Сучасні різдвяні історії: книги про магію свята, яка лишилась крізь роки

Сучасне Різдво — це нові традиції, мерехтливі вогники у вітринах і вікнах, святкова романтика чи підкреслена загальним святкуванням самотність. І завжди — очікування дива, магічних перетворень, важливих одкровень. Автори книг, які увійшли до цієї добірки, бачать його по-різному. Знайдіть серед їхніх історій ту, яка буде найближчою саме для вас.

Різдвяні оповідання від трьох популярних молодіжних авторів — це три різні історії, які мають свої точки перетину. Усі вони відбуваються під час одного неймовірного снігопаду, який змінює життя героїв. Дівчинка зі святковим ім’ям Ювілей вибирається із заметеного снігами експресу, або в кав’ярні найближчого містечка попити кави з вафлями, опинитися вдома у гостинної родини й зрозуміти, що її стосунки з бойфрендом віджили своє. Троє друзів дитинства у ту ж таки заметіль бредуть до цієї кав’ярні, де ще не отаборилася ціла купа чірлідерок, аби згодом усвідомити, що тепер вони значать одне для одного не зовсім те, що колись. А Едді переймається зникненням декоративного поросятка, хоча насправді гризеться тим, чи пробачить її хлопець ненавмисну зраду.

Милі, зворушливі, святкові й смішні історії — прекрасне легке чтиво для довгого й лінивого різдвяного ранку.

У майбутньому не буде Різдва! Для Вільяма і його нової, розширеної версії родини, яку об’єднало саме Різдво, це відкриття — справжній удар. Тому разом з вірним другом, динозавром Різдвозавром та колишньою ворогинею і нинішньою зведеною сестрою Брендою Пейн хлопець готовий на все, аби врятувати магічних летючих оленів, доброго Санту, співучих ельфів і саме Різдво від лиходія-браконьєра містера П. А заодно — відкрити таємницю загадкової Зимової Відьми.

Продовження історія про Різдвозавра — таке ж добре, кумедне, зворушливе і казкове, як і початок. Мешканці Північного полюса знову подарують вам в’язанку різдвяних пісень, а Вільям вкотре доведе, що хлопчику-на-інвалідному-візку усе під силу. Особливо якщо з ним є народжений у Святвечір динозавр і сама магія Різдва.

Що може бути романтичнішим, ніж Різдво у Нью-Йорку? Тільки знайомство із Бруклінським Хлопцем, який видається аж надто ідеальним, щоб бути справжнім. Для Пенні, популярної в Мережі блогерки й школярки-невдахи в реальному житті, це усе схоже на казку, в яку так приємно зануритися після всіх жахливих подій, які вона пережила. Та навіть найкраще Різдво рано чи пізно закінчується, і Пенні доводиться повернутися додому у Британію, де вона стане причиною грандіозного інтернет-скандалу. Адже виявиться, що Бруклінський Хлопець, в якого вона встигла — взаємно! — закохатися — не зовсім той, за кого себе видає.

Молодіжний роман від відомої британської ютьюб-блогерки Зої Загг не даремно став бестселером: у ньому романтика поєднується з насущними підлітковими проблемами, які переживають чи не всі дівчата віку головної героїні. Тому кожна з читачок може трішки упізнати тут себе… І трішки повірити в те, що різдвяні дива існують, а мрії — збуваються.

Кожна дитина, яка вірить у Санту (чи, як британські дітлахи, у Батечка на ім’я Різдво), мріє побачити на власні очі життя на Північному полюсі. Але не кожна здатна там обжитися. От і Амелії, яка вже встигла врятувати Різдво у попередній, другій частині трилогії від Метта Гейга, це не дуже вдається. У Майстерні іграшок навіть найпростіша робота валиться з рук, у школі виникають непереборні проблеми з ельфійською математикою, а найкращі сани перетворюються на купу брухту, коли ними намагається покермувати ця дівчинка. Можливо, річ у тому, що її місія — бути рятівницею? Адже коли Різдво знову опиняється під загрозою, ніхто не зуміє протистояти ворогу краще й ефективніше, ніж Амелія.

Книжки Метта Гейга мегапопулярні в усьому світі й перекладені 28-ма мовами. Він — один із тих сучасних письменників, які запалюють у дитячих душах полум’я віри у неповторні чари Різдва.

Одне щире різдвяне бажання дитини може спричинити неабиякий переполох. Якось Тео набридло, що батьки, які вічно пропадають на роботі, не мають часу навіть на сімейну вечерю на Святвечір, а замість барвистих, перев’язаних бантами коробок кладуть під ялинку конверт із подарунковими сертифікатами. І, побачивши у вікні дивну зірку, він загадав особливе бажання — мати друзів. Магія Різдва миттю спрацювала й оживила ялинкові іграшки — коника, солдатика, снігура і янголівну. Та чи не зчинять вони розгардіяш, через який хлопчику неабияк перепаде на горіхи?

Ця казкова дитяча історія нагадує й дорослим про те, як важливо, аби діти не почувалися покинутими й самотніми на свята. Адже так важливо відкласти робочі наради, мобільні телефони та стоси справ — і здійснити те саме, найзаповітніше різдвяне бажання.

Ця фантазійна історія, яка розповість легенду про казкову країну, де панує зима, і познайомить зі справжньою історією того Мороза, який щороку навідується до дітлахів, — трохи більше, ніж просто книжка. Адже вона створена за мотивами 5D-шоу «Winterra. Легенда казкового краю». Кадри з неймовірної постановки ілюструють авторську казку про двох синів лісника, один з яких не вірив в існування Діда Мороза, а другий заповзявся довести, що він таки є. І вирушив на його пошуки у далеку засніжену країну зими — Вінтерру.

Ця книжка стане чудовим подарунком для шанувальників фантастичного шоу, а також для тих, хто поміж таких різдвяних персонажів із багатою історією, як Санта Клаус чи Різдвяний Гном, хотів би вписати й Діда Мороза та оповідь про його життя.

Миколка поїхав з батьками в Карпати, та замість затишних вечорів у сімейному колі на дорослих там чекала гора передсвяткових клопотів, за якою вони й не мали зовсім часу на сина. Ображений і зажурений, хлопчик хотів-був самотужки повернутися до міста. Та у своїй маленькій мандрівці натрапив на чарівну місцину і зустрів Різдвяного янгола, який розрадив і заспокоїв його і нагадав: навіть якщо ти іноді почуваєшся самотнім і забутим, поряд завжди є твої особливі янголи, які подбають про тебе і подарують тобі свою любов.

Ця дуже світла історія не лише наповнює серця світлою різдвяною радістю, а й знайомить читачів із традиціями святкування Різдва — душевно і цікаво.

Ці новорічні та різдвяні казки написали спеціально для сучасних читачів українські автори, а їхніми героями стали й традиційні для казок персонажі, такі як феї та домовички, і святий Миколай, і муха-несплюха, і навіть милий єнотик Бо. Різні за жанром та настроєм, усі вони поєднуються у гармонійний літературно-мистецький колаж, який можна смакувати щодня потрохи або «проковтнути» за один неповторний вечір.

Велика книжка з барвистими ілюстраціями ідеально пасує для святкового сімейного читання. Під ялинкою з какао чи під ковдрою з мандаринками — «Казки…» всюди звучатимуть доречно і створять атмосферу зимової казки.

Найріздвяніша новинка з усіх зимових книжок, — «Снігова сестричка» — запрошує вас у свій затишний світ. Так, як Гедвіґ запросила на свою святково оздоблену віллу Юліана, пригніченого через те, що в родині ніби зовсім забули про наближення свята і ніяк до нього не готуються. Проблема насправді значно глибша, ніж притаманна дорослим неуважність: трагедія, яку пережила сім’я, затьмарює мерехтіння різдвяних вогників. А Юліан мріє, щоб усе було, як раніше, і в гостях у нової подруги він майже відчуває це. От тільки трохи бентежить той факт, що крім них, двох дітлахів, на віллі нікого немає, а за її стінами блукає якийсь дивний незнайомець…

Як перетворити непрості емоції у візерунок почуттів, де сплітаються світла печаль і очікування свята, — це відомо лише таким чарівникам слова, як Чарльз Діккенс, Ганс Христіан Андерсен і Мая Люнде, яка разом з ілюстраторкою Лізою Айсато створила цю глибоку зворушливу історію.

Різдво — це не тільки кутя і пампухи та святкова романтика. Воно може бути таким різним! Гіркуватим, коли доводиться стрічати його наодинці, з присмаком авантюри, коли якраз під свято їдеш до незнайомого міста, незграбним або кумедним. Іноді воно приходить до героїв у несподіваний час і в дивне місце, як-от прийшло до маленького Влада в онкологічний центр посеред гарячого літа. Бо Різдво — це не «джингллбеллз» і мерехтливі вогники у вітринах. Це час світлої любові та іноді болісних перетворень, це нагадування про Дитя, яке прийшло у наш світ, аби врятувати його.

19 різдвяних історій від 19 українських письменників такі різні за настроєм, акцентами і стилем, що диву даєшся, як вони вживаються в одній книжці. Але у цій неоднорідності є своя перевага: серед цих історій неодмінно знайдеться «ваша».

Розкішний старовинний готель «Замок у хмарах», захований у засніжених горах, готується до найпишнішої події року — Різдвяного балу. А юна покоївка Фанні, яка спостерігає за прибуттям гостей, ще не знає, що, окрім пов’язаних з роботою клопотів, на неї чекає неймовірна пригода — із загадками та відкриттями, з погонями й перестрілками, з розслідуванням таємниць, легендарними коштовностями й палким коханням.

Яскрава, романтична і динамічна історія, яка відбувається у справді казкових декораціях, гарантує вам захопливе святкове читання.

Що може бути колоритнішим, ніж Різдво у Карпатах? Сім оповідань, які увійшли до цієї книжки, змальовують його у всій красі. Тут і 12 страв на Святвечір, і яскраве дійство Меланки, і маленькі дива, як-от квіти, що розцвітають на Різдво, і яблука, що перетворюються на зорі. Янголи та щезники, засніжені гори й затишок у сімейному колі — тут є все те, що передає дух гуцульського свята. Та навіть у час різдвяної магії з героями оповідань лишаються їхні проблеми — війна і бідність, заробітчанство і розірвані сім’ї, бо таке воно, життя. Але Різдво — час для дива, і воно, нехай навіть зовсім маленьке, обов’язково до кожного з них прийде.

«Різдвяного янгола» варто читати усім, в кого у житті замало чудес — а їх так хочеться! Адже ця книжечка з ніжними ілюстраціями Анастасії Стефурак — сама по собі маленьке диво. А той настрій, який вона дарує читачам, — справді дивовижно різдвяний.

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

495 thoughts on “Сучасні різдвяні історії: книги про магію свята, яка лишилась крізь роки

    Залишити відповідь