Тижневе читання: 10 найцікавіших новинок від Yakaboo

Добірка новинок цього тижня дуже гармонійна: тут є й історія про кохання Марі Склодовської-Кюрі від шведського письменника Пера Улофа Унквіста, і збірка оповідання Габріеля Гарсії Маркеса, і захопливі “Гіперіон” та “Дім дивних дітей”, і пєси Славомира Мрожека, і новий роман Януша Леона Вишневського, і навіть збірка японських казок не надто відомого в нас культового письменника Міядзави. Обирайте, і хай цей тиждень буде якомога різноманітним!

1. «Книга про Бланш і Марі» Пер Улоф Енквіст, «Видавництво Старого Лева»

В чудовому українському перекладі вийшла книга відомого шведського письменника Пера Улофа Енквіста. Його інтелектуальна історична проза чергує документалізм з емоційністю оповідання, створюючи твір з дуже близькими сучасному читачеві образами й проблемами. «Книга про Бланш і Марі» – історія про пошук кохання, становлення особистості, про нелегку долю розумних жінок в оточенні суворого патріархального суспільства. Всі персонажі реальні: від дворазового лауреата Нобелівської премії Марії Склодовської-Кюрі до Зигмунда Фрейда.

2. «Потаенный свет» Майкл Коннели, АСТ

Майкл Конеллі – один з найпопулярніших у світі авторів детективних романів. Його книги перекладені на 39 мов і розходяться мільйонними тиражами. А головну роль в одній з екранізацій роману Конеллі зіграв сам Клінт Іствуд. Повертаючись до нашої новинці, заінтригуємо наявністю в книзі незв’язаних, на перший погляд, злочинів, об’єднати які в єдиний ланцюг подій зможе тільки геніальний детектив Гаррі Босх … Конеллі як завжди буде суворим, але справедливим, а розповідь – захопливою і непередбачуваною.

3. «Гіперіон» Ден Сіммонс, «Навчальна книга – Богдан»

Всесвітня премія фентезі і ще з десяток перемог і почесних звань дають зрозуміти, що Ден Сіммонс – зірка свого жанру, автор, який зміг довести, що наукова фантастика жива і буде щасливо існувати далі. В українському перекладі вийшов його культовий роман «Гіперіон». Немає сенсу переказувати зміст першої частини цілої тетралогії. Згадаємо лише, що в монстрів, героїв, поетів і навіть тамплієрів не бракуватиме.

4. «Море исчезающих времен» Габриель Гарсия Маркес, АСТ

Уявімо, що в цьому світі є люди, які не знайомі з творчістю одного з найвидатніших письменників ХХ століття, але дуже хочуть виправити дану помилку. Збірка оповідань різних років «Море зникаючих часів» – повне зібрання малої прози Маркеса – для когось стане чудовим початком дружби, а для когось – її продовженням. У більш лаконічній формі прози Нобелівський лауреат не менше прекрасний, ніж у своїх знаменитий романах.

5. «Высотка» Джеймс Грэм Баллард, АСТ

Постапокалипсис і антиутопія – улюблені жанри британського письменника Джеймса Балларда, чию творчість цінували не тільки постмодерністи, але і британський уряд, який у 2010 році придбав архіви письменника і зобов’язався зберігати їх в цілості. «Висотка» Балларда, екранізована в 2015 році, є частиною його «похмурої фантастики», моделлю соціальної структури суспільства, яка не витримує суворої ієрархії, замкнутого існування і відвертої несправедливості.

6. «Емігранти. Пішки. Портрет» Славомир Мрожек, Видавництво Анетти Антоненко

Театральна серія згаданого видавництва поповнилася книгою п’єс представника польського театру абсурду. Славомир Мрожек встиг помандрувати світом, від Франції до Мексики, переконавшись, що є ряд проблем і концептуальних питань, які є актуальними на будь-яких широтах. Три п’єси, що увійшли до книги, – це буденний абсурд, ситуації, з яких немає виходу, тому що персонажі п’єс не в силах протистояти обставинам. Тема «маленьких людей» і «проклятих питань» розкрита Мрожеком з фарсом, іронією і гротеском, чому можна тільки порадіти.

7. «Дім дивних дітей. Книга 1» Ренсом Ріґґз, Книжковий клуб «Клуб семейного досуга»

Завдяки книзі «Дім дивних дітей» Ренсом Ріґґз прославився на весь світ як автор бестселера, та ще й екранізованого в кращих традиціях голлівудських блокбастерів. Складно зрозуміти, що ж таке сталося з головним персонажем, вікової чи гормональний дисбаланс або тривалий процес ініціації, але його казкова здатність бачити монстрів стала корисною в світі особливих дітей і таких же особливих дорослих. Добро проти зла, любов і інші радощі пригодницького роману чекають нас в книзі молодого американця. До слова, знаючі люди стверджують, що книжка все-таки краща за фільм.

8. «Прости…» Януш Леон Вишневский, АСТ

Відомий польський письменник береться за важку місію – передати всі тяготи й душевні муки чоловіка, який пережив зраду коханої жінки. У романі «Пробач» сюжет буде розвиватися стрімкіше, ніж зазвичай, що приємно здивує тих, кому Вишневський раніше не давався через свій медитативний ритм оповіді. Автор приділить багато уваги Польщі, її історії та сучасності. Звичайно, роману «Пробач» не подолати популярність «Самотності в мережі», як і не перевершити її художню цінність, але шанувальники Вишневського можуть сміливо братися за справу і читати далі творіння улюбленого автора.

9. «Стрімголов. Історія одного життя» Олівер Сакс, Наш формат

Відступ від нашого огляду новинок художньої літератури. Мемуари Олівера Сакса – британського лікаря-невролога, професора Нью-Йоркського університету, автора всесвітньо відомих книг на тему унікальних психічних розладів – отримала високу, навіть захоплену оцінку американської преси. Маючи багатющу практику, Сайксу є, що пригадати. Примітно, що в книзі знаменитий лікар постає перед нами не як господар життя, а як людина замкнута в собі, яка долаючи власні внутрішні конфлікти, навчилася відчувати й розуміти інших людей.

Фото - Ресторан, де виконують побажання

10. «Ресторан, де виконують побажання» Кендзі Міядзава, Видавництво Кальварія

Культовий японський письменник, 120-річчя якого на наших широтах ознаменувався виходом збірки його казок українською. Людина з особливим світоглядом, що ґрунтується на любові до людини, Міядзава писав такі тексти – пронизливо мудрі, метафоричні. Читаючи його казки, виникає думка, що історії ці зовсім не для дітей, а, скоріше, для дорослих, яким не завадило б трішки розслабитися і пофілософствувати.

Про ці та інші новинки Yakaboo.ua ви можете також почути щопонеділка о 17:00 в програмі «Книжное сословие» з Юрієм Володарським на Радіо Аристократи.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

77 thoughts on “Тижневе читання: 10 найцікавіших новинок від Yakaboo

    Залишити відповідь