Філософія, соціологія та урбаністика: 10 книг із суспільних наук

Влітку легко переосмислити своє життя, адже плин часу сповільнюється: задуматися над важливим можна чи під час відпустки на морі, чи у напівпорожньому місті, чи навіть в затишному гамаку біля будинку. І відразу хочеться почати щось змінювати, бодай хоча б себе. Пропонуємо вам добірку, яка дозволить насолодитися роздумами.

Мудрий римський імператор Марк Аврелій правив з позиції філософії, будучи справжнім стоїком: стриманим, сповненим поваги до інших і почуття обов’язку. Він був мудрим та доволі скромним лідером, і його роздуми — прекрасний спосіб почати знайомство з філософією. Книга діє на читача ліпше за деякі посібники з саморозвитку й мотивації.

Філософія часом сприймається як дещо серйозне, гнітюче та пов’язане зі стражданнями. Та в Мішеля Онфре філософія цілком інакша — життєстверджувальна, сповнена прагнення комфорту, та разом з тим не позбавлена відповідальності за власні вчинки. Чому невдоволення собою і світом заважає якісній самореалізації, — розповідає сучасний французький філософ Мішель Онфре.

Словенський психоаналітик лаканіанської школи Славой Жижек зрозумілою мовою пояснює складне вчення Жака Лакана, на прикладах розповідаючи про основні принципи людського буття. Ви дізнаєтеся про тріаду реальнесимволічнеуявне, про об’єкт маленьке а та поняття синтома. Відкриваючи для себе ці (не)прості істини, читач зможе розібратися з власним психологічним сприйняттям світу, суспільних зв’язків та почуттів, які буває важко усвідомити. 

У філософії поняття простору залишається суперечливим, адже незрозуміло, чи відносити його до окремої сутності, а чи зачисляти як окрему форму існування матерії. Простір оформлює наше буття і природу речей в ньому. Ця книга — результат поєднання філософії, культурології та урбаністики; вона дозволяє відповісти для себе на питання того, наскільки залежними суспільні процеси все ж є від певного середовища їх протікання. 

Спільне проживання формує один спільний вектор сприйняття реальності. Паскаль Ґілен — теоретик так званого “комонізму”, концепції спільності. У своїй книзі він зображує ідеї взаємовигідного життя з усвідомленням кожним членом спільноти, що в даному йому просторі він не є єдиним споживачем ресурсів. Це корисна передусім з соціологічної точки зору праця.

Бадью — французький філософ, який досліджує етичність, відсутність як такого універсального поняття добра та хибність “морального” дискурсу. Автор наводить вагомі аргументи на користь своїх ідей, пропонуючи короткий екскурс в дослідження етики від часів Римської імперії і до вчення Лакана.

Автор бестселеру «Чорний лебідь» Насім Талеб — автор корисних філософських порад і мудрих зауважень. «Життя — це радше виконання, а не мета» — зазначає письменник, і з цим важко не погодитися. І щоб це виконання було якомога більш усвідомленим, Талеб пропонує істини, до яких у процесі роздумів він прийшов сам. Застосувати цю інформацію можна у будь-якій сфері, хоч і прямих відповідей, як реагувати на негаразди і проблеми, вона не дає. Справжній Мішель Монтень для ХХІ століття.

Книга є збіркою есе, в яких Умберто Еко з позиції філософа аналізує соціальні та політичні події кінця 90-их — початку 2000-их. Він досліджує питання політкоректності, популізму, представлення проблематики війни і миру крізь призму медіа тощо. Еко стверджує, що хоч час і не повернеш назад, але стрімкий рух людства до все масштабніших трагедій можна хоча б трохи пригальмувати.

Ця збірка старокитайських притч — джерело повчальних алегорій, прекрасних епітетів та багатозначних трактувань; один з рідкісних випадків перекладу класичного тексту в традиціях даосизму українською мовою.

Як взагалі формувалися ідеї та набували свого поширення в певному інтелектуальному колективі? Що необхідно, щоб наукові факти набули визнання (та й чи можуть вони у зворотному випадку взагалі тоді називатися фактами)? Про це — в книзі з філософії науки, яка допоможе нам розібратися в складних процесах встановлення понять і окреслення концепцій. 

1 829 thoughts on “Філософія, соціологія та урбаністика: 10 книг із суспільних наук

    Залишити відповідь