Wow-книжки про здорове харчування: втрачаємо вагу без зривів та обмежень

Щовесни ми готуємо план змін: графік тренувань, відмова від шкідливих продуктів, приготування їжі, яку не соромно пред’явити в Інстаграмі, а краще почати втрачати вагу від одного тільки рецепту. Підготували добірку книжок від відомих дієтологів, які спираються на останні досягнення науки та показують, що треба змінити в раціоні та способі життя, щоб стати кращою версією себе.

Ви це зможете! 7 складових здорового способу життя

Дарка Озерна

Бути в хорошій фізичній формі та одночасно їсти здорову їжу — це дорого. Приготувати корисні продукти смачно — неможливо. На це здатен лише шеф-кухар. Здоровий спосіб життя — це новий тренд інстаграм-блогерів. Але чи це так насправді? 

Медична журналістка та біологиня Дарка Озерна викриває безліч популярних міфів, що побутують довкола теми здорового способу життя. Авторка дає поради щодо раціону, покращення самопочуття та здоров’я, повернення хорошої фізичної форми та енергійності, відновлення сну тощо.

Усі аргументи та висновки базуються на сучасних наукових даних, медичних рекомендаціях, протоколах діагностики та лікування. Тіло у нас одне і про нього потрібно дбати, а не вірити в чарівну силу таблеток чи вдаватися до суворих обмежень.  

Круто, що книжку написано для і про сучасних українців. Відчувається, що письменниця співпереживає та глибоко розуміє виклики, які постають перед нами щодня.

Їж, пий, худни. Здоров’я без дієт

Наталія Самойленко

Дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко допоможе розібратися з причинами появи зайвої ваги, підібрати правильний раціон і навіть сформувати звичку харчуватися збалансовано.

Книжку написано легко та зрозуміло, а ілюстрації додають позитивного настрою і мотивують до змін. 

Як здійснити діагностику ваги та зрозуміти її? Коли потрібно худнути? Який зв’язок між гормонами та вагою? Чи потрібно рахувати калорії? Які вуглеводи корисні, а які ні? Для чого потрібні жири? Чому небезпечне переїдання? Що, коли та скільки їсти? Авторка ділиться найнеобхіднішою інформацією, допомагає уникнути помилок і налаштувати ваші біоритми правильно. Її методику побудовано на принципах сучасної доказової медицини. Усі наукові факти і висновки досліджень тісно переплітаються з простими та ефективними рекомендаціями щодо створення персонального раціону та коригування харчування. Дотримуйтеся цих порад і результат не змусить себе довго чекати. 

Що й коли їсти.

Як знайти золоту середину між голодом і переїданням

 Андрій Бєловєшкін

Лише 12 правил і ви знайдете золоту середину між голодом і переїданням. Андрій Бєловєшкін, лікар і спеціаліст у галузі здорового способу життя, ділиться своїми знаннями та досвідом. Він пропонує дотримувати 12 правил режиму харчування і 12 правил вибору продуктів. «Це не для мене. Занадто складно», – відразу ж подумали ви, але потрібно навчитися слухати своє тіло, приймати правильні харчові рішення та отримувати задоволення. 

Основні правила режиму харчування:

  1. Часті проміжки.
  2. Харчове вікно.
  3. Харчовий хронотип.
  4. Сніданок.
  5. Вечеря.
  6. Кількість приймань їжі.
  7. Їжте, коли голодні.
  8. Пауза перед їдою.
  9. Повільна їда.
  10. Харчове утримання.
  11. Рефіди та «солодкі дні».
  12. Метаболічна гнучкість і циркадна синхронізація. 

У книзі 24 розділи, у кожному автор спочатку знайомить з історією питання, а потім розповідає, як це харчове правило впливає на наше здоров’я. Чим відрізняється емоційний голод від фізичного, яка кількість приймань їжі на день оптимальна, як із корисних продуктів приготувати смачну страву, чому важливий ритуал харчування, що таке швидка та повільна їжа – на ці питання відповідає Андрій Бєловєшкін.

