Як віднайти гармонію та стати щасливим: 10 порад від улюблених авторів

Улюблених авторів часто хочеться розібрати на цитати. На чергове завдання весняного бінго підготували афоризми-настанови про щастя та антистрес від письменників, психологів, філософів.

Порада №1. Варто «уникати людей зі спотвореними цінностями, остерігаючись, що їхні цінності заразять і нас»

Письменник і професор філософії Вільям Б.Ірвін у книжці «Жити змістовно. Філософія радості від античних стоїків» відкриває нам вчення стоїків, за допомогою якого вдається здобути спокій та досягти щастя в цю швидкоплинну епоху. Адже саме стоїків вважали одними з найпроникливіших психологів Античності. Давні філософи зазначали, що гнів, тривога, горе, страх, заздрість отруюють людське життя. Щоб жити шляхетно, потрібно навчитися долати негативні емоції, не перейматися ситуаціями, на які ми не можемо ніяк вплинути, та не звертати увагу на образи. У книжці цікаво описано принципи життя стоїків, інсайти щодо особливостей людської психології і, щонайголовніше — адаптовано до сучасних викликів шлях до безтурботного та щасливого життя.

Порада №2. «Потрібно жити сьогоднішнім днем»

Психолог Михайло Лабковський закликає не відкладати щастя на потім, забути фразу на кшталт «почну з понеділка» та «почну з наступного року». У своїй книжці «Хочу й буду. Прийняти себе, полюбити життя й стати щасливим» автор розповідає про чинники, що перешкоджають нашому психічному здоров'ю, про природу тривог і страхів, допомагає зрозуміти себе та вчить самостійно керувати своїм життям. Ділиться шістьма принципами життя, яких дотримується й сам: 1) робіть лише те, чого бажаєте; 2) не робіть того, чого не хочете; 3) відразу говоріть про те, що не подобається; 4) не відповідайте, якщо не запитують; 5) відповідайте лише на запитання; 6) з'ясовуючи стосунки, говоріть лише про себе. Живучи за цими правилами, можна не лише розв'язувати наявні проблеми, а й почати діяти так, як вам подобається.

Порада №3. «Краще глянути проблемі у вічі й усунути її, ніж усе життя вдавати, ніби все майже окей і якось воно буде»

Радить медична журналістка та біологиня Дарка Озерна у своїй книжці «Бути окей. Що важливо знати про психічне здоров’я». Авторка розповідає про психічне здоров'я, роль якого часто применшують. Людина не повинна ігнорувати дискомфорт чи приховувати емоції від оточення. Як ідентифікувати психічний розлад, до кого звертатися по допомогу, які принципи роботи мозку та прояви емоцій, причини розладів і як їм запобігти, стереотипи, що побутують серед українців, що таке депресія та сезонне афективне порушення, тривожний розлад і вигорання, анорексія та компульсивне переїдання – ці та багато інших питань Озерна розкриває дуже легко та переконливо. Ця книжка змусить під іншим кутом зору глянути на своє самопочуття і задуматися про здоров'я.

Порада №4. «Якщо ви навчитеся відмовляти, ваше життя стане кращим»

Марк Менсон у книжці «Витончене мистецтво забивати на все» вчить говорити «ні», адже наші заперечення визначають наші цінності та ким ми є взагалі. Ще з дитинства нам нав'язують недосяжні ідеали, які роками намагаємося досягнути. Це і навчання на відмінно, і досконала зовнішність, і престижний виш, і класна робота, бо інакше лише вигукувати «Вільна каса» до кінця своїх днів, і подорожі в екзотичні країни, і надзвичайні фото в соцмережах. Кожен із нас перебуває в постійній гонитві за цим «краще». Але заради чого? Менсон розкаже, як перестати перейматися через усе на світі та фокусувати увагу на важливому, як стати кращою версією себе та йти далі, незважаючи на невдачі. Негативний досвід теж дуже цінний, він звільняє від міражу щастя. «Витончене мистецтво забивати на все» — визнаний світовий бестселер.

Порада №5. «Найбільший парадокс текстів і розмов про щастя в тому, що, хоч би скільки ви слухали про чужий досвід, він ніколи не стане вашим»

Це цитата з книжки журналіста Марка Лівіна та психотерапевта Іллі Полудьонного «Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях», де вони просто та по поличках розбирають тонкощі людських емоцій та почуттів. Звісно, оповідь не обмежується темою щастя, але для нього тут відведено окремий розділ. Їх у книжці — 20, у кожному розкрито конкретну емоцію чи почуття: злість, сором, заздрість, щастя, нудьга, образа, сором, закоханість, ревнощі тощо. Усі вони важливі у житті людини. Немає позитивних чи негативних емоцій, яких варто цуратися. Автори доступно і легко для розуміння викладають теорію, розказують історії з власного життя, дають вправи для самостійної роботи, радять книжки та фільми, а ще говорять про сучасні реалії. До речі, Лівін і Полудьонний створюють подкаст «Простими словами», який і надихнув їх на написання книжки. Спойлер – текст і подкаст не дублюють одне одного, тому можна читати та слухати одночасно.

