Великодня книжкова добірка: зайчики, крашанки, паски

Ще тільки збираєтеся готувати паску? Не знаєте, я краще розписати писанку? Та й чим зайнятися потім увечері після святкування? Підібрали для вас і ваших дітлахів кілька книжок, ідеальних для сімейного великоднього дозвілля:

Рецепти в цій книзі — зібрані й перевірені часом страви, які готували бабуня, тітки і мама авторки ще у 1950-их рр. Вони прості та традиційні, тож чудово підійдуть для святкових приготувань усією сім’єю. Наприклад, до Великодня в книзі є дуже смачний рецепт сирної паски, яку готувати швидше, аніж звичайну. Авторка книги мешкає в Чикаґо, усі рецепти передавалися їй телефоном чи листами, деякі, на жаль, встигли загубитися, але це вперше вона записала свої сімейні кулінарні таємниці.

До того ж, у книжці є рецепти й інших страв на застільний великодній ранок: паштет, форшмак, вареники, борщ. Тому тут точно є чому повчитися як маленьким кулінарам, так і дорослим.

Це мистецьке подарункове видання було навіть перекладене французькою. В арт-буці містяться різноманітні артефакти українського народу: тут і орнаменти, і одяг, і килими, і предмети побуту. Про все це детально розповідається на сторінках, а самі візерунки теж виконані майстерно, з тисненням, витинками, вставками. Ця книга може згодитися під час розписування великодніх яєць, оформлення квартири, а також просто задля натхнення і усвідомлення, що давнє українське може бути не одноманітним і нудним, а сучасним і навіть міжнародним.

Традиційний легкий рецепт паски завжди можна знайти у записах відомої галицької господині Дарії Цвєк. Дріжджова, прикрашена зверху глазур’ю з солодких білків, така пасочка повертає дорослих у дитинство. Інші прикраси — сухофрукти, квіти з глазурі, яскраві присипки — вже можна додумати самим. Дітям може сподобатися, якщо ви дозволите їм самостійно оформити котрусь із пасочок — ось і вигадаєте, чим зайняти їх на годинку-другу. А книжка згодиться ще на Різдво та інші свята.

Ця книга — збірка всього, що може бути цікаво знати дітям на Великдень. Тут і про Вербну неділю є інформація, і про Чистий четвер, і про писанки з крашанками. А також — народні пісеньки, гаївки та оповіді про різноманітні традиції і їхнє значення. 

Чому б не порозмальовувати у вільний час? Тим паче, що головними героями цієї зручної розмальовки, яку можна завжди носити з собою, є великодні кролики. Кілька хвилин — і у вас вже є яскрава картинка, як на малюнку-прикладі зліва. І жодних вікових обмежень, бо хто сказав, що дорослі не люблять зафарбовувати зайчиків?

А якщо кроликів навколо вам видасться замало, можете пройти цілий пошуковий квест у цій книжці-розглядайці. У ній багато завдань, відповіді на які можна відшукати, лише знайшовши серед сотні вуханів саме того, що описаний у тексті. Готові прийняти виклик?

Виявляється, не всі кролики чемні. Деякі з них аж ніяк не схожі на великодніх; радше навпаки — маленькі розбишаки, що тільки й думають, як би вкрасти моркву з сусіднього городу. Таким неслухнясиком є й кролик Пітер. Англійській письменниці і художниці Беатріс Поттер вдалося створити цілий всесвіт з тварин, які закохують в себе з першої сторінки: і не дивно, адже в самої авторки в дитинстві жили тритони, їжачки, жаби, кролики та навіть справжнісінький кажан.

Додамо незмінному атрибуту Великодня, яйцю, магічного значення разом із кумедною історією про гномів Смурфів. У коміксі йдеться про те, як  герої раптом віднайшли яйце, що здійснює бажання: але воно призвело до неочікуваних результатів. Тепер чарівне яйце може потрапити до лихих рук, і тоді Смурфам доведеться боротися з давнім ворогом.

1 269 thoughts on “Великодня книжкова добірка: зайчики, крашанки, паски

    Залишити відповідь