З днем народження, Астрід: найкраще дитяче чтиво та спогади відомої письменниці

Книги Астрід Ліндґрен викликають особливі почуття, адже саме вони були першими з тих, які справді сподобались. «Пеппі» перечитувала разів три ще в дитинстві, «Брати Лев’яче Серце» та «Карлсон» були вірними друзями. З днем народження, Астрід! Дітлахи всього світу (ті, що вже виросли, особливо) дякують тобі!

Серія про Роню

Серія коміксів, створена на основі повісті Астрід Ліндґрен, розповість про Роню, дівчинку, яка народилась у грозу. Дівчинку ваблять пригоди, вона мандрує лісом і раптом натрапляє на заклятого ворога свого батька Бірка. У наступній частині пригод дівчинки з’являються дивні істоти – літавиці та сірячки, а сувора зима стає випробуванням для старої ворожнечі. У третій частині Матіс бере Бірка в полон, однак рішучий протест доньки змінить його рішення.

ronja-dochka-rozbijnika

Роня, дочка розбійника.
Дитина-громовиця

ronja-dochka-rozbijnika-kn-2-litavici

Роня, дочка розбійника.
Літавиці

ronja-dochka-rozbijnika-vedmezha-pechera

Роня, дочка розбійника.
Ведмежа печера

«Усе про Карлсона, що живе на даху»

Чи знаєте ви, що у Швеції Карлсона вважають шкодливим? Мовляв, він спонукає свого юного друга на всілякі капості. А сам – дорослий же чоловік! Ще й з пропелером! Живе на даху, а не в хаті! Але його «помешкання» все ж популярна туристична локація. Та Карлсон – це насамперед про дружбу та розуміння, яких, на жаль, бракує нашому світові. Ця історія наповнена сміхом, халепами та чудовими ідеями (будь ласка, не повторюйте це вдома!). Вона змусить реготати, трошки сумувати та безупину радіти за Малого та Карлсона, які знайшли один в одному вірних побратимів. 

use-pro-karlsona-scho-zhive-na-dahu

Усе про Карлсона, що живе на даху

Детектив Блюмквіст здобуває славу

Знайомтесь з детективом Калле Блюмквістом – знаменитим нишпоркою, який може розкрити будь-який злочин. От тільки в його рідному містечку не трапляється справжній кримінал. Бо випивоха, який витрусив в церкві кілька крон… Чи це справа для детектива? Аж раптом на горизонті з’являється дядько Ейнар – вельми підозрілий тип. Він навіть має відмикачку! Це не те, що носять при собі порядні люди. Що ж, йому треба стерегтись, бо він вже потрапив до поля зору Калле Блюмквіста – тож тепер від правосуддя не втече!

detektiv-bljumkvist-zdobuvae-slavu

Детектив Блюмквіст здобуває славу

Автобіографія в листах

Зворушливе листування проблемної підлітки та відомої письменниці з несподіваним фіналом, яке для обох стало терапією. Півстоліття різниці у віці не заважало їм порозумітись, знайти точки дотику та повернути собі віру в людство. Хоча Астрід, здається, ніколи її не втрачала, а от Сара, хай яка юна, скуштувала лиха ще в дитинстві. Понад тридцятирічне листування припинилось, коли письменниця відійшла у вічність. А Сара тим часом зважилась розповісти правду про те, що ховалось за її листами. 

tvoi-listi-ja-zberigaju-pid-matracom-listuvannja

Твої листи я зберігаю під матрацом

Міо, мій міо

Буссе хотів би мати маму й тата, але життя розпорядилось інакше. Він – сирота, самотність – єдина його компаньйонка. Але в казках діти мають дивовижні сили. Особливо, якщо дозволяють собі повірити. От і Буссе може одним лише порухом думки вирушити до Країни Далекої, до свого батька-короля, де самі він – принц Міо. Там він вже не сам, а оточений люблячими людьми та готовий дати відсіч будь-кому. От і зараз він не боїться злого Като, що кидає йому виклик, адже тепер він не сам, а має вдосталь підтримки. Вперед, Міо! 

mio-mij-mio

Міо, мій Міо

Книжка про Лотту з Бешкетної вулиці

Кого-кого, а Лотту чемною не назвати. Малючка ще зовсім крихітка і вільна душею, тож всі ці умовності їй ні до чого. Робить, що хоче, а часто хоче саме бешкетувати. Поки старші діти Німанів у школі, вона відривається на повну. Бігає по дощі, адже ж відомо, що все краще росте після дощу, допомагає тітці з плетінням – от тільки допомагає навпаки… вирушає у мандри, але не так далеко, щоб починати пошуки. Мала бешкетує, але не шкодить. Так вона пізнає світ. Лотта – весела та безтурботна дівчинка, завжди готова до пригод. А ви готові? 