Порада №6. «Втрати, неприємні емоції, відмова від звичного – усього цього не уникнути, якщо йдеться про серйозний життєвий вибір, про те, щоб, у разі необхідності, переписати життя, а не вдовольнятися посередністю»

Усе начебто нормально, чогось не вистачає? Немає на що скаржитися, але відчувається якась незрозуміла порожнеча? Психологиня Олена Любченко допоможе переписати життя так, що все піде на лад, але, звісно, не без вашої участі. У книжці «Переписати життя: як і що змінювати, щоби стати щасливою людиною» авторка підсумувала понад 20 років своєї практики. Вона говорить, що стати щасливим достатньо легко, але потрібно бути готовим до суттєвих змін. Ось три основні настанови психологині, що допоможуть повернути щастя у своє життя раз і назавжди: Нам залишається прийняти факт, що обставини змінилися, а тому вам доведеться також стати іншою людиною. Зрозуміти, що змінюватися складно і страшно. І, зрештою, не ставити собі надважких завдань і недосяжних цілей. Тут ви віднайде й реальні кейси, й цікаві інсайти з психології розвитку, стосунків та емоційної компетенції. Книжка допоможе з’ясувати перешкоди, що блокують ваш розвиток і щастя, почути свій внутрішній голос, перестати приймати половину щастя, віднайти гармонію з собою та здобувати від життя більше.

Порада 7. «Краще взагалі відмовитися від ідеї щастя, натомість думати про те, що таке страждання, і позбуватися їх»

Ці слова належать ізраїльському історику та одному з визначних футуристів світу Ювалу Ною Харарі. У своїй книжці «Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього», що стала світовим бестселером, автор описує історію людства від кам'яної доби до ХХІ століття. Звісно, основна роль відведена Homo sapiens. Харарі стверджує, що саме завдяки вмінню спілкуватися, довіряти і об'єднуватися в групи люди досягли успішного розвитку на відміну від інших видів тварин. І водночас він змушує замислитись над тим, яким би були наше теперішнє і майбутнє, якби предки в процесі еволюції пішли іншим шляхом. Було б краще чи гірше? Автор порушує багато надважливих питань і спонукає до розмірковувань про наше минуле, теперішнє і прийдешнє.

Як віднайти гармонію та стати щасливим: 10 порад від улюблених авторів 0

Порада №8. «Сядь у зручну позу, заплющ очі та зосередься на диханні: вдих, видих, вдих, видих»

Ось одна з порад Шері Кумбс для дітей та підлітків із книжки «Привіт, щастя! Мотиватор для тих, хто хоче насолоджуватися життям». Безперечно, дорослим може здатися, що у дітлахів не буває проблем і їхнє життя пухнасте і безтурботне. Але… усе не так просто. Докторка педагогічних наук, сімейна психотерапевтка Шері Кумбс створила інтерактивну книжку, що допоможе подолати смуток, гнів і страх, зрозуміти свої почуття, опанувати невідомі емоції, навчитися правильно реагувати на різні ситуації та врешті-решт сказати: «Привіт, щастя!». У книжці безліч вправ, які можна виконувати як із самого початку, так і без порядку, беручись за завдання, яке зацікавило або потрібне для угамовування пристрастей, що виникли в цю мить. Є лише одне правило — потрібно знайти місце, де ви почуваєтеся розслабленим і в безпеці.

Порада №9. «Шлях до щастя вимагає відмовитися від легших варіантів заради того, щоб здійснити свої найпотаємніші бажання»

«Людина, що хотіла бути щасливою» - книга французького письменника Лорана Гунеля відразу ж після виходу з друку вона стала бестселером, а ще її перекладено понад двадцятьма мовами світу. Головний герой Жуліан, здавалось би, має все для щастя, але почувається невдахою. Він готовий до складних випробувань лише заради того, аби бодай ненадовго його відчути. Доля закидає хлопця до загубленого селища в гущавині балійських лісів. Саме там, далеко від гамору та швидкоплинності світу, живе мудрець Самтьян. Жуліан переконаний, що цілитель душ допоможе йому віднайти шлях до щастя. На жаль, немає єдиної дороги чи дієвої формули для досягнення щастя. Рецепт щастя не можна отримати задарма, купити чи забрати силою, його можна лише збагнути. І шлях цей подолає не кожен.

Порада №10. «Щастя – це те, що ми маємо, поділене на те, що ми хочемо»

Психолог Тім Боно дослідив природу лайків та вподобайок, за якими ми полюємо в соцмережах. Автор препарує не лише реальні історії успішного життя у соцмережах, але й чесну ціну, яку треба заплатити за армію підписників. Бути, а не здаватися – ось одна зі складових формули щастя від дослідника.