Ти просто WOW

Аніта Луценко та Світлана Фус

Книжка з порадами, які допомагають сформувати красиве тіло,  нагадує модний журнал. Уже обкладинка заряджає позитивом. «Ти просто WOW», – правда мотивує? Так і хочеться відкрити та дізнатися, що потрібно робити для досягнення WOW-ефекту. 

У книзі 28 глав і 28 кроків на шляху до хорошого самопочуття, здоров’я та нормалізації ваги. Що таке режим і як його дотримуватися, як коректно організувати своє харчування, як правильно пити воду, як перестати зриватися та контролювати свій раціон, що їсти під час вагітності та годування, як перемогти менопаузу, як користуватися конструктором вправ та їжі, для чого робити розвантажувальні дні – виняткові інструменти та поради від фітнес-гуру Аніти Луценко та дієтологині Світлани Фус. 

У подарунок до книжки ви ще й отримаєте щоденник контролю, куди зручно вносити свої параметри тіла, дані, що ви їли та скільки пили води. Це допоможе помітити наявні проблеми з харчуванням, організувати ваш раціон і спостерігати за результатом. 

Дієта Будди. Давнє мистецтво скинути вагу, не втрачаючи здорового глузду

Тара Котрелл і Ден Зігмонд 

Людину, що дотримується дієти, видають її голодні очі та стражденний вираз обличчя. Вона гризе яблука, а мріє про карбонару або какао з маршмелоу. Вона не дуже переймається подіями довкола, бо голодна. У такому стані можна легко зірватися та після одного походу в McDonald’s звести нанівець усі старання. Необов’язково знущатися над собою, щоб стати стрункішою.

Тара Котрелл і Ден Зігмонд знайомлять з дієтою, що нічого не забороняє. А так можна було? Так. Мова йде про дієту Будди, який понад 2500 років тому знайшов «серединний шлях» між нездоровим переїданням і відвертим голодуванням. Потрібно засвоїти два головні правила: 1) скоротити час споживання їжі до дев’ятигодинного вікна (наприклад, з 9 до 18 чи з 10 до 19); 2) дотримуватися серединного шляху, тобто уникати всього того, що занадто, байдуже занадто багато чи занадто мало. Але дієта Будди дозволяє раз на тиждень, якщо дуже хочеться, відступати від правил і їсти після закінчення дев’ятигодинного вікна. Будьте помірковані щодо харчування протягом дня, адже саме крайнощі призводять до появи надлишкової ваги. 

Їжа для мозку. Наука розумного харчування

Ліза Москоні

«Ми – те, що ми їмо», – говорив Гіппократ. Наше харчування впливає не лише на наш зовнішній вигляд, самопочуття, а й – на роботу мозку. Зараз ви, мабуть, згадуєте рекламу батончика «Снікерс» і думаєте, що книжку можна не читати, адже вже знаєте всі відповіді. Але чи дійсно це так? 

Нейродослідниця Ліза Москані розклала по поличках дані з нейрохарчування та розгромила вщент багато типових порад з інтернету. Ось три найважливіші правила: 

  • щодня пити по 8 склянок води;
  • їсти сезонні фрукти та овочі;
  • підтримувати баланс корисних жирних кислот омега-6 і омега-3;
  • дотримуватися середземноморської дієти.

Авторка навчить відрізняти хорошу й погану їжу для мозку, допоможе збалансувати ваше харчування та уникнути шкідливого впливу. Тут ви знайдете цікавий тест, після проходження якого ви зможете підібрати правильний раціон. 

Кетодієта. Як жити довго і думати швидко

Олена Ісламкіна

Наукова журналістка Олена Ісламкіна дев’ять років тому спробувала кетодієту, а згодом  повністю на неї перейшла. За кілька місяців Олена схудла на 8 кг, позбулася мігрені та алергії, а ще збільшила свою продуктивність. Як їй це вдалося? Авторка ділиться своїми спостереженнями та відкриттями.

Спілкуючись із лікарями, вченими та істориками, Олена Ісламкіна виявила, що їжа, яку ми вважали «корисною», може зробити нас слабкими та хворими. А та, що «заборонена», навпаки допомагає позбутися надлишкової ваги, діабету, проблем із печінкою, «високого» холестерину та багатьох інших проблем. Авторка розвіює «жирні» міфи, викладає теорію та практику кетодієти, розповідає, що та коли краще їсти, а також ділиться цікавими та смачними рецептами страв.

