Як заохотити дитину до читання (без жодної магії)

Літо — найкраща пора, коли дитина може неквапливо читати дійсно необхідні та корисні книжки, будь-то шкільна програма, стара добра класика літератури чи розвиваючий наукпоп. Але не всі діти люблять читати.

Авторка статті в The Guardian Пола Кокоза радить батькам, як прищепити дітям культуру читання.


  • Варто наштовхнути дітей на думку, що з книжками ви можете створити новий світ, де б ви не знаходилися. У батьків не виходить поїхати з дитиною на море чи в екзотичний світ джунглів? Запропонуйте дітям книжку. Вдома увечері нудно, але на вулиці не пограєш, бо йде сильна злива? Знову ж таки врятує книжка. Довго їхати в потягу і важко вигадати цікаву гру? Що ж, ви вже здогадуєтеся відповідь.
  • Облаштовуйте місце для сумісного читання історій. Якісь книги можна читати на підлозі, якісь — у власноруч створеному наметі з ковдри, а для якихось ідеально підійде гамак. Також варто пам’ятати про час. Таємничі і дещо моторошні казкові історії все ж ліпше читати вранці, а не на ніч.
  • Заохотити дітей до читання можна за допомогою конкурсу (зробити для них своє #YakabooBingo). Також можна записувати прочитане, формуючи тематичні списки, влаштовувати читацькі перегони, вікторини тощо, тобто зробити читання інтерактивнішим.
  • Діти повинні бачити, що батьки теж читають. І не з телефону кілька абзаців за обідом, а вмостившись уліжку з паперовою книжкою. Також варто читати разом — це дуже інтимне заняття, насправді, яке здатне зблизити, примирити і знайти спільну мову.
  • Давати дітям вибір і не обирати за них книжки. Хорошою стратегією буде хоча би питати перед покупкою, чи подобається дитині обкладинка / тематика книжки. Просто залишаючи у стратегічних місцях книжки, які ви думаєте, що вашій дитині необхідно прочитати, ви викличете цілком зворотню реакцію. І якщо самостійно обрала на поличці чи в магазині якогось дитячого автора, не потрібно просити її обрати щось інше.
  • Для дітей, яким 5 років і трішки більше, читання на ніч є надзвичайно важливим. Перетворюйте це читання на справжній театралізований виступ — наприклад, змінюйте ритм, тон і звучання голосу. Діти стомлюються від монотонних історій, тому можна читати по ролям, додумуючи хід історії. Також непогано вигадувати книжкові ігри, де потрібно, наприклад, відшукати, де вказано ім’я ілюстратора книжки; змагатися, хто знайде на домашній поличці книжку з понад сотнею сторінок, з двома авторами, зі слониками на обкладинці і т.д.
  • Під час читання можна зупинятися на окремих моментах і пропонувати дитині вгадати, що ж трапиться в наступному епізоді. А після прочитання однієї книжки чи глави влаштовувати вікторину про те, чи пам’ятає маленький читач ім’я персонажів, назви окремих об’єктів та й суть історії узагалі.
  • З дітьми постарше можна влаштовувати справжні книжкові клуби, де після прочитання книги потім обговорювати, як кожен зрозумів історію, і таким чином вчитися один у одного, збагачуючи уяву.
  • Підлітків же досить легко заохотити до читання, якщо сказати, що в обраній книзі є певні моменти, які будуть зрозумілі лише дорослим. Вони зацікавляться у будь-якому випадку.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

11 thoughts on “Як заохотити дитину до читання (без жодної магії)

    Залишити відповідь