Як жити добре по-шведському? Лаґом. Секрети щасливого життя

Лаґом – це щось значно більше, ніж просто помірність, з якою зазвичай асоціюють цей шведський стиль життя. Це не лише коротке слово, що глибоко вкорінилось у свідомість шведів, – у ньому криється ціла філософія, що допоможе не тільки жити щасливим і повноцінним життям, а й віднайти для себе справжню рівновагу.


Книжка «Лаґом. Шведські секрети щасливого життя» вийшла у видавництві КМ-букс. Автор: Лола Екерстрьом.


Фрагмент


НЕКЛОПІТКИЙ ПОЧАТОК ДНЯ

Багато психологів рекомендують починати свій день з тієї чи іншої форми медитації чи усамітнення, не занурюватися у цифровий світ, адже це дозволить очистити думки, перш ніж на нас наляже тягар дня. Нас заохочують докласти усіх зусиль, щоб позбутися стресу ще до того, як відповідальності та зобов’язання почнуть нашаровуватись на наш мозок переживаннями.

У цій концепції ранкового позбавлення стресу лаґом йде ще далі. Слід не просто на кілька хвилин заплющити очі, щоб зосередитись на своєму диханні, а й спростити ранкові рутини і звички, щоб послабити емоційний і фізичний тиск, перш ніж вийти з будинку. І це стосується також їжі, яку ми вживаємо на початку дня.

Лаґом чітко простежується в дії, коли мова йде про типовий шведський сніданок. На відміну від повноцінного англійського сніданку, який, скоріше, схожий на маленький бенкет із яєчні, хрумкого бекону, консервованих бобів, жирних сосисок та чорного пудингу, сніданок у Швеції межує з мінімалізмом.

Я часто кажу, що типовий шведський сніданок наслідує глибоко вкорінену в культурі практичність та популярну дизайнерську концепцію нашарування, в якій кожна одиниця є будівельним блоком. Цей скандинавський модульний підхід у дизайні означає, що кожен шматочок може бути як самостійною одиницею, так і вписуватися в більшу структуру. Поняття будівельного блоку — це одна з причин, з якої шведський бренд ІКЕА має широку популярність в усьому світі. Також саме з цієї причини данський бренд LEGO продовжує приваблювати

безліч людей будь-якого віку. Вони пропонують дуже прості інструменти, щоб побудувати те, що вписується в індивідуальні смаки кожного. Цей принцип нашарування також очевидний у шведських сніданках. Його два будівельні блоки — це скибки зернової випічки,

такої як хрусткий хліб, тонкі хлібці (tunnbröd) чи м’які мультизернові хлібці, і молочні продукти, як-от миска ванільного йогурту чи filmjölk (fil) — кислого молока.

На цих двох будівельних блоках ми починаємо будувати шведський сніданок. Ми покриваємо перший блок — хліб — скибками

сиру, м’ясною нарізкою, болгарським перцем, печінковим паштетом, солодкими маринованими огірками, вареними яйцями — і це лише кілька прикладів. Згодиться усе, що є в холодильнику і що можна порізати скибками чи намастити. Другий блок — молочні продукти — посипається мюслі, кашами та свіжими ягодами.

Така концепція сніданку вимагає менше часу на приготування вранці та дозволяє робити його більш чи менш поживним залежно від того, скільки шарів додатків ви покладете на свій хліб чи в свою миску. Таким чином, коли справа стосується сніданку, лаґом проявляє себе у парадигмі «менше — це більше», зосереджуючись на необхідному харчуванні, яке задовольняє наші потреби й водночас позбавляє метушні під час підготовки до нового дня.

Фото: видавництво КМ-букс
Фото: видавництво КМ-букс

ЕМОЦІЙНА ПЕРЕВІРКА

  • Можливо, найголовніший урок полягає в тому, щоб навчитися більше слухати та менше говорити.
  • Безліч можливостей втрачається, коли ми намагаємося взяти хід розмови в свої руки та заповнити собою простір. Це не означає, що слід поступатися іншим — скоріше, треба давати і їм можливість проявити себе.
  • Навчитися більше поважати і розуміти одне одного допоможе вміння у слушний момент замовкнути і вислухати свого співрозмовника.
  • Чи обов’язково констатувати очевидні факти? Чи не краще витратити цей час на обговорення більш значущих речей, які збагачують та навчають?
  • Інколи заздрість, яку ми відчуваємо до інших, пояснюється їхнім наближенням до свого ідеального стану лаґому, натомість ми могли б зосередитись на пошуку власної рівноваги.
  • Можливо, слід було б припинити керуватися менталітетом страху, пов’язаного з нестачею, і перейти в емоційний простір, де всього цілком достатньо?
  • Коли справа стосується емоцій та почуттів, прийміть свої потреби, змиріться з ними та не соромтесь їх. Так ви зможете наблизитися до емоційного задоволення.

Придбати книжку в Yakaboo

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

95 thoughts on “Як жити добре по-шведському? Лаґом. Секрети щасливого життя

    Залишити відповідь