючим, що єдність народу, неважливо, соціальна, політична, економічна – це основа перемоги над ворогом. 

А може по-новому подивитися на повість, яку 26-річний Іван Франко написав за 6 тижнів як учасник літературного конкурсу журналу «Зоря».

Ну і для того, щоби попрактикувати іншу  українську, з діалектизмами, застарілими словами та цікавими мовними зворотами.

Сліпий музикант

 Володимир Короленко

Повість Короленка –  нагадування кожній людині, що щастя не залежить від соціального статусу, фінансових статків чи інших матеріальних речей. Можна бути щасливим навіть народившись сліпим: мати друзів і родину, яка підтримує; «звичайні» зрячі люди можуть сприймати «не таких» як вони нарівні, розвивати талант і не шукати причин, чому щось не вдається.

Вперше етюд, як назвав твір сам автор, був надрукований 1886 року у  санкт-петербурзьких «Русских ведомостях». Зараз у критиків багато зауважень до твору і історія сліпого музиканта Петруся вивчається факультативно, як і «Хатина дядька Тома».

 

Повія

Панас Мирний

Це класика української літератури, яка має шанс стати улюбленим романом: з яскравими героями, котрим з перших сторінок починаєте співпереживати, з представниками різних класів та їхньої вічної боротьби усіма можливими способами і як же без історії кохання на фоні цього?

А ось так Панас Мирний писав у листі про ідею твору: «Головна ідея моєї праці – виставити пролетаріатку і проститутку сього часу, її побут у селі – перша частина, в місті – друга, на слизькому шляху – третя і попідтинню – четверта. Гуртом усю працю я назвав «Повія». Цією назвою народ охрестив людей без пристановища, а найбільше усього проституток».

 

В неділю рано зілля копала

 Ольга Кобилянська

Бути феміністкою у 21 не так просто, а бути феміністкою 200 років тому й поготів. Ольга Кобилянська змогла бути такою і писати про загальнолюдські цінності з власної точки зору. Любовний трикутник з трагічним кінцем, переживання і найважливіше у життя, вкупі з неперевершеною мовою і унікальним стилем написання.

У цього твору є всі шанси знову стати бестселером – компанія Film.ua розпочала роботу над стрічкою на основі твору Ольги Кобилянської. Згадаймо, що й сама авторка мріяла екранізувати повість та навіть посилала її на німецькі кіностудії.

Щоденник. 12 червня 1857 – 13 липня 1858

Тарас Шевченко

У цій добірці, ми могли б додати і декілька творів Шевченка. Але зараз не про Шевченка-поета, а про Шевченка-людину. Не про того, чий «Кобзар»! через багато років стане настільною книгою чи не кожного українця, а про звичайного чоловіка, який змучився від ударів долі, але не втратив внутрішній оптимізм і вміння радіти малим речам, вірить у власні сили і готовий боротися. 

Шевченко почав писати свій «Щоденник» у 1857 році, в останній рік заслання, коли уже дізнався, що його звільнять. Це була його своєрідна терапія, тренування перед виходом на волю. І написав його російською, щоб зручно було читати російськомовним друзям.

А після цього щоденника можна і «Кобзар» перечитати. 

Вечори на хуторі біля Диканьки

Микола Гоголь

У 2021 році виповнюється 190 років, як «вечори» були  представлені читачам. Це особливий твір для Гоголя – він став справжнім письменником, бо з його ранніх творів тільки сміялися. «Вечори» ще й зірвали касу та довго трималися у переліку бестселерів.

Обережно! Після прочитання цієї книжки вам захочеться зими, Різдва і на Полтавщину 🙂

Чи не перше українське «фентезі» 19 століття, з містичними збігами, цікавим сюжетом, надзвичайно колоритними героями і щасливим кінцем. 

Вакула, Оксана, Солоха і навіть сам чорт чекають вас!

Авторка: Марина Соколова