Що читати, якщо вам сподобалася «Гра престолів»: 11 українських історичних романів

Вшосте передивилися всі серії «Гри Престолів», зачитали «Пісню льоду й полум’я» Мартіна до дірок і тепер не знаєте, за що взятися? Думаєте, ніщо не виправдає ваших очікувань? Ми готові розвіяти сумніви і пропонуємо 11 українських романів, що не поступаються захопливістю сюжету, інтригами, боротьбою за владу та екшном. 

Сильна жінка при владі, як у «Грі престолів»

Роман присвячений княгині Ользі, правительці Київської Русі, що, як нам відомо з історичних джерел, перша прийняла християнство і згодом була канонізована католицькою і православною церквами як Свята Ольга. 

Письменник відтворив образ княгині на основі літописних джерел і легенд та зосереджує свою увагу на тому, як їй вдалося фактично без воєн утримувати протягом багатьох років кордони держави і зміцнити оборону. Вона вела мудру зовнішню політику, ставши, наприклад, хрещеницею імператора Візантії.

І хоч нас із Ольгою розділяє так багато століть, Володимиру Яворівському вдається занурити читача в ту далеку епоху, створити живий образ керівниці держави, зробити її ближчою і, на час читання, навіть зріднити з нею. 

Пристрасть, як у «Грі престолів»

Один з тих романів, які неможливо відкласти і читати короткими забігами. Він поглинає цілком, тому хочеш-не-хочеш, знаходитимеш час на читання.

Святослав – син князя Ігоря і княгині Ольги, відомий з підручників історії своєї хоробрістю і чесністю, яку уособлює його хрестоматійна фраза-попередження ворогу – «Іду на ви». 

Після смерті князя Ігоря, вбитого, як ми знаємо з літопису, деревлянами, Київською Руссю правила Ольга. Коли ж Святослав виріс, став правителем держави. Книга описує його військові походи, яких було чимало, адже князь активно воював і значно розширив межі країни, а також його особисте життя, де багато зворушливого, щирого й справжнього. Читач вболіватиме за героїв на сюжетних поворотах і точно шкодуватиме, як же швидко все закінчилося, перегорнувши останню сторінку роману.

Конфлікт, як у «Грі престолів»

Тема козацтва не раз виринає у творчості багатьох письменників, пов’язаних з Україною, і Гоголь, якого вписали у свій класичний канон росіяни, теж не виняток. 

Історія батька-козака, Тараса Бульби, і двох його синів, розгортається на тлі історичних подій в Україні XVII ст. за часів Запорізької Січі.

Тут яскраві образи, багато боїв, подекуди жорстоких, зрад і недотримання слова, даного ворогу. Повість мала дві редакції, і акценти, розставлені в них, значно відрізняються. Нікого не здивує, що класичним став той варіант, що містить дещо недоречні й пафосні проросійські висловлювання, а також більше жорстокості. В першому ж варіанті таких логічних неточностей та вихвалянь немає.

Поневіряння, як у «Грі престолів»

Відомий багатьом ще зі шкільної програми, роман оповідає історію життя української полонянки Марії, яка потрапляє з дітьми у турецьку й татарську неволю. Це перший історичний роман Іваничука, виданий ще 1968 року, та він і зараз залишається улюбленим для багатьох, адже історія в тексті подана крізь призму життя героїв, тому в уяві читача виникає об’ємна картинка – деталізована, емоційна, яскрава.

Читач потрапляє у Крим далекого XVII століття, у вир визвольної війни Богдана Хмельницького, матиме змогу зазирнути по той бік ворожого табору і подувати, чи все так однозначно в історії, як здається на перший погляд.

Удари долі, як у «Грі престолів»

Роман у віршах Ліни Костенко теж знайомий нам ще зі шкільної програми, та чи відчитали ми тоді всі глибини, заховані в тексті, чи вповні насолодилися багатством його мови?

Письменниці вдається за допомогою містких образів передати так багато, що в романі, попри його невеликий обсяг, оживає вся епоха – з її проблемами, сварками, війнами, історія країни тут тісно переплетена з історією головної героїні, власниці неповторного голосу і тонкого чуття, за переказами, авторки пісень, які дожили до нашого часу. 

