Вперше пройде фестиваль української есеїстики ШЕРЕХ

16-18 грудня вперше відбудеться фестиваль української есеїстики ШЕРЕХ. Ініціаторами події є Києво-Могилянська бізнес-школа, Український центр міжнародного ПЕН-клубу, видавництво “Дух і Літера”.

Фестиваль покликаний привернути увагу до есеїстики, української інтелектуальної прози, створити майданчик для формування нового покоління авторів та актуалізувати особистість Юрія Шевельова в українській культурі. Кульмінацією фестивалю буде церемонія нагородження IV Премії ім. Юрія Шевельова та відзнаки ШЕРЕХ-2016.

Фестиваль ШЕРЕХ названо за псевдонімом батька української есеїстики Юрія Шевельова. Шерех – його найособистіше ім’я для найважливіших думок. Водночас «шерех» – це звук від гортання сторінок.

14 грудня о 10:00 в УКМЦ (вул. Хрещатик, 2) на прес-брифінгу буде оголошено фіналістів Премії ім. Юрія Шевельова та відзнаки ШЕРЕХ-2016.


У програмі фестивалю:

  • Круглий стіл “Українська есеїстика: як це було, як є і як буде.”
  • Фотоесеїстика. Зустріч з фотографами Віктором Марущенком та Валерієм Мілосердовим.
  • Церемонія нагородження Премією ім. Юрія Шевельова.
  • Презентація циклу телепередач “Очима культури” Марка Роберта Стеха (номінант Премії Шевельова-2016, літературознавець та письменник, директор видавництва КІУС) .
  • “Есей як невипадкова випадковість”. Кава з Андрієм Бондарем.
  • “Як обмеження свідомості формують світ, в якому ми живемо”. Кава з Любком Дерешем.
  • Круглий стіл “Як видавати український нон-фікшн сьогодні”. Учасники: Дана Павличко (видавництво “Основи”), Антон Мартинов (видавництво “Наш Формат”), Павло Швед (засновник Komubook), Костянтин Сігов (видавництво “Дух і Літера”).
  • “Літературна есеїстика: що це таке і кому воно потрібно?”. Майстер-клас Євгена Стасіневича (літературний критик).
  • “Чарунки думки: феноменологія мислення”. Кава з Вахтангом Кебуладзе.
  • “Буття як похибка, мова як одрук”. Зустріч з Михайлом Мінаковим (філософ, голова Кантівського товариства в Україні).
  • Презентація та обговорення фільму “Воскресіння розстріляного Відродження”.

Повну програму дивіться за посиланням.


Також у програмі фестивалю: концерт від Kyiv Contemporary Music Days: Internationale Ensemble Modern Akademie (Франкфурт), перегляд стічки “Рожева мапа”, реж. Ель Парвулеско.


Вхід на події фестивалю вільний за умови обов’язкової реєстрації.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

9 thoughts on “Вперше пройде фестиваль української есеїстики ШЕРЕХ

    Залишити відповідь