Від коронавірусу помер письменник і сантехнік №1 Слава Се

Про смерть 53-річного Слави Сэ першими повідомили латвійські ЗМІ. За їх інформацією, Слава помер у центральній лікарні Риги від пневмонії після двох тижнів у реанімації. Письменник, блогер, сценарист, автор «сантехніка» та інших душевних замальовок любив приїздити в Україну з концертами.

Слава Се – псевдонім Вячеслава Солдатенка. Він почав писати  у «Живому журналі» після того як пішов з бізнесу та перекваліфікувався у сантехніки.  Пости Вячеслава, де він описував власний досвід, швидко стали популярними.

А  відомим його зробила перша книга «Сантехнік, його кіт, дружина та інші подробиці», наклад якої сягав 150 тисяч екземплярів. Книга стала багато в чому автобіографічна: сантехнік, пережив розлучення, виховував двох доньок  та став чоловіком, чия «самотність пахне хом’ячками».

Потім були «Сантехнік з пилу і з жаром», «Розлучення» і «Єва».

у 2021 році вийшла його остання Книжка – «Маленька опера». Цікаво, ще майже 10 років після виходу першої книжки, Слава Се продовжував працювати сантехніком та жартував, що знає 1001 причину, чому тече вода з крану. Наприклад, тому що це красиво.

Слава Се своєю письменницькою кар’єрою завдячує мамі. Він згадував, мама була застосовувала жорсткі методи виховання, адже й у самої дитинство було суворим: вона народилася в війну, з п’яти років пасла корів з лозиною.

«За допомогою цієї лозини зробила мене тим, хто я є. Вона любила Олексія Толстого і десь вичитала, що в дитинстві його щодня примушували писати твори. Цей же прийом був випробуваний на мені. А я не хотів бути Олексієм Толстим – він був лисим і в окулярах. Я хотів «Волгу». Але, як бачите, вибору у мене особливо не було», – зізнавався письменник на зустрічах з читачами.

Слава не раз казав, що письменники – люди з залізною волею, адже доводиться зранку вставати, лупати та лупати, поки не вийде гарний текст. Натхнення приходить раз на рік або взагалі не приходить, а писати все одно треба. Водночас він вважав письменницьку роботу однією з найкращих у світі.

Слава Се називав себе «ходячим вірусом» після зустрічей з читачами. Але гастрольні поїздки не припиняв і зізнавався, що підживлюється цікавістю прихильників.