Як зробити електронні книги ще кращими

Електронні та паперові книжки сприймаються по-різному, і це тепер науково доведено. Дослідники з Аризонського університету (США), працю яких цитує Forbes, стверджують, що електронні книжки не сприймаються читачами як такі, якими вони у прямому сенсі володіють, адже цифрові тексти не надають поки що сучасним користувачам технологій відчуття фізичної власності. І саме через це в людей поки не може сформуватися емоційна прив’язаність до електронної книги, тоді як паперові томи дають нам непояснюване відчуття певної ностальгії, шляхом впливу на зорове сприйняття тексту, на слух — завдяки звуку шурхоту сторінок, на дотик, коли ми фактично обіймаємо обкладинку долонями.

Мінімалісти ж навпаки надають перевагу електронній продукції, адже вона займає значно менше простору. Ви можете носити цілу бібліотеку в своїй кишені — чим не ідеальний варіант? Також цифровий формат дозвляє, наприклад, змінювати розмір тексту та підсвітку екрану, через що можна зробити такі налаштування, за яких читачу було би максимально комфортно читати за різних умов. Вони надають більш функіональний досвід читання.


Таке розуміння різниці у сприйнятті надзвичайно важливе для того, щоб усвідомлювати, куди може розвиватися електронна книга, щоб стати якомога більш зручною у користуванні. Зрештою, сфера читання цифрового формату текстів ще тільки розвивається, порівняно з паперовими записами. Так дослідники виділили такі стратегії, які можуть дозволити зробити електронне більш близьким і знайомим:

  • Виробникам електронної продукції варто подбати про те, щоб досвід читання електронних книжок максимально нагадував читання паперових книжок і був більш інтерактивним, щоб людина могл фізично взаємодіяти з книгою. Наприклад, для початку можна додати в засобах для читання можливість робити примітки та малюнки на полях.
  • Або можна піти навіть далі і забезпечити користувачу щось таке, чого паперова книжка не зможе нам надати. Наприклад, унікальний звуковий супровід, підібраний спеціально під окремі сторінки.

Автори також зазначають, що, можливо, просто не варто порівнювати папір і «цифру». Це зовсім різні формати, кожен з яких по-своєму унікальний і забезпечує різні потреби користувачів.

Якщо ви хочете на своєму досвіді перевірити переваги електронних книг, обирайте ті, що вам до смаку, на сайті.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

1 152 thoughts on “Як зробити електронні книги ще кращими

    Залишити відповідь