Битви, як у «Грі престолів»

Якщо ви не з тих щасливців, які проковтнули цю тетралогію ще в школі, надолужуйте! Події книжок охоплюють другу половину XVII століття, і тут так багато пригод і екшну!

Читачів не залишить байдужими харизматичний герой – козак-розвідник Арсен Звенигора. Ви не зчуєтесь, як завершуватимуться частина за частиною, поринаючи в пригоди разом з героями, співчуваючи їхнім втратам, вболіваючи за вдалий розвиток подій. 

Тут є романтична лінія, і багато сутичок, і несподівані відкриття, – все те, що робить книжку цікавою і захопливою.

Зради, як у «Грі престолів»

Ми б не могли оминути увагою перший історичний роман в українській літературі, написаний Пантелеймоном Кулішем ще 1857 року під впливом романів Вальтера Скотта. 

«Чорна рада» присвячена подіям у Ніжині 1663 року, що отримали цю назву від козацьких зборів, що відбуваються без старшини. В центрі сюжету – конфлікти між козаками і їхнім керівництвом, а також між міщанами та шляхтичами і між козаками, що проживають у місті й тими, що перебувають на Січі.

Попри трагічність описуваних подій, роман не позбавлений гумору, містить також і любовну сюжетну лінію, читається захопливо, але не без суму – надто багато він говорить про нас теперішніх, попри час, що минув. 

Зранку Старк, увечері Таргарієн, як у «Грі престолів»

На сторінках цього роману постає історія України XIX століття. Прототипом головного героя є Міхал Чайковський – поляк, за маминою лінієї – нащадок гетьмана Івана Брюховецького, він активно цікавився історією і навіть написав кілька художніх творів, найвідоміші з яких – «Гетьман України» (про життя Івана Виговського) та «Вернигора» (про гайдамацьке повстання 1768 року). Та це не єдина причина для нього – стати героєм книжки. 

Його життя було яким-завгодно, тільки не спокійним чи нудним! Як це часто буває, реальні історії перевершують за вигадливістю ті, що народжуються у письменницькій уяві. І це саме така історія – біографія Міхала Чайковського (він же Мехмет Садик-паша) сповнена духом авантюрництва і парадоксальних поворотів долі.

Загрози, як у «Грі престолів»

В центрі роману – історія отамана Холодного Яру і Чорного лісу Івана Черноуса, що мав псевдонім Чорний Ворон. Ця реальна постать стала прототипом героя. Відомо про нього небагато, авторові вдалося відшукати дещо в архівах, переважно серед таємних доносів радянській владі. Події, описані тут, відбуваються у 20-х роках минулого століття і охоплюють час найактивнішої боротьби проти окупанта і до її поступового згасання під тиском більшовиків. 

Окрім історичних перипетій, книжка містить історію кохання, динамічний, захопливий сюжет, наповнений боротьбою, розчаруваннями, зрадами й знахідками.

Магія, як у «Грі престолів»

Той випадок, коли назва роману, на перший погляд, нічого не говорить про його суть, і лише ті, хто в темі, зможуть прийти до цього прекрасного роману і отримати насолоду від його читання. На відміну від попередніх згаданих книг, ця описує події, значно ближчі до нашого часу, і присвячена нерівній боротьбі людини з радянською системою.

Головний герой – Юр – наприкінці 90-х повертається з війни на Балканах у рідне село, яке було винищене Голодомором, та прагне розібратися в собі та своєму минулому. Разом із героєм читач порине в історію всього XX століття, відшукуючи в ньому причини тих явищ, які спостерігаємо у XXI-му. Без перебільшення, один із найсильніших українських романів.

Масштаб, як у «Грі престолів»

Один з найвідоміших романів, написаний в цьому жанрі, оповідає про три покоління однієї родини. В його основі – детективний сюжет, де розслідування відбувається в наші часи, а розгадка захована у минулому.

Разом з головною героїнею, журналісткою Дариною, читач поринає в минуле – в радянське і часи УПА, де поза основним сюжетом на нього чекає чимало несподіванок і відкриттів.

Мар'яна Хемій
Редакторка блогу. Люблю книжки, розмови, подорожі.

124 thoughts on “Що читати, якщо вам сподобалася «Гра престолів»: 11 українських історичних романів

    Залишити відповідь