Яким буде світ у 2019: Науково-фантастичне передбачення від Айзека Азімова

У 1983 році канадське видання The Star звернулося до американського письменника-фантаста Айзека Азімова з пропозицією написати передбачення на 2019 рік. Така ідея повторювала би спробу Орвелла поглянути на світ майбутнього за 35 років до описаних у книзі “1984” подій. Айзек погодився, і 31 січня 1983 року в газеті вийшла стаття Azimov’s New World, основні думки з якої ми вирішили перекласти для вас. Тож давайте разом знайомитися з очікуваннями попередніх поколінь.

«Уявімо, що ядерної війни не буде...»

У своїх більш ранніх передбаченнях Азімов вважав, що в майбутньому на людство чекатиме ядерна війна. Однак цього разу він вирішив описати світ, у якому 2019 рік все ж залишиться без настільки глобальних катастроф.

Першим і основним явищем, яке, за словами Азімова, в 2019 році набуде розквіту, є комп’ютеризація та роботизація: «…роботи заполонили промисловість і в наступні роки доберуться до наших домівок. Беззаперечно, розвитку комп’ютерної сфери чинитимуть опір, та оскільки повстання, аналогічного за масштабами до повстання луддитів, не передбачається, цей розвиток продовжуватиметься й надалі. Все більш заплутаний суспільний порядок унеможливить життя без комп’ютерних технологій; ті країни, які відставатимуть у рівні комп’ютеризації, потерпатимуть настільки, що їхнє керівництво проситиме у міжнародної спільноти допомогу з комп’ютерами так само, як наразі просить про збройну допомогу». 

Нова ера, нова робота

Азімов зазначає, що такий само болючий і різкий перехід з одного виду діяльності на інший, як той, що відбувся під час Промислової революції, чекатиме на людство і в 2019 році. 

«Комп’ютеризація не означатиме зменшення кількості робочих місць, оскільки в минулому розвиток технологій, зазвичай, створював більше професій, ніж знищував… Однак наразі новостворені робочі місця повністю відрізнятимуться від тих, що зникнуть, і ще ніколи ця зміна не була настільки радикальною», – зазначає Азімов. – «Нові посади, скоріш за все, будуть пов’язані з розробкою, виготовленням, збиранням, підтримкою діяльності та ремонтом комп’ютерів та роботів, а також з дослідженням нових галузей, які створять усі ці “розумні” машини».

Відповідно, на думку письменника, має змінитися освіта: «Усе людство повинно бути комп’ютерно-грамотним та повинно бути навченим основам життя у світі “високих” технологій. Зміни відбуваються значно швидше, тож і суспільству доведеться значно швидше пристосовуватися». Наступне, “перехідне” покоління, таким чином, може постати перед загрозою того, що багато непідготовлених до нового життя людей просто не знатимуть, що робити.

Найбільші виклики для суспільства

Азімов перераховує три масштабні проблеми, які людство повинно було вирішити ще до 2019 року:

«Перша: Населення продовжуватиме зростати ще кілька років, що зробить перехідний період ще болючішим. Державам уже не вдасться не звертати увагу на той факт, що жодну проблему не можна буде вирішити, якщо вони будуть і далі посилюватися, зростаючи до таких розмірів, з якими вже буде важко впоратися. Спроби запобігти цьому проявлятимуться у вигляді заохочення до низького рівня народжуваності, і очікується, що до 2019 року загальна світова тенденція зростання кількості населення стабілізується.

Друга: Наслідки людської безвідповідальності щодо відходів та забруднення стануть з часом все більш очевидними та нестерпними… Є надія, що до 2019 року розвиток технологій надасть людству необхідні інструменти, які допоможуть вирішити це і зупинити занепад довкілля.

Третя: Ті зусилля, яких світ має докласти заради вирішення зазначених проблем і для полегшення в цілому процесу змін,…, повинні стати вище за ті проблеми, які віками посилювали розбрат між країнами та всередині них через вузьколобу ненависть та недовіру». Люди повинні стати більш дружніми не завдяки раптовому приходу благочестя й моральності, а через усвідомлення, що в інакшому випадку загинути можуть всі.

Життя заради задоволення

За словами Азімова, через те, що марудну роботу візьмуть на себе роботи, люди зможуть займатися тим, що приносить їм задоволення: «У людей буде відпочинок не для того, щоб нічого не робити, а для того, щоб робити, що вони забажають; щоб мати змогу вільно займатися науковими дослідженнями, літературою і мистецтвом, мати найрізноманітніші інтереси та найдивовижніші хобі». Школа буде тільки надихати учнів, решту всього вони зможуть дізнаватися вдома за допомогою комп’ютера, і кожен зможе вивчити будь-що.

Дорога в майбутнє пролягає крізь космос

Повертаючись до тематики наукової фантастики, Азімов уявляв собі сонячну електростанцію на Місяці, яка би направляла потім накопичену енергію на Землю. А також виробничі фабрики у космосі, засоби зі знищення відходів шляхом відправки їх далеко за пояс астероїдів, методику побудови технологічних застосунків в умовах невагомості… Цих нововведень поки немає, але рік тільки почався, і хтозна – можливо, ми таки стоїмо на порозі значних відкриттів.

«Насправді, хоча світ у 2019 році значно відрізнятиметься від світу року 1984, це буде лиш перший крок, адже людству ще належить багато що здійснити».

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

14 thoughts on “Яким буде світ у 2019: Науково-фантастичне передбачення від Айзека Азімова

    Залишити відповідь