10 улюблених книжок Тільди Свінтон

Фото: slashfilm.com

Оригінальна та неповторна шотландська акторка Тільда Свінтон розповіла сайту  One Grand Books, які 10 книг вона б взяла із собою на безлюдний острів. Важко таке оминути. А ще це непоганий гід по шотландській літературі.

Unfortunately, It Was Paradise: Selected Poems, Махмуд Дервіш

Дервіш, палестинський поет руху Супротиву, пише наче дихає. Його пристрасть до батьківщини є універсальною та болісною. Істинний майстер, поет та серце століття.

“Блокнот Бенто. Як зароджується імпульс, щоб щось намалювати?” (Bento’s Sketchbook) Джон Берджер

Міркування одного із великих мислителів та революційних гуманістів. Джон Берджер – наш сучасний філософ доби Просвітництва Бенедикт Спіноза. Він також пише про малювання, життя, проживання та проживання життя саме в цю мить. Для тих, хто не знайомий із обома, ця книжки гарний початок для знайомства із двома плідними особистостями.

Une Vie Exemplaire, Floc’h

Стислий та всеосяжний путівник для життя із лаконічних мудростей, ще й із неперевершеними ілюстаціями. Від “Живи сезонами” через “Втрачай час у розмовах” і “Не бійся намокнути” до незаперечного “Відвідуй час від часу Шотландію”, не можу бути кращих поряд для будь-кого у будь-якому віці.

“Проби” (The Complete Essays)Мішель де Монтень

Цю книжку, на мою скромну думку, треба класти на столики біля ліжка у кожному готелі світу. Дослідження того, що означає бути живим, есе про кожну можливу частину людського досвіду, створення під одним привабливим і радикальним мотто “Що я знаю?” Компанійський попутник, який покращить настрій кожному. Своєчасне нагадування про те, наскільки токсичними можуть бути сумніви. Прямо із 16-го століття і в сучасність. Навіки вічні.

The Driver’s Seat, Мюріел Спарк

Безумовно моторошна книжка. Але в правильних місцях.

“Ring of Bright Water,” Гевін Максвелл

 Один із найкращих шотландських письменників, можливо, одна із найбільш впливових робіт, яка відображає шалений дух Гайлендсу. Ця книжка – це хроніка життя із видрами на західному узбережжі Шотландії. Із неї “Дісней” зробили класичний дитячий фільм у 1960-х. Проте книжка набагато глибша та ширша за фільм. Наш “Волден” (книжка американського поета Генрі Девіда Торо про життя у лісі) тільки про Гебридські острови. Прекрасно.

Gavin Maxwell: A Life, Дуглас Боттінг

Зараховую до десятки і цю книжку за її неповторність. Захопливий портрет людини, мандрівника, натураліста, рибалки, мистецтвознавця, класичного романтичного авантюриста та трагічного героя та його високої драми. Чудова історія життя, прожитого із легендарною енергійністю та ідеалістичною мужністю, написана другом.

Love in a Cold Climate, Ненсі Мітфорд

Леді Монтдор – одне із найкращих створінь в англійській літературі. Дядько Матью – ще одне. Седрік – ще одне. Ексентричність та пристрасті англійської аристократії у всій красі.

The Collected Poems of Norman MacCaig

Шотландський видатний поет гір та міських узбіч. Двоїста природа шотландського мистецтва: пристрасть та Кальвінізм, захід та схід, Гайлендз та Лоулендз. Норман МакКейг прийняв цей розкол із щирою любов’ю та натхненням. До теми також і “Дивна історія доктора Джекіла та містера Хайда” Роберта Люїса Стівенсона.

Modern Nature, Дерек Джермен

Радість та життя, та ще раз життя, і ще більше радості, та виверти вулиць, та сад із каміння, та створення фільмів і любов.

Джерело: onegrandbooks.com

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

12 thoughts on “10 улюблених книжок Тільди Свінтон

    Залишити відповідь