Мікросвіт, де всі взаємодіють один з одним в «ехо-камері», або Хто такі суперхаби

Напевно, усіх коли-небудь цікавило питання, хто керує світом і як це все відбувається. Сандра Навіді — засновниця і CEO консалтингової компанії BeyondGlobal, “своя” в колах світової фінансової еліти. У своїй книжці вона проливає світло на фінансовий світ і надзвичайно могутніх титанів — суперхабів — на чолі нього. 

Вже незабаром переклад книги «Суперхаби: як фінансові еліти та їхні мережі керують світом» видавництва Yakaboo Publishing з’явиться у продажу. Про те, хто є найважливішою людиною у фінансах, як стати суперхабом і які якості їм притаманні, авторка розповіла виданню finews.com

У своїй книжці Ви написали, що дуже обмежене коло людей має повноваження приймати будь-які рішення. Наскільки це небезпечно?

Достатньо небезпечно. Як правило, надто однорідні системи, стають більш уразливими до проблем, і якщо вони не можуть нічого з ними зробити, зазнають краху. Тут ми маємо мікросвіт того ж типу людей, де всі мають однакову освіту, таку ж інформацію, думають аналогічно і взаємодіють один з одним в “ехо-камері”. Необхідно зменшити “розрив у можливостях” та збільшити різноманітність. Фінансова криза та зростаюча диспропорція багатства є хорошими прикладами цієї деструктивної динаміки.

Якщо опиратися на дослідження і особистий досвід, кого Ви можете назвати супер-суперхабом, найважливішою і наймогутнішою людиною у фінансовій спільноті?

Немає лише однієї людини, що була би наділена найбільшою владою. Керівники національних банків відносно дуже потужні. Голова Федеральної резервної системи, мабуть, є наймогутнішою людиною в США, окрім президента. Але дотичні до політики суперхаби, такі як генеральний директор «JPMorgan Chase», Джеймс Даймон, генеральний директор BlackRock Ларрі Фінк та бізнесмен Стівен Шварцман, також мають величезну силу. Вони є потужними індивідуально, але не у фінансовій мережі. 

Ви особисто знаєте величезну кількість людей, про яких Ви пишете у книзі. Як це, бути жінкою у світі, керованому чоловіками?

Це дуже складно, що, напевно, і є причиною такої маленької кількості жінок у сфері фінансів. У цьому однорідному середовищі жінки виділяються, і багато якостей, які вважаються позитивними для чоловіків, розглядаються негативно якщо такими якостями наділена жінка. Наприклад, агресія та говірливість. Одним з основних недоліків жінок є те, що вони не так підключені до мереж, енергетичних та інформаційних каналів у такій же мірі, що і чоловіки-колеги.

Хто вразив Вас найбільше?

Особистості не стільки викликають у мене захват, скільки мене  цікавлять їхні окремі якості, такі як дисципліна і прагнення до навчання. Але загалом Крістін Лагард (директор Міжнародного валютного фонду) — дуже сильна, стійка і політично підкована людина. Джордж Сорос (менеджер хедж-фондів) вміє підлаштовуватися. Джеймі Даймон вражає своєю щирістю. Стів Шварцман розуміється на соціальних процесах та важливості контексту.

Гроші й контакти, вочевидь, можна назвати характеристиками суперхабів. Щось ще?

Суперхаби, як правило, мають велике еґо і часто керуються бажанням влади. Більшість із них мають високий ступінь емоційного інтелекту та стійкості, яка дозволяє їм подолати невдачі. 

За великим успіхом стоїть ціна. Наскільки вона висока для суперхабів?

Ціна висока, і більшість людей не захотіли б іти на компроміси. Але для суперхабів це їхній спосіб життя. Немає ніякого розмежування між особистим і професійним життям. Вони доступні весь час, і їхнє життя ‒ немов під мікроскопом. Великою перевагою суперхабів є їхня здатність створювати глибокі та стійкі відносини. І оскільки робота завжди є пріоритетом, сімейне життя часто займає другорядне місце.

Багато суперхабів починали з найпростішого і ціленаправлено йшли вперед. Чи можете Ви розповісти, як стати суперхабом?

Усі суперхаби мають першокласну освіту і вони трудоголіки. Майже кожен у верхівці фінансів дуже розумний, добре освічений і працьовитий. Але остаточна конкурентна перевага суперхабів полягає у їхній здатності створювати глибокі та стійкі відносини. Вони вкладають багато часу та зусиль у соціальний капітал, який є свого роду мережевою валютою. Суперхаби також відрізняються своїми інтелектуальними здібностями, бо гроші самі себе не можуть забезпечити.

Світлана Карпета
PR-менеджер в Yakaboo.ua. Обожнюю читати літературний non-fiction, слухати Дебюссі й дивитися детективи та трилери. А ще я редактор-задрот, який звертає увагу на всі помилки. Читайте правопис, «Як ми говоримо» і любіть українську мову)
https://www.facebook.com/svitlanakarpeta

13 thoughts on “Мікросвіт, де всі взаємодіють один з одним в «ехо-камері», або Хто такі суперхаби

    Залишити відповідь