Віч-на-віч із рапторами та інші скажено небезпечні пригоди

«Світ суперзаврів» - це мікс книжки та сучасних технологій, де читач – повноцінний учасник історії. Принесіть підлітку книжку і встановіть додаток на смартфон — це забезпечить позитивне перше враження та позбавить вас пояснень, чому фентезі про еволюцію динозаврів варте уваги.

Це перша книжка із серії оповідей про небезпечний та надзвичайно красивий світ суперзаврів. Якщо дітлахам подобається читати тривалі історії, то хай готують розтягнути задоволення аж на шість книжок. Українською мовою наразі в продажу лише одна, але наступні п’ять не забаряться.

Творець світу суперзаврів

Джей Джей Барріджа — художник, дизайнер і телеведучий. Визнання здобув завдяки дитячому телешоу про мистецтво на BBC Smart. Воно набуло неймовірної популярності і поступово переросло у справжній бренд. Вийшло три окремі телесеріали, шоу, журнали, книжки і мерч.

Коли Барріджа пішов з телебачення, то повернувся до створення масштабних художніх творів, зокрема про динозаврів. Це його улюблена тема.

Звідси і зародилася ідея випустити серію книжок про динозаврів, що не вимерли, а продовжують існувати у ХХ столітті.

Віч-на-віч із рапторами та інші скажено небезпечні пригоди 0

Про що книжка?

Читач переноситься у 1932 рік на острів Вокан. Оповідь вписано в контекст нашої історії — згадано Першу світову війну, відтворено реальне життя людей, їхній побут і навіть одяг. Лише, коли на сторінках читаємо про заврів, рапторів, тиранів, завроферму та завролюдей, — стає зрозуміло, що це фентезі.

Здається, що це цілком можлива реальність, але за умови, що всі динозаври не вимерли понад 60 мільйонів років тому, а залишили по собі нащадків.

Пригоди на острові Прянощів

Сюжет розгортається навколо подорожі 13-річної дівчинки Беа, яка разом з бабусею Банті і хрещеним батьком Теодором вирушає на небезпечні острови. Беа думає, що вони проїхали півсвіту заради вивчення дикої природи Індонезійських островів Ару. Насправді ж бабуся отримала листа, якого відправили з цього острова. Аж через 11 років до Банті прийшла новина від дочки, матері Беа, яку вважали такою, що пропала безвісти.

 На цьому острові чатує безліч небезпек, але Банті та Теодор хочуть дізнатися, що сталося з Грейс і Франкліном, батьками Беа, та чому вони не повернулися додому.  І перші підозрювані  – тіньові раптори  – тихі, хирі, розумні.

Чому заври?

У книжці знаходимо кілька слів для позначення нащадків динозаврів — завр і раптор.

Завр — це кінцева частина складних слів, що вказує на належність до викопних плазунів: динозавр, іхтіозавр. Скорочення до «завр» немов пояснює, що це нащадок древніх істот.

Раптор з латини перекладається як хижак. А у крейдовий період на Землі жили динозаври — велоцираптори. Тому за аналогією зі словом завр, раптор — це скорочення від велоцираптор.

Проблеми в раю

Герої разом із провідниками, хлопчиком Семмі і його батьком Біггі, попри перестороги мешканців, відправилися на пошуки райських рапторів і відповідей про загиблих батьків Беа. Дівчинка впродовж більшої частини подорожі не знала істинної причини цієї, як виявилося, авантюри.

Небезпечні та великі заври, пастки, поганці на чолі з Хейтером, що полює на рапторів, тіньовий хлопчик (це дитина-мауглі, яку виховали тіньові раптори), завролюди — це далеко неповний перелік пригод на шляху Беа та її рідних. Зловісний браконьєр Хейтер напав на них і здається, що життя усіх трьох під загрозою. Швидко дочитавши до кінця, я зраділа, що хепі-енду бути. Але те, як герої поквиталися з Хейтером, якого раніше боялися всі мешканці острова, — варте уваги. Без вибухів і боротьби з велетенським завром — ніяк.

Якщо ви хотіли спитати, чи знайдуть герої батьків Беа, то я скажу коротко — розв’язка була очікуваною і несподіваною одночасно.

Віч-на-віч із рапторами та інші скажено небезпечні пригоди 0

Що сподобається в книжці?

  • Чесність автора. Джей Джей Баррідж змальовує жорстокість, підступність, хитрість і взагалі всі людські якості достатньо правдиво. Він не завуальовує і не прикрашає дійсність. Це правильно, адже читачам жити в цьому світі і вони повинні розуміти, що він не такий рожевий і безпечний. Особливо така картина постає, коли вони, як і тринадцятирічна Беа, залишаються сам на сам з дикою природою чи незнайомими людьми.
  • Завродовідник. У додатку наприкінці книжки зібрано короткий довідник про заврів. Якщо дитина захоплюється динозаврами і у вас є енциклопедія, то вона зможе розглядати та порівнювати предків із заврами зі «Світу суперзаврів».

    Безкоштовний додаток «SUPERSAURS». Завдяки програмі усі ілюстрації оживають, стають не лише кольоровими й об’ємними, а рухаються і видають звуки. Найбільше вразила картинка наприкінці книжки, де корабель відпливає від берега. Якщо навести на нього ґаджет, то можна побачити, як завр швиденько біжить по пірсу і застрибує на човен. Перед очима коротеньке відео. Тут є і гра. Бачимо кілька персонажів і відповідно кілька місій. Спочатку граєте з дівчинкою Беа, для того щоб відкрити наступних, потрібно назбирати зірочки. За кожне пройдене завдання — по зірці. Для виконання завдань належить знайти на сторінках книжки потрібні предмети. Я, наприклад, довго мучилася з пошуком третьої парасольки.

    Розвага з додатком займе дитину, змусить уважніше читати завдання та розглядати ілюстрації.

Що захочеться покращити?

  • Шрифт. Як на мене, він — дрібний. Не кожна дев’ятирічка погодиться зосереджено вичитувати, але цей недолік нівелюється картинками, що оживають під час сканування ґаджетом.
  • Додаток. Ви захочете додати українську мову в додатку, адже він — англомовний. Слова легкі, але змусять дитину позаглядати до словника. Звісно, якщо вона захоче правильно виконати завдання.

    Великий плюс, що в кінці книжки є коротка інструкція українською мовою про те, як користуватися додатком.

Кому варто читати

Дітям, що люблять пригоди, фентезі, ну і, звісно, динозаврів. Останніх тут буде багатееезно.  Цікаво буде як 9-річкам, так і підліткам.

Кому не варто читати

Дітлахам, що сподіваються побачити милих рожевих динозаврів, та тим, хто боїться диких звірів і стрілянини.

Схожі книжки

file_1159_2

Крила вогню

Туї Сазерленд

15_3_156

Артур Конан Дойл

Загублений світ

books_big_book_of_dinosaurs

Велика книга динозаврів

Авторка: Любов Ляшко