Попрощайся з цукром. Інструкція зі здорового й щасливого життя

Моллі Кармель

Моллі Кармель, терапевтка з лікування розладу харчової поведінки, сама попрощалася з цукром та пропонує послідовникам покроковий план, який за 66 днів допоможе уникнути залежності від «солодкого кохання».

Моллі пише, що її історія схожа на багато інших: дуже набрала вагу, сіла на дієту, яка допомагає зіркам чи знайомим, потім зірвалася  і стрілка на вагах показує більше ніж було до старту дієти.

Щоб розірвати це коло, Моллі перепробувала перш за все відмову від жирів – ще декілька років тому у цукру була індульгенція, а жири знаходилися під суровою забороною. Але це не допомагало.

Експертка стверджує, що все 10 років живе без цукру і почувається набагато краще: сил та бадьорості більше,  перестали турбувати головні болі,  і найприємніше, що  вага зменшилася і не повертається.

Ось три поради по нейтралізації цукру:

  • шукайте продукти, на етикетці яких цукор – хоча б 5-й інгредієнт.
  • викиньте стратегічні запаси цукру та подумайте чим його замінити.
  • зверніться за підтримкою – до чоловіка, дітей або груп анонімних цукроголіків.

Жири на дієті

Джозер Меркола

Американський лікар написав не одну книжку про жири. В цій він доводить, що надмірне споживання промислових масел шкодить нашому організму. 

Меркола показує сильні сторони кетодієти (обмеження вуглеводів та збільшення споживання продуктів, де містяться корисні жири), та доводить, що майже всі хвороби в організмі спричинені порушенням метаболічних процесів.  

Наш метаболізм  ламається, коли виникає дисфункція мітохондрій – природної електростанції організму. Тому акцентом у вашому харчуванні мають бути овочі, яйця, риба та м`ясо, а не фаст-фуд, солодощі та газовані напої.

Стоп, авитаминоз! Простые блюда для повышения иммунитета и гемоглобина

Низький вміст гемоглобіну — досить знайома проблема для багатьох жінок. Вагітність, грудне вигодовування, весняний авітаміноз – це далеко неповний перелік станів, які потребують посиленого меню. Можна почати вживати таблетки, але не обійтися від змін в харчуванні. Дієтологи радять вживати більше каш, телятини, м’яса, гарбузів, яблук та гранатів.

Добірка рецептів на кожен день, які допоможуть скласти повноцінне меню. Навіть з простих продуктів може вийти страва ресторанного рівня: суфле з кабачків, голубці з гарбузом, морквяно-яблучні котлети чи корисні солодощі у вигляді перетертої обліпихи, брусниці з морквою чи варення з клюкви.

Невже це все через їжу?! Лайфхаки з правильного харчування для підлітків
Світлана Фус, Маша Сердюк

Книжку створено спеціально для підлітків. Світлана Фус і Маша Сердюк піднімають такі важливі питання: як ми змінюємося з віком, як їжа впливає на наше тіло, чому з’являються прищі та яка їжа їх провокує, чому підвищується пітливість, як уникнути зайвої ваги, які продукти їсти тощо. Авторки детально пояснюють усі процеси, що відбуваються в організмі під час дорослішання, діляться лайфхаками щодо вирішення чи запобігання проблем. Наприклад, якщо видавлювати прищі, то можна занести інфекцію та погіршити проблему. Є набагато дієвіші способи боротьби з прищиками – звернутися до дерматолога та їсти менше солодкого. 

А ще тут подано простий варіант меню, що допоможе бути у хоршій фізичній формі. У книзі багато ілюстрацій, таблиць і схем, що полегшують сприйняття інформації та зацікавлюють.
Більшість із цих тем діти соромляться чи бояться обговорювати з дорослими. Тому круто, що є книжка, в якій є відповіді на всі актуальні питання.

 

Авторка: Люба Ляшко