Тарас Лютий отримав премію імені Юрія Шевельова

Відомий український філософ та есеїст Тарас Лютий став лауреатом премії імені Юрія Шевельова. Він отримав відзнаку за книжку «Культура принад і спротиву». Есеїст Василь Махно зі збіркою есеїв «Уздовж океану на ровері» (Yakaboo Publishing) отримав спеціальну відзнаку UA: Радіо Культура. Тепер оповідання зі збірки прозвучать в ефірі Радіо Культура.

Ім’я переможця  традиційно оголосили під час урочистої церемонії 17 грудня – в день народження мовознавця, історика української літератури, есеїста Юрія Шевельова. Лауреата нагородили статуеткою Бронзового Ангела, виготовленою скульпторкою Світланою Карунською, а також грошовою премію та дипломом.

Крім Лютого до переліку  фіналістів 2020 року ввійшли Василь Махно («Уздовж океану на ровері», Yakaboo Publishing) та Павло Швед («З чого нам дозволено сміятись?», «Комубук»).

Тарас Лютий – доктор філософських наук, письменник, колумніст та музикант. Професор кафедри філософії та релігієзнавства НаУКМА.  За першою освітою він інженер-конструктор і технолог комп’ютерної техніки (диплом КПІ — ред.), але завжди відчував схильність до гуманітарних дисциплін, тому й закінив Києво-Могилянській академії.

Серед його найпопулярніших досліджень — «Ніцше: самоперевершення» (2016), «Розумність нерозумного» (2007), «Нігілізм: анатомія ніщо» (2002). Автор збірки поезії та оповідань «Паладини луни» (2019), збірки есеїв «Корабель шаленців» (2017), а також збірки малої прози «Вулики сновидінь» (2007).  

 Цього року в рамках Премії імені Шевельова також було вручено дві спеціальні відзнаки. Зокрема, письменниця Оксана Забужко з книгою вибраної есеїстики «Планета Полин» (Комора) отримала спеціальну відзнаку Капітули за внесок у розвиток української есеїстики та промоцію спадщини Юрія Шевельова.

Тарас Лютий отримав премію імені Юрія Шевельова 0

Премія імені Юрія Шевельова

Була заснована 2013 року на честь Ю́рія Шевельова — українсько-американського славіста-мовознавця, історика та активного учасника наукового та культурного життя української еміґрації. Премія присуджується раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику, опубліковану протягом останнього року. Нагорода відзначає внесок у невідʼємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю. В різні роки її лауреатами ставали Тарас Прохасько («Одної і тої самої»), Андрій Портнов («Історії для домашнього вжитку»), Костянтин Москалець («Сполохи»), Олександр Бойченко («Більше/менше»).