Вау-ефект: 5 книг які варто прочитати дизайнерам

Кажуть, що дизайнери врятують світ або принаймні можуть зробити його яскравішим та комфортнішим. У Міжнародний день дизайнерів та аніматорів приготували для вас добірку книжок з техніками креативу, ідеями дизайну та міксу кольорів.

 

Остін Клеон

Кради як митець

Цю книгу називають генератором творчості – автор вчить «лагідним запозиченням», адже «все вигадано до нас». На його думку, просто гарно робити свою роботу – це короткий шлях в небуття. Щоб отримати результат не треба на ньому циклитись – вчіться отримувати задоволення від процесу.  Письменник виводить 10 правил творчості, які стануть в пригоді не тільки дизайнерам, але й всім представникам креативних індустрій.

А ще Остін Клеон вважається винахідником жанру Blackout Poetry – коли на газетній шпальті закреслюють чорним більшість рядків, а залишають декілька слів, які і складають вірш.

Як бачити. Візуальна подорож світом, який створило людство

Джордж Нельсон

Книгу Джорджа Нельсона вперше видали у 1977 році, проте й  через 43 роки вона не втрачає своєї актуальності. Нельсон був не лише теоретиком – в його доробку є книги про вбудовані меблі, видавництво архітектурних журналів, зрештою, він автор декількох зразків культових меблів, в тому числі й стільця-п’єдесталу, Coconut Chair,  Marshmallow Sofa.

Нельсон переконаний, що дизайн – це форма комунікації, а бачити – значить думати. Критики порівнювали його спосіб мислення з Шерлоком Голмсом. Водночас книга побудована як розбір самих буденних речей: чому біг-борди псують міське середовище, або як зображення кішки посилює назву ресторану «Чорна кішка».

Дизайн для реального світу.
Екологія людства та соціальні зміни

Віктор Папанек

Віктора Папанека  називали «дизайнером для бідних», особливо після того як він придумав маленький радіоприймач, що можна було заховати в консервну бляшанку. Для  Папанека дизайн  – можливість полегшити та покращити життя людей. Зона його дизайнерських рішень – речі для дітей, людей з обмеженими можливостями та такі, що просто полегшують життя.

В «Дизайні для реального світу» багато гумору, оцініть фразу: шкідливіший за індустріальний дизайн – тільки дизайн реклами. 
Книгу 1971 року видання й досі називають Біблією екологічного дизайну, а принципи дизайну Папанека можна повісити біля робочого столу:

 – Максимальна корисність

  – Дешеве виробництво

 – Виготовлення в регіоні кінцевого використання

 – Максимальна простота конструкцій

 – Економія ресурсів при виготовленні

 

Color Design Workbook

Шон Адамс 

В книзі Color Design Workbook зібрана максимальна інформація про колір. А ще багато практичної інформації по теорії кольору, впливу кольору на відчуття та як продавати клієнтам «творчі ідеї».

Готуйтеся фарбувати, розтушовувати, змішувати та створювати. Приклади варіюються від художніх до утилітарних, від бірюзи на обкладинці альбому Ріда Майлза до забарвлення авокадо. 

Design, Typography etc. A Handbook

Деміен Готьє

Якщо ви йдете в магазин, то між двома книгами обов’язково оберете примірник з яскравою обкладинкою та гарним шрифтом. А для незручного шрифту придуманий промовистий термін «кров з очей».  

Довідник переконає, що інтервал – це простір для рефлексії читача, а створення правильного проміжку між рядками  – справа математики та мистецтва.  

Довідник французького дизайнера Деміена Готьє містить приклади з усього світу та розглядаються найважливіші аспекти гарного дизайну книг, плакатів, реклами та  створення веб-сайту. 

До речі, сам Деміен спеціалізується на шрифтовому дизайні.