Десятка свіженьких книжок для наближення весни

Вже завтра весна із зимою зустрічатиметься — а це означає, що лютий вже скоро все, а там пташки, квіточки, сонечко — і нарешті можна буде читати надворі. Мрії, мрії… А поки ще не зовсім сезон, вмощуємось в теплі і беремось за якусь з цих цікавезних красунь.

Будинок, який змінить життя, спадщина, про яку не просила. Будинок на вулиці Тредд дістається рієлторці Мелані від клієнта, якого вона заледве пам’ятає. Дівчині ніколи не подобались старі будівлі, вона — шанувальниця нещодавно зведених, а тут це запилюжене одоробло з купою вінтажних меблів та псом… Воно, може, їй не особливо треба, але ж будинок — все-таки цінний актив, от тільки, щоб отримати його у власність, доведеться там… жити хоча б рік. А поза тим двоє чоловіків борються за серце Мелані. Схоже, цей рік буде для неї важким.

Еволюція чи креаціонізм (створення всього живого вищою істотою)? Прихильників обох теорій у світі не бракує. Але щось можна довести, а у щось залишається тільки вірити. Нова книжка Річарда Докінза надасть вичерпні докази еволюційного розвитку життя на землі, природного відбору та виведе генезу видів. Велика історія з точки зору біології, де людина з її надзвичайним мозком на чільному місці. Неймовірна подорож у часі з Річардом Докінзом — аж за мільйони років — тож пристебніться, вирушаємо!

Друга книжка з серії The Naturalist (перша — «Хованки з хижаком»), де біолог Тео Крей розслідує криваві злочини жахливих маніяків. Його методи — щось нове і для поліції, і для ФБР, яке герой зараз консультує, вишукуючи потенційних терористів. До Крея як до останньої надії звертається батько хлопчика, який зник вже десяток років тому, слід вже захолов, та щось у цій справі не дає науковцеві спокою. Іграшковий Майстер — міська легенда чи жорстокий вбивця, який викрадає дітей? Тео Крей має встигнути до нового місяця, інакше демон знову уб’є…

Історія, яка здаватиметься рідною, бо так легко впізнати в ній часточки власного життя — звичний побут, сонне місто, втому буднів. Що за тими дверима? Дверима примарними і такими реальними? Інше життя, в якому немає бід та нещасть? В якому не помирають близькі, друзі не зраджують, і все складається саме так, як хотілось би? Там можна вибирати те, що хочеться. Двері дають їй можливість спробувати інший шлях, прожити інший день, стати іншою собою. Тож вона знову малює двері можливостей, за якими життя, якого не мала.

В номінації «найбільш зашкварний президент США» перемагає білявий та високий Дональд Трамп! Тріумф популізму та помста самим собі — обрання Дональда Трампа можна пояснювати по-різному, а все ж таки саме він — президент (а не хтось з серйозних американських політиків). «Страх» — це про некомпетентного дядька з телевізора та його не менш непрофесійну команду, це про небезпечні ініціативи та скандальні висловлювання. А ще це титанічна праця, яка увібрала у себе безліч інтерв’ю та свідчень.

Історія про музику і мрію всього життя. Маленька Дара полюбила «крилатого» з першого погляду. Він причарував її своїми білими та чорними клавішами та чистим звучанням. Шкільний рояль здався їй неймовірною істотою. Тож вона почала марити музикою і бачила себе піаністкою… та татова хвороба не сприяє музикуванню, та й грошей у сім’ї ніколи немає. Та, коли хочеш чогось по-справжньому сильно, весь світ готовий допомогти. Тож грай, Даро, і нехай твоя музика ллється від серця. Не дозволяй нікому обітнути твої крила.

Клаптиковий роман, який струнко вибудовується в одну історію, яка то змушуватиме реготати, то добряче задуматись і навіть посумувати. Головна героїня — вчителька, яка прагне зробити світ кращим, одразу викликає симпатію, але ж якими мізерними здаються її зусилля на тлі світової несправедливості. Та все ж вона може щось зробити, почавши з власних учнів, зі школи, якій віддає стільки сил. Вона може змінити не тільки своє життя, а й ваше, бо цьому світові так бракує таких переконаних ідеалістів.

Італійське ім’я та українське прізвище цього автора — вельми незвичне поєднання, а проте Джорджо Щербаненко став явищем в італійському детективі. Тепер маємо нагоду прочитати його роман з серії про Дуку Ламберті українською. Колишній лікар стає приватним детективом і береться за криваві, небезпечні та неоднозначні справи, які вершаться у нетрях столиці моди. Класична форма, непередбачуваний сюжет та справжній італійський шарм — здається, цього цілком досить для доброго чтива.

У кожного бувають кризові моменти, які змушують переглянути все життя, переосмислити прожите, а потім — змінити щось чи залишити як є. У Тіма хвороба, яка не дає встояти на місці. Тож він йде, попри все, простуючи через віхолу чи нестерпну спеку, поки зможе, поки не впаде від виснаження. Коли йде, мріє, що зупиниться, де можна спокійно поспати, а потім знайде дорогу додому. Він не знає, коли хвороба знову змусить його йти, тож разом з коханою Джейн насолоджується кожною миттю спокою.

Праці Джо Диспензи — це завжди добрий копняк у правильному напрямку. Цього разу доктор підкаже, як витурити зі своєї голови нав’язливу думку про суспільне ставлення. «А що скажуть люди?» — а нічого не скажуть, а навіть якщо скажуть — не треба цим перейматись і ними перейматись теж — у кожного своє життя! Легко сказати, а непросто пересилити себе і перестати оглядатись на задні колеса. Дозвольте собі бути щасливими, керуйте власною підсвідомістю, куди забажаєте. І нехай все буде так, як треба.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

23 thoughts on “Десятка свіженьких книжок для наближення весни

    Залишити відповідь