Яку новинку взяти у відпустку або почитати на вихідних

Вже майже половина літа минула - саме час перечекати спеку у затінку у компанії новинок. Тим паче, що стільки цікавого вийшло друком: Шекспір в перекладі Юрія Андруховича, нова книжка Саллі Руні, красуня «Шараз-Де» та ціла гірка корисного нонфікшну.

Король Лір

Вільям Шекспір

 

Король Лір та його три доньки – образи добре відомі поціновувачам класичної літератури. Втомлений життям правитель має намір розділити королівство між своїми спадкоємицями.

Частка залежатиме від того, як сильно кожна з них його любить, і поки старші засипають батька компліментами, наймолодша Корделія каже, що її любов вища за слова. Це розгнівало короля, і він прогнав доньку… Тож спадок дістався тільки двом, тільки ж вони були з батьком нещирими. Шкода, що розуміє він це надто пізно.

Коштовне видання п’єси у перекладі Юрія Андруховича оздоблене ілюстраціями Владислава Єрка. 

Троян-зілля

Дара Корній

Кожна книжка Дари Корній про болісне й сокровенне. «Троян-зілля» про материнство, яке ніяк не наступає. Вероніка пережила десять викиднів і все ще мріє про дитя. Вона втрачає бажання жити. Аж раптом вночі до неї приходять дивні сни, де кожна її ненароджена дитина просить про спокій.

Не народила, але й не відпустила. Допомогти маленьким душам може Полудниця, яка вміє ходити межею між світів.

Селяни знають про неї, тому ніколи не працюють в полі в обідню пору. Та у Вероніки немає особливого вибору. Полудниця вимагатиме жертви, і та має прийти до неї пополудні. 

 

Сам собі стартап. Як адаптуватися до майбутнього, інвестувати в себе і трансформувати свою кар’єру

Рейд Гоффман та Бен Касноча

 

Інвестуйте насамперед у себе – переконаний співзасновник професійної соцмережі LinkedIn Рейд Гоффман. Хто-то, а він таки має багато знати про кар’єру. Його співавтор – письменник та підприємець Бен Касноча чудово розбирається у стратегічному плануванні. Адже конкуренція на ринку праці зростає, а таке явище як стабільна робота поступово відходить.

Кожному спеціалісту потрібно тримати руку на пульсі, щоб невпинно нарощувати свій робочий капітал. Так, кожен «сам собі стартап», який потребує гнучких рішень, нетворкінгу і сякого-такого особистого бренду для побудови успішної кар’єри у світі, що постійно змінюється.

Усім хлопцям, яких я кохала…

Дженні Хан

Початок амбітної young adult трилогії, екранізованої Netflix. Легке романтичне читання, яке ідеально підійде для короткої відпустки. Лара Джинн хотіла б, щоб кохання спіткало її з іншим кавалером, але ж ні, чомусь її думки тільки про одного хлопця – і це сестрин колишній. Вона ніколи не пробачить такої зради.

Тож дівчина всіма силами намагається позбутись цього кохання. Прощальний лист мав би прояснити думки, та, на жаль, це так не працює. Коли ж її обранець дізнається, що вона має до нього почуття, починає вдавати, що кохає іншого.

Але чи так просто робити вигляд, що до без тями закохана, якщо серце зовсім цього не відчуває? 

Інстинкт. Перепрошивка для мозку, яка підвищить вашу продуктивність

Ребекка Гайсс

Наш мозок часто викидає коники: діймає тривогою, незадоволенням і взагалі налаштовує нас про себе самих. А все тому, що еволюційно він формувався в умовах, де кожен день міг стати останнім.

Мозок думає насамперед про виживання, навіть якщо у ХХІ столітті це вже далеко не так актуально, але воювати з інстинктами неможливо. Чи все ж можливо, як переконує докторка Ребекка Гайсс, яка спеціалізується на еволюційній біології і знає, як переключити мозок з цього саботажливого режиму на продуктивніший, який не заважає радіти життю. Звісно, з техніками доведеться добряче попрацювати, бо тисячоліття еволюції однією кнопкою не перемкнеш.

Розмови з друзями

Саллі Руні

Перший роман Саллі Руні – теж історія про «нормальних людей» (так, якщо ви читали інший її роман, то приблизно уявляєте, з якими персонажами матимете справу).

Сюжет обертається навколо дружби студенток Френсіс та Боббі. Перша    пише вірші, друга зачаровує знаннями історії. Френсіс ледве зводить кінці з кінцями, Боббі ніколи не переймалась через гроші.

Студентки, які нерозлий вода ще зі школи, виступають разом і разом збирають овації. Але знайомство з подружжям письменниці Меліси та актора Ніка змінює їхні стосунки. Боббі зачарована Мелісою, тим часом як Френсіс відчуває, що її вабить Нік.  

 

Феєрична фігня! Високе мистецтво скепсису у світі повної маячні

Карл Берґстром, Джевін Вест

Ми живемо у світі, де який просто затоплюють хвилі різнокольорових нісенітниць. Ви, мабуть, чули мільйони теорій, які є відвертою дезінформацією, тим не менш у них вірять, репостять і наводять як аргументи.

Про що і для чого ця книжка? Для боротьби з фейками, перекручуванням фактів та псевдонауковими типу фактами, які когось, може, й розважають, але переважно шкодять.

Вона допоможе розвинути критичне мислення і що найважливіше розвінчає низку міфів, які добряче вкорінились в інформаційному полі. Тож відкиньте цю феєричну фігню та налаштуйтесь на фільтрування інформації. Для всіх так буде краще і здоровіше.

 

Шараз-Де

Серджо Топпі

По-перше, це красиво. По-друге, збірка мальописів італійського митця Серджо Топпі перекаже оповідки Шараз-Де (нам більше відомої як Шагразада) зі знаменитої «Тисячі й однієї ночі». Кожна історія давала їй ще один день життя, тож кожна з них – на вагу золота.

Шараз-де щоночі розповідає цареві Шаг-Ріяру казки, легенди, де вигадка схожа на правду, а правда не відрізняється від вигадки. В них злі духи роблять капості добрим людям, мужні воїни протистоять хитрючим ворогам, там чигають небезпеки і чекають не менш небезпечні солодкі задоволення. І все це у вишуканому малюнку Топпі.

 

Земля Реву

Дженні Маклаклен 

Підліткове пригодницьке фентезі – відпочинок в іншому світі, адже на Землі Реву є не тільки дракони і єдинороги, а ще й ціла купа магічного люду. Було б краще, якби там обійшлось без злого чарівника, але ні, тут є Каркун… 

От тільки все це вигадали двійняла Траути, які в свої 11 років вже надто дорослі для таких розваг. От тільки… тільки дідуся, схоже, викрав Каркун. Той самий вигаданий лиходій. З того-таки горища, де Роз та Артур грали у Землю Реву. Чи зможуть діти подолати злюку та визволити дідуся? Які перешкоди їм доведеться пройти, щоб перемогти того, хто залякує всю Землю Реву? 

 

Ніщо не істина. Стисла історія людської дурості

 Сергій Щербаков

Навіть, якщо ви в чомусь цілком впевнені, подумайте ще раз, адже ніщо не істина. Життя видається великим пазлом, з якого можна скласти ідеальну картину і жити в ній.

От тільки ніхто не видає зображення картинки, яку треба скласти, тому в результаті виходить щось не вельми привабливе і хаотичне. Хоча ми знаємо, що має бути в цьому ідеальному житті: кар’єра, сім’я, відпочинок, спорт… і мільйони інших речей, але щось не стає на місце.

 Чому так відбувається? «Ніщо не істина» – своєрідна таблетка для виходу з матриці, запрограмованої на ідеальне життя. Стане легше, але не ідеальніше.

Авторка: Юлія Дутка