Ведмежата Христя, Паддінгтон та Вінні-Пух: цікаві історії про косолапих друзів

Які бувають ведмеді? Білі, бурі, м'які і кумедні, плюшеві, найкращі друзі дитинства. А ще ці грізні хижаки - вправні бігуни, плавці та ласуни, бо люблять мед, чи апельсиновий мармелад як Паддінгтон. Після прочитання книжок з цієї добірки ви дізнаєтесь трохи більше про різноманітний світ ведмедів.

«Місія Порятунок»: ведмеді

Євгенія Завалій

Найдушевніша книжка у нашій добірці – «Місія «Порятунок». Ведмеді» від письменниці-активістки Євгенії Завалій. Христя – мила маленька ведмедичка. Живе у Карпатах з мамою і братом, розповідає про себе і свої звички, зростає, радіє новому. «У ведмедів батько не виховує своїх дітей. Але і в людей так трапляється», – так описує свою родину Христя.

Але трапляється лихо –  тваринку викрадають і вона опиняється в цирку. Хоч дресирувальник часто лишає її без їжі та ображає, Христя не втрачає сили духу та вірить у порятунок.

Так і сталося: зоозахисники звільняють її, мужня Христя опиняється у ведмежому реабілітаційному притулку і знайомиться з іншими ведмедями, які постраждали від лихих людей. Вона мріє одного дня опинитися в рідному лісі та відшукати свою родину. Чи вдасться їй?

Є одна важлива особливість цієї книги –  усі історії ведмедиків справжні. Авторка написала їх про тварин, які проходять реабілітацію в одному з притулків.

Наприкінці видання – трохи інтерактиву, довідкова інформація про різні види ведмедів, прикольні ідеї малювання.

Книга вчить співпереживати та розуміти, що тварин не можна ображати і головною цінністю розвиненого суспільства має бути збереження природи та добре ставлення до всього живого. Частина коштів від продажу перерахують ведмежому притулку.

Ведмежа книга

Кейті Віггерс

Вісім ведмедів розкажуть про своє життя-буття: хто де любить спати, чим займатися, які смаколики обирають при нагоді і як таку нагоду створити. На першому розвороті вони дбайливо виструнчились поряд із картою світу, аби легше було запам’ятати, хто де живе, а далі кожен із них з розповідає про себе. 

Тож, знайомтеся: американський чорний ведмідь, бурий ведмідь, андський очковий, гімалайський, ведмідь губач, панда і білий.

Американський чорний ведмідь відомий ласун. Він вправно лазить по деревах і любить поїсти, особливо солоденьке, тому часто цих ведмедів можна зустріти на харчових звалищах і туристичних кемпінгах. Хто не чув історій про диких ведмедів які безсоромно крадуть їжу в туристів, поки ті сплять?  

А от бурий ведмідь, який  виростає дуже великим, з людьми не мастак контактувати. Любить він собі наодинці ягоди збирати, жучків, жаб, рибу полювати. І навіть до непроханих гостей на своїй території може бути досить суворим  і не терпить порушення власних кордонів.

Андський очковий ведмідь  має таку назву завдяки своїй неповторній зовнішності. Він має великі світлі кола навколо очей, а ще мордочка у нього коротша ніж в інших і носик маленький. Живе на Півдні Америки, високо в гори не подається. Найліпше для нього – гуляти і вишукувати щось смачненьке наодинці. Любить лазити по деревам, але чим старшим стає – тим більше лінується це робити.

Гімалайський ведмідь майже все життя проводить на деревах. Там він шукає собі їжу і рятується від надокучливих комах.

Більше інформації про екзотичного ведмедя-губача, панду  та білого ведмедя шукайте в книзі. Милі ілюстрації і продумані порівняння допомагають краще зорієнтуватися у ведмежому світі.

Вінні-Пух. Повна збірка казок і віршів

Алана Александра Мілна

Український переклад повного видання Олександра Мілна вже давно став бібліографічною рідкістю. Але рано чи пізно додрукують тираж і ви зможете придбати цю книжку.

Знаменитий персонаж Алана Милна вперше з’явився на сторінках газети London Evening News напередодні Різдва 1925 року, в оповіданні «Неправильні бджоли», а в жовтні 1926 року Мілн випустив першу збірку історій про Вінні.

Вінні-Пух – головний герой усіх історій книги та найкращий друг хлопчика Крістофера Робіна. Він живе у лісі разом зі своїми друзями і життя у них зовсім не нудне. Ведмедик милий і кумедний, дуже любить мед та попоїсти.

Вінні-Пух часто буває розсіяний, трохи забудькуватий, але дуже ввічливий і завжди радий прийти на допомогу друзям. Його легко порадувати та здивувати, а ще він ніколи не втрачає доброго гумору бо у всьому бачить щось хороше. Малий пустун став би непоганим коучем з позитивного мислення.

Де народжуються плюшеві ведмедики?

Татуся Бо, Світлана Балух

Одного дня дівчинка Влада зрозуміла, що дуже хоче мати м’якого друга і мама привела її до тітоньки Натусі, яка створює іграшки.

Дива почалися відразу: їх зустрічав елегантний і дуже діловий олень, маленькі різнокольорові овечки дражнитися з рогатого, а рябенькі курчатка постійно втікали від своєї мами – квітчастої курочки.

Дівчинка чудувалася і раділа. Руки тітоньки створювали для неї плюшевого ведмедика, а Влада загадувала, який він має бути. І ведмедик вийшов неповторний: сміливий та завзятий, любив він те, що й вона. 

Разом вони лазять по деревах, чаюють у садочку і мріють про незвичайні пригоди.

Ведмедик стає вірним другом дівчинці, розділяє таємниці та підтримує своєю присутністю, коли вона цього потребує. 

Це ніжна історія про магію на кінчиках пальців, яка виникає в дитинстві і стає джерелом світла на все життя.

Дивовижні відкриття ведмедика Санні на морі

Наталія Чуб

Ведмедик Санні дуже допитливий і майже безстрашний! Він хоче знати усе, що коїться навколо і цього разу вирушає до моря, яке видається йому просто безмежним.

На Санні чекає безліч нових відкриттів. Він занурюється на глибину де знайомиться з різними видами риб, потім стає капітаном справжнього корабля і переживає серйозний шторм.

У скрутну хвилину ведмедика рятує дельфін і вони стають вірними друзями. А ще ведмедик розкаже, яке море на смак і як його «спробувати» вдома. Головний герой –  оптиміст і тому долає труднощі легко, він відкритий до нового, будь-де знаходить друзів і радісно зустрічає нові пригоди. 

Від серця до серця. Бузковий ведмідь, або Живий іграшковий я

Мар`яна Горянська

Хіба не диво: у куточку іграшкової крамнички, серед безлічі різноманітних іграшок прокидається маленький плюшевий ведмедик. Його зацікавив і вразив хлопчик, який роздивлявся вітрину та раптом поглянув прямісінько в очі.

Ведмедик наче ожив, почав чути і розуміти усе, що відбувається навколо і це йому дуже сподобалося. 

Знайомтеся – це Буні – невеликий косолапий бузкового кольору з палким серцем. Його життя змінилося, він починає щось відчувати та розуміти.

 Буні мріє стати кращим другом хлопчику, який його оживив, і коли так сталося, бузковий ведмідь вчиться дарувати йому всю любов, на яку лише здатний.

Ведмедик чутливий і сердечний, допомагає хлопчикові долати труднощі, завжди знаходить вірні слова, щоб втішити чи підтримати. Разом вони вигадують кумедні пригоди, радіють і пізнають світ. Завдяки новому другу хлопчик дорослішає та вчиться долати страхи, краще розуміти себе, свої емоції та почуття.

Панда любить мандрувати

Леся Мовчун

Якщо чесно, то ця книжка – збірка віршиків для дошкільнят і панда – лише один з героїв. Мешканка Китаю любить мандрувати, але має деякі труднощі, бо трохи забудькувата. Вона часто вона кружляє в трамвайчику по колу, катаючись містом. 

А поки панда мандрує і пригадує числа, ви встигнете познайомитися з собакою-вихвалякою, равликом, крокодилом, левом, мишкою. Кожен віршик у книзі – ще й цікава мовна гра, доповнена гарними яскравими ілюстраціями. Тут є скоромовки, лічилки, віршики-безконечники і всі вони допомагають тренувати увагу, знайомлять малюка з різними поєднаннями звуків, їх легко запам’ятати, вони яскраві і кумедні.  

Мед і Паштет. Фантастичні вітрогони

Уляна Чуба

Ця неймовірна історія починається, коли ведмедик Мед пакує величезний рюкзак і вирушає у подорож, шукати кращого життя. З собою Мед бере  не тільки мотоцикл, але й багато пам’ятних та милих серцю речей, адже здоровань дуже сентиментальний.

В одній із пригод головний герой знайомиться з французьким кухарем, кроликом Паштетом і вони стають щирими друзями.

Це дуже доречно, адже Мед – любитель попоїсти, а Паштет може зготувавати смачні наїдки навіть у польових умовах. Ведмедик час від часу відчуває подих вітру змін і тоді друзі вирушають на пошуки нових пригод, яких, до слова, їм не бракує ніде. Коли ж Мед відчуває тугу за рідним домом, він везе друга Паштета  в рідні Карпати. Проте, не лише принади і переваги зустрічаються друзям, а й багато проблем, які вони завзято й творчо вирішують. 

Історії добрі, веселі, повчальні і захоплюючі. Багато цікавих і непередбачуваних персонажів можна легко впізнати, озирнувшись на реальне життя. Навряд чи вам захочеться щоб книга закінчувалася, але дуже ймовірно, що виникне бажання обговорити з дітьми все, що ви почули й пережили разом з добрим і кумедним Медом та його чутливим до краси другом Паштетом. 

Паддінгтон. Найкращі пригоди

Майкл Бонд

Дебютну книгу  про Паддінгтона оператор ВВС Майкл Бонд видав у 1958 році. Бонд згадував, що на першу історію  його надихнув іграшковий ведмедик, якого побачив у вітрині магазину.

Паддінгтон  – типовий мігрант, який  приїхав до Англії з Дрімучого Перу з банками апельсинового мармеладу. Родину Браунів, в якій житиме, він знайшов на Паддінгтонському вокзалі у Лондоні, звідки й отримав своє ім`я.

Паддінгтона ми любимо за безпосередність, розум та витівки.

У книзі зібрано 6 історій про ведмедя-пустуна. Вони трохи відрізняються від фільму, але реготати всією родиною будете все одно. Готуйтеся відвідати зоопарк, ярмарок, з’їздили на море, поласувати морозивом, та покататися на різноманітних атракціонах. А ще буде бешкетний день та генеральне прибирання. 

У 1975 році вийшов мультфільм про Паддінгтона, але зірвав касу фільм режисера Пола Кінга, який зібрав більше 288 мільйонів доларів. Не дивно, що Паддінгтона називають найбільш популярним ведмедем у світі після Вінні-Пуха.

Авторка: Надія Сас