Ці книжки просто космос — добірка книг для зимового бінґо

Міжпланетні перельоти, нові раси, зоряні війни, несподіване кохання та нонфікшн, який переносить у невагомість. Сподіваємось, ви знайдете тут щось для душі – і для бінґо

Неймовірної краси комікс, який розповідає про безглузду міжпланетну війну та кохання, що спалахнуло між ворогами; про нове життя, яке від самої своєї появи приречене на боротьбу за виживання. Владна верхівка, міжпланетні найманці, іншопланетні привиди, планети для розваг та планети, що породжують конфлікти, – про все це у першій книзі «Саги». «Сага» – тепла і зі снігом, темна і з вогнем. А ще тут, мабуть, найхимерніший космічний корабель, який мені доводилось бачити (окрім хіба Тардіс). 

Продовження епічної «Проблеми трьох тіл» – вже знайомі персонажі і зовсім нові, які додадуть цій історії особливого звучання. Людство у стагнації після контакту з трисоляріями, наростає незадоволення, загострюються давні конфлікти, але новий час потребує нових рішень. Щоб відшукати шлях, доведеться відкрити для себе таємниці світобудови та заглибитись у темні кутки Всесвіту, адже інакше людство втратить свою унікальність і перетвориться на дрібну піщинку в океані Всесвіту.

Роман класика наукової фантастики, який складається з восьми не зовсім самостійних оповідань та епілогу, тож його так можна називати тематичною збіркою. «Місто» можна було б назвати трагічним, адже воно про занепад Землі, яка перестала бути домівкою для всього живого. Її жителями стають роботи, а люди тим часом перебираються на Юпітер – нову землю обітовану. Хтось все ще «стрибає» між планетами, а хтось вже зовсім осів. Тим часом Земля тільки для Псів та Мурах, але чи довго вони залишатимуться на планеті? 

Австралійський дослідник «великої історії» у добрій чверті книжки розповідає про те, як для Землі (та й не тільки її, а й всієї Сонячної системи та чи но не всього Всесвіту) все починалось. Про великий вибух та силу тяжіння, яка з’єднала все разом, про зорі далекі і близькі, і про те, що станеться, коли Сонце розпечеться до максимуму, а потім через мільярди років все це поглине ентропія. Життя на Землі – неймовірне творіння співдії низки умов, без яких ми б з вами не читали всі ці чудові книжки.

Коли пропозиція аж надто приваблива, можливо не варто на неї приставати? Але в київського науковця Гілеля немає особливого вибору, адже його життя, так дбайливо плекане десятиліттями, тепер в руїнах. Робота на планеті Іш-Чель у престижному корпусі конкістадорів поправить не тільки його фінансове становище, а й дасть таку бажану медичну страховку. Позірно безпечна планета, яка таїть у собі багато таємниць, може стати для сім’ї Гілеля новим стартом, а може все знищити.

Захоплива книжка від популяризатора науки. «Аполлон 8» – перший екіпаж, який побував на орбіті Місяця. Троє американських астронавтів Френк Борман, Джим Ловелл і Білл Андерс назавжди залишились в історії космонавтики. Вони могли не повернутись, згоріти в атмосфері, адже часу на підготовку було обмаль – політ мав бути ходом США у холодній війні на противагу польоту Гагаріна, та все обійшлось – і ця експедиція стала важливою віхою у подальшому дослідженні космосу.

Кріс Гедфілд в дитинстві мріяв бути астронавтом. І зрештою, він брав участь у трьох експедиціях, провівши у космосі майже чотири тисячі годин (!). Цей досвід дозволив йому по-новому глянути на життя на Землі. Можливо, ви ніколи не вийдете в космос, не пілотуватимете високотехнологічний космічний корабель, але щирий гумор Гедфілда припаде до душі та зарядить на нові звершення. Крім того, він ділиться історією про те, як здійснити дитячу мрію. Можливо, це – той знак з космосу, який вам потрібен.

Фіаско в космічному масштабі – і це один із найстрашніших творів класика фантастики Станіслава Лема, який разом з «Едемом», «Солярісом», «Непереможним» та «Голосом Господнім» присвячений проблемі контакту. Що ж такого катастрофічного сталось? Земляни сконтактували з мешканцями планети Квінта. Для одних це стало невдачею, для інших – великою бідою. Зрештою, Лем переконаний, що всі контакти землян приречені, поки вони не зуміють розширити межі власного сприйняття. 

Марвелівська легенда та наймиліший з «Вартових Галактики», який може однією фразою «Я є Ґрут» висловити всі емоції світу, має пуститись у небезпечну експедицію, щоб визволити Єнота Ракету, якого викрали та утримують силою. Ґрут сумує за улюбленим напарником та готовий до карколомних пригод. І навіть не думайте сказати, що цей персонаж якийсь дерев’яний, бо може кинути у вас власноруч вирощеною на собі ломакою, тож бережіться. 

Культова пенталогія, яка не тільки є класикою наукової фантастики, а й чудовим зразом гумористичної літератури. Шанувальники пригод насолоджуватимуться неймовірними мандрівками, регочучи над діалогами персонажів. Земляни, іншопланетяни і навіть роботи – кого тут тільки немає (за багатством різношерсних персонажів серія не поступається серіалові «Доктор Хто»). До речі, якщо плануєте прочитати «100 найкращих книжок» ever, то творіння Дугласа Адамса там на чільному місці.

Всесвіт – ще той комп’ютер. Як його зрозуміти? Уявіть собі квантовий комп’ютер розміром з Усесвіт, який конструює все довкола і навіть більше, ніж ми навіть можете уявити. Він зберігає усю інформацію, що існує будь-де та будь-коли, і переробляє її. Можливо, всім керує якась хитромудра космічна програма, але хто ж запрограмував цей глобальний квантовий комп’ютер. І що буде далі – спробує відповісти книжка Сета Лойда.

Позаземне фентезі, яке переносить читачів у галактику, де кожен має надсилу, яку дарує магічна Енергія. Двоє народів постійно ворогують, і ось одного разу двох синів оракула викрадають противники. Акос, який вміє блокувати інші дари, готовий на все, щоб визволити брата з полону. Тим часом сестра жорстокого правителя прагне вирватись з-під гніту. Чи зважиться вона допомогти полоненим, щоб досягнути свободи та позбутись болю, який з нею все життя. В книжки є продовження «Розділені долею».

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

98 thoughts on “Ці книжки просто космос — добірка книг для зимового бінґо

    Залишити відповідь