Такі багатогранні найкращі друзі дівчат

Редактор книжки “Блиск і полум’я. Біографія діамантів” Олександра Гординчук розповідає про любов і ненависть до діамантів на прикладі світової історії. 


Навряд чи знайдеться багато речей, про які можна було б написати науково-популярну книжку на кількасот сторінок, але діаманти саме належать до тих небагатьох, про які можна. Своїм походженням, переплетеною таємницями неординарною історією та популярністю, вміло оркестрованою цілим хором закулісних голосів, вони цілком заслуговують стати героями розлогої культурної біографії, яка зображає їх, здається, з кожного можливого погляду.

«Блиск і полум’я» — це книжка стільки ж про діаманти, як і про людей, які їх любили й люблять, а може, про людей навіть більше, адже без людської пристрасті до цих блискучих камінців, вони, безперечно, не посіли б того місця в історії та культурі, яке мають зараз. Під обкладинкою з прозорими ограненими каменями — розсип розповідей про тих, хто не встояв перед принадністю діамантів: про королів та знать, яким колись належав привілей носити розкішні й унікальні прикраси, про американських багатіїв — нових їхніх власників, як-от Евелін Волш-Маклін, що на свою біду купила у П’єра Картьє сумнозвісний діамант «Гоуп», нібито проклятий, або Корнелію Бредлі-Мартін, якій так кортіло похизуватися нещодавно придбаними розкішними каменями — колишньою власністю імператриці Ежені — що довелося влаштовувати бал на тисячу гостей, чи таких зірок, як Мерилін Монро, Ґрейс Келлі та Елізабет Тейлор.

Любов до коштовностей і досі асоціюється переважно з жіночими слабкостями — як виявляється, дарма, бо серед крутих хлопців також стало модно носити прикраси захмарної вартості.

Ді-джеї, хіп-хопери, ґанґста-реппери й продюсери теж люблять все, що блищить, і що товщий ланцюжок, то краще.

Для них ювелірні вироби набули дещо інакшого значення — стали способом продемонструвати свою успішність та індивідуальність — скажімо, всипану коштовними каменями підвіску з котом Гарфілдом не купиш у Tiffany, її доводиться замовляти, але такої точно більше ні в кого немає.

У «Блиску і полум’ї» чимало уваги дісталося також і тим, для кого «просування» й «розкручування» діамантів стало справою життя — маркетологам і продавцям, авторам відомих на весь світ рекламних слоганів, тим, хто зробив обручки невід’ємним елементом освідчень та весіль, перетворивши їх на такий бажаний трофей для жінок та неуникненну вагому витрату для чоловіків. Саме їхніми зусиллями солітери стали не тільки асоціюватися з залицяннями та романтикою, а й здобули загальновідомий цінник, про походження якого, напевно, нині мало хто замислюється.

А варто, бо виявляється, що не всі грані діамантів блискучі й прозорі — є на них і криваві плями, про які «батьки» індустрії, безперечно, воліли б не згадувати.

Там, де алмази, там і гроші, а там, де гроші, — там і насилля, конфлікти й боротьба за вплив.

Певна річ, про це читати не так приємно, як про світ краси і гламуру, але без цієї сторони історія діамантів не була б повноцінною. Її також вдало доповнює розповідь про науковців, які працюють над вирощенням лабораторних діамантів, — ворогів індустрії, що дбайливо плекає ретельно конструйований міф про діаманти як про рідкісні скарби, цінність яких вічна й незаперечна.

Як каже сама авторка «Блиску й полум’я», різні люди можуть ставитися до діамантів геть по-різному. Когось вони шалено ваблять, хтось кривиться з огиди, згадуючи про те, який надмір споживацтва вони символізують. Хтось прагне їх понад усе й вважає символом успіху, а когось вони зовсім не зачіпають. Хай як ви ставитеся до самих діамантів, а в їхній біографії ви точно знайдете безліч цікавих історій, захопливий екскурс та дослідження людських слабкостей і прагнень, без яких така популярність цих блискучих камінців була б неможлива.


Читати: Діаманти принцеси Монако. Уривок із книжки “Блиск і полум’я”

Читати: Найкращі друзі дівчат. В Україні виходить книжка про діаманти

Читати: Олена Павлова для #ПроЧитання: “Моя бібліотека нагадує готель для книжок”

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

12 thoughts on “Такі багатогранні найкращі друзі дівчат

    Залишити відповідь