knizhka-pro-lottu-z-beshketnoi-vulici

Книжка про Лотту з бешкетної вулиці

Пригоди Пеппі Довгапанчохи

Пеппі – улюблениця дітлахів у всьому світі. Її безмежна фантазія, неймовірна сила та дух, що тіло рве до бою (пардон, це трохи з іншої книжки, але ж як влучно!) захоплюють. Вона – прекрасна подруга, про яку мріє кожен. Томові та Аніці дуже пощастило зустріти цю дівчинку, яка вміє хвацько застрибнути на коня та вміє таке, що вправні циркові акробати позаздрять. Той що, що читає вона погано, навчитись нескладно, а от бути чудовою людиною – не кожен зможе. Кожен день Пеппі – це велика чи маленька пригода з друзями. Коли ж її батько-капітан повернеться з далеких морів? 

prigodi-peppi-dovgapanchoh

Пригоди Пеппі Довгапанчохи

Щоденники воєнного часу 1939-1945

Ці щоденники Астрід Ліндґрен вела до того, як стала відомою дитячою письменницею. Тоді молода матір просто занотовувала свої враження від спочатку далекої, а потім такої близької війни, що зрештою охопила весь світ. Вона працювала контролювала листування в урядовій організації, тож постійно працювала з текстами. Вона пише про роботу та побут, про чоловіка та дітей, про політичні баталії та про те, як діє дихання війни на тих, хто досить далеко від фронту. І про те, що життя вже ніколи не буде таким, як раніше. Це погляд збоку від сучасниці, а не історика, тому він особливо цінний. 

astrid-lindgren-schodenniki-voennogo-chasu

Щоденники воєнного часу

Расмус-бродяга

Расмус тікає з притулку, адже не вірить, що там може знайти маму й тата. Мандрівка буде складною, але ж мета того варта. На щастя, йому трапляється Оскар – добросердний волоцюга, який одразу бере Расмуса під своє крило. Тепер цих двох не розлучити, але невдовзі вони потрапляють у халепу, а Оскара ледве не звинувачують у грабежі. Однак в добрих історія справедливість бере гору – і справжні злочинці опиняються за ґратами. А Расмус тепер як ніколи близький до своєї мрії – мати люблячу родину. 

rasmus-brodjaga

Расмус-бродяга

Брати Лев’яче Серце

Цю книжку часто називають недитячою, адже в ній багато болю. «Брати Лев’яче серце» – історія про надміцну любов двох братів, яку не надщерблює навіть важка хвороба. Молодший брат Карл важко хворіє. Йому небагато залишилось. Він відчуває це і поринає у смуток. Так мало часу… Юнатан, щоб розрадити брата, має для нього казку про чарівну Нанґіялу – країну, де ті, хто пішов, можуть знову зустрітись. Тільки не Карл першим перетне її кордон, а Юнатан. І що буде, коли брати зустрінуться знову? Які перешкоди їм доведеться подолати разом? 

brati-lev-jache-serce

Брати Лев`яче сердце

Велика книжка маленьких казок

Коротка проза Астрід Ліндґрен – зворушлива та щира. У цій книжці історії з двох збірок «Домовичок Нільс Карлсон» та «Сонячна Галявина», де завжди є місце для подвигу, хоч персонажі здаються такими негероїчними – звичайнісінькі собі дітлахи. Але вони здатні зробити правильний вибір, дружити, півпереживати і навіть жертвувати собою, заради того, у що вірять. А вірять вони у те, що добро має перемагати. Кожна з цих історій як зцілення для зраненої душі та доказ того, що тріумф добра у нерівному бою зі злом завжди можливий.  

velika

Велика книга маленьких казок

Еміль з Льонеберги

Еміль – чудовий хлопчисько, от тільки постійно з ним трапляється якийсь клопіт. То обіллє батька тістом, то підсмалить капелюшок дружині пастора, то вдягне кастрюлю на голову, бо суп був такий смачний. Еміль навіть ловив злодіяку з іграшковою рушницею… добре, що все це добре закінчилось. П’яні півень та порося – теж його робота. Хто ж знав, що вони так захмеліють від кількох вишень. Але бешкетує Еміль не зі зла, а тому що не вміє передбачати наслідків. Тому йому вибачають, а мама ці його витівки навіть занотовує.

oneberg

Еміль з Льонеберги

Авторка – Юлія Дутка