Десятка гарячих книжкових новинок, від яких віє весною

Не марнуйте час на карантині, використайте його на читання чудових новинок від українських видавців. Маємо для вас десяток свіженьких варіантів на будь-який смак.

Книжка-мандрівка, книжка-медитація для тих, кому понад все хочеться все кинути й гайнути кудись… скажімо, у Прованс — з його лавандовими полями, ароматами спецій та свіжовипечених багетів. Вона не так про втечу з міста, як про те, як знайти себе, змінивши те, що змінити зазвичай найлегше, — місце проживання. Прованський колорит, неповторний стиль та майже нестримна легкість такого буття — усе це в книжці Патріка Мейла. Відволічіться від рутини та пориньте у приємну атмосферу з французьким шармом.

Емоційно, відверто, часом гірко, так, що можна впізнати в героїнях себе. Оповідання Кармен Марії Мачадо показують різні виміри жіночності: звабливі, неймовірні, зворушливі, інколи навіть страшнуваті. Юність, зрілість, кохання, шлюб, діти — все це її інші сторони. Тож живе вона для себе чи для інших? Та хто взагалі має право її оцінювати? А проте, жінці у цьому світі не втекти від домагань, тиску стандартів, неприязні ненависників та насильства у найрізноманітніших проявах. Важливо: книжка 18+, тож майте це на увазі. 

П’ять годин, які можуть змінити все. П’ять годин, щоб заново пережити найщасливіші миттєвості життя і згадати найбільші болі. Що взагалі може статись за п’ять годин? Це навіть не повний робочий день… Випадкові люди, які опинились разом у кризовий момент, — дуже різні й поєднані однією долею на п’ять годин. Вони разом у барі сховались від великої біди. Вони не знають, що відбувається назовні, адже не мають ні зв’язку, ні електрики і навіть води. Найнасиченіші п’ять годин життя. Що може статись? А статись може все. 

Коли ми думаємо про метеликів, уявляємо красиву, але крихку істоту, вразливу та беззахисну. Але цього не скажеш про Метелика Анрі Шарр’єра, адже це біографічний роман, засудженого за вбивство на довічне. Здавалось би, все, життя закінчене, але чоловік не здавався. Для нього почалась пригода — жорстока і небезпечна, насамперед спрямована на виживання у нелюдських умовах. Але йому вдалось, воля до життя виявилась сильнішою за всі труднощі. Метелику вдалось вижити, вдалось вистояти і навіть написати про це. 

Дізнатись більше про комікси: їхню історію (і навіть передумови!), культових авторів, які досі задають ритм (яких, зрештою, можна безпомилково впізнати), популярних персонажів та їхній вплив на масову культуру. Знаєте, хто з персонажів всесвітів Marvel та DC — найдавніші? Чи які комікси — найтитулованіші? Бо ж в деяких є навіть Пулітцерівська премія! Яскравий, як комікс, веселий, як комікс, насичений, як добрий підручник, цей посібник можна використовувати і для натхнення, і для навчання. Тож пізнавайте нове!

У великому місті важко залишатись самотнім. Так сталось з трійкою персонажів «Нікольські», які перетнулись в Монреалі, де хочуть знайти себе і зрозуміти, що врешті робити з цим життям. Випадкові зустрічі стають для них знаковими, несподівано різні типажі чудово доповнюють одне одного, додаючи життю барв та нових вимірів. Ловися, рибко, велика і маленька. Земля і вода, пошуки скарбів, книжки, листи та чимало, на перший погляд, не пов’язані між собою. Чай і ром ллються, як плавна розповідь десь у «Нікольські». 

Для букета не треба свята. Як і для келиха доброго вина чи звабливого аромату улюблених парфумів. Достатньо любові до себе. Не відчуваєте? Авторка допоможе її віднайти, потроху змінюючи щоденну рутину, зцілюючи тіло та душу любов’ю. Адже кожна з нас в себе одна-одненька і має дбати насамперед про себе, бо хто ж коли не… «Купи собі той довбаний букет» — психотерапія, яка так потрібна у суспільстві тотального знецінення та нехтування душевним здоров’я, адже підкаже, як створити те життя, яким можна насолоджуватись до останньої краплі.

Троє підлітків після зникнення матері перебираються до татового будинку, та нове містечко не надто гостинно їх зустрічає. Там взагалі коїться щось дивне, загадкові злочини ваблять допитливих підлітків. А ще зникають таргани — і це не позитив, адже в містечку обожнюють тарганячі перегони, які от-от мають відбутись. Змагання під загрозою зриву! Новеньких підозрюють у цьому зухвальстві. Тож Ейпріл, Фін та Джо разом з сусідкою Лореттою беруться за розслідування, щоб спростувати всі підозри та знайти справжнього зловмисника.

Про жіноче здоров’я без жахастиків, хейту та доступною мовою від лікарки-гінекологині. Тривалий час ці теми не виносили на загал, тож чимало жінок не розуміли, що переживають симптоми хвороб та не брались за лікування, — і масштаби наслідків цього навіть складно уявити. Ця книжка не тільки торкається особливостей жіночої анатомії, прояснює культуру гігієни та роз’яснює, на що потрібно насамперед звертати увагу, щоб залишатись здоровою, а й зачіпає психологічні аспекти, які стають підґрунтям для сексуальних комплексів та стигматизації. 

Супергерої, які народились випадково, на їхню появу ніхто не чекав. Сорок троє неймовірних дітей з надздібностями. Для сімох з них названим батьком став багатій Реджинальд Гарґрівс. Амбітний винахідник планує разом з ними врятувати світ. Вони — це академія «Парасоля», такий собі щит, який не пропустить зла. Вони можуть протистояти, але з часом розходяться власними дорогами, що потім знову стати разом тим щитом, що врятує світ. Шкода, що батько цього вже не побачить. 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

449 thoughts on “Десятка гарячих книжкових новинок, від яких віє весною

    Залишити